Ο Νέλσον Μαντέλα παρέμεινε επί 18 χρόνια φυλακισμένος σε ένα κελί στο νησί Ρόμπεν, συνολικά έμεινε κρατούμενος 27 χρόνια.
Το 2002, αρκετά χρόνια μετά την αποφυλάκιση, του δημιούργησε 22 σκίτσα σχετικά με τη ζωή του στη φυλακή,ουσιαστικά σαν θεραπευτική δραστηριότητα.
Ένα από αυτά, αυτό που ήθελε να κρατήσει για πάντα ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής , βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams.
Το σκίτσο απεικονίζει την πόρτα του κελιού στο οποίου ήταν κλεισμένος ο Μαντέλα, για πρώτη φορώ Στο παρελθόν άλλα δέκα σκίτσα που είχε δημιουργήσει ο ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ τυπώθηκαν σε λιθογραφίες και πουλήθηκαν για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μαντέλα.
Όμως ο Μαντέλα είχε ιδιαίτερη σχέση με το συγκεκριμένο σκίτσο. Ονομάζεται η «Πόρτα του Κελιού». Στην εικόνα υπάρχει ένα κλειδί πάνω στην πόρτα και θεωρείται ένα δυνατό σύμβολο ελπίδας και επιμονής.
«Για εκείνον το να ζωγραφίζει είναι ένας τρόπος χαλάρωσης, αλλά και ένας τρόπος να αποκτήσει νόημα το παρελθόν, λέει η κόρη του, η Μακαζίουε, η οποία πουλάει το συγκεκριμένο σκίτσο.
«Το συγκεκριμένο έργο είχε ιδιαίτερη σημασία για αυτόν καθώς ήταν μια συνεχής ανάμνηση να μην ξεχνά πως η ελευθερία δεν είναι δεδομένη.
Ο Μαντέλα πέρασε 18 χρόνια στο κελί νούμερο 5, στο νησί Ρόμπεν.
Το συγκεκριμένο μέρος είναι πλέον ουσιαστικά ένας τόπος προσκυνήματος.
Το έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα τους ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον. Στο βιβλίο του, «Ο μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία», ο Μαντέλα είχε γράψει για αυτόo: «Μπορούσα να περπατήσω από τη μία άκρη του κελιού στην άλλη με τρία βήματα»
Το σκίτσο θα τεθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαίου. Ο Τζάιλς Πέπιατ, επικεφαλής του οίκου Bonhams σε θέματα μοντέρνας και σύγχρονης αφρικανικής τέχνης λέει πως ήξερε πως η οικογένεια του Μαντέλα είχε σκίτσα στην κατοχή της και ήθελε να του πείσει να τα πουλήσουν.
«Έχουμε μεγάλες ελπίδες. Η αρχική μας εκτίμηση είναι για 60.000 έως 90.000 δολάρια αλλά ένα τέτοιο έργο μπορεί να πουληθεί ακόμα και σε τριπλάσια τιμή από αυτά τα ποσά. Αν το σκίτσο απεικόνιζε ένα βάζο με λουλούδια ή ένα τοπίο στη Νότια Αφρική δεν θα υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως εδώ μιλάμε για το κελί του.
Ο Μαντέλα αποχώρησε από την προεδρία της Νότιας Αφρικής το 1999 και τότε ξεκίνησε να ζωγραφίζει.
«Ήταν ένας τρόπος να εκφράσει τον εαυτό του και σε κάποιο βαθμό να συμβιβαστεί με την ιστορία του και τη ζωή του», λέει η κόρη του.
σχόλια