Δικαστήριο στη δυτική Ιαπωνία ενέκρινε το αίτημα ενός τρανς άνδρα για τη νομική αλλαγή φύλου στα επίσημα αρχεία χωρίς να υποβληθεί σε επέμβαση στείρωσης.
Αυτή είναι η πρώτη τέτοια απόφαση που έχει λάβει δικαστήριο στην Ιαπωνία για ένα τρανς άτομο, από τότε που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την απαίτηση χειρουργείου για αλλαγή στα επίσημα αρχεία.
Ο 50χρονος Τακακίτο Ουσούι μπορεί να ενημερώσει την ταυτότητα φύλου του στο οικογενειακό του μητρώο σε αρσενικό, όπως αποφάσισε το οικογενειακό δικαστήριο της Οκαγιάμα την Τετάρτη. Η αρχική αίτηση του Ουσούι για την αναθεώρηση είχε απορριφθεί πριν από πέντε χρόνια. «Είναι σαν να βρίσκομαι στην αρχή της νέας μου ζωής», είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης μετά την έκδοση της απόφασης. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος».
Το ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε τον Οκτώβριο ότι μια διάταξη ενός νόμου 20 ετών που καθιστούσε την αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων προϋπόθεση για τη νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου ήταν αντισυνταγματική. Η απόφαση, ωστόσο, ίσχυε μόνο για τη διάταξη της στείρωσης.
Το δικαστήριο της Οκαγιάμα διαπίστωσε ότι η ορμονοθεραπεία που έλαβε ο Ουσούι ήταν ικανή για τον επαναπροσδιορισμό του φύλου του. Ο Ουσούι χαιρέτισε την αναγνώριση, λέγοντας ότι πιστεύει πως ο νόμος στην Ιαπωνία μπορεί να εξελίσσεται ταχύτερα από την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ο νόμος που εξέτασε το ανώτατο δικαστήριο στην απόφασή του τέθηκε σε ισχύ το 2004. Σύμφωνα με αυτόν, τα άτομα που ήθελαν να καταγράψουν επίσημα μια αλλαγή στην αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου τους έπρεπε να αφαιρέσουν τα αναπαραγωγικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων ή των ωοθηκών. Ο νόμος ζητούσε επίσης να έχουν ένα σώμα που «φαίνεται ότι έχει μέρη που μοιάζουν με τα γεννητικά όργανα» του εκφρασμένου φύλου τους.
Πολλά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ιαπωνία εξακολουθούν να κρύβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους λόγω του φόβου για διακρίσεις στην εργασία και στα σχολεία. Η χώρα παραμένει το μόνο κράτος-μέλος των G7 που δεν επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων. Οι ακτιβιστές ωστόσο πιέζουν για περισσότερα δικαιώματα και προστασία.
Με πληροφορίες του Guardian