Έκρηξη νάρκης στο Μάλι στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Έκρηξη νάρκης στο Μάλι στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά Facebook Twitter
0

Η πυροδότηση μιας νάρκης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 πολίτες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο στο κεντρικό τμήμα του Μάλι, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της βίας στην αφρικανική χώρα σε πάνω από 40 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΟΗΕ έδωσε στα μέρη που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015 προθεσμία δύο μηνών για να επιδείξουν καλή θέληση και να την εφαρμόσουν, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφωθούν.

Το αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε όταν χτυπήθηκε από τη νάρκη είχε μόλις περάσει τα σύνορα με τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και περνούσε από μια περιοχή όπου είναι γνωστό πως δρουν τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ντιαράν Κονέ, εκπρόσωπο του στρατού του Μάλι.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πολλά από τα θύματα ήταν υπήκοοι της Μπουρκίνα Φάσο. Η έκρηξη έγινε κοντά στο χωριό Μπονί, όχι μακριά από την μεσαιωνική ισλαμική πόλη Μόπτι, άλλοτε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μάλι κατέστησε υπεύθυνους «τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν νάρκες για να σπέρνουν τον τρόμο».

Η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, πλέον πολύ πιο κοντά στον νότο και την πρωτεύουσα Μπαμακό, εγείρει φόβους για την ασφάλεια των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στο Μάλι μεταξύ του Ιουλίου και του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Γιουαρού, αλλά την απώθησαν. Οι στρατιώτες «εξουδετέρωσαν επτά τρομοκράτες και κατέσχεσαν εξοπλισμό που εγκατέλειψαν οι δράστες της επίθεσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του. Οι ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν δύο απώλειες.

Το Μαλί και η Σενεγάλη σχεδιάζουν να αναπτύξουν σύντομα 1.000 στρατιώτες στο κεντρικό Μάλι για να αποκατασταθεί η ειρήνη και να περιοριστεί η δράση των τζιχαντιστών, που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε τμήματα της ερήμου της Σαχάρας, στον βορρά.

Ωστόσο αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιτυχία οποιασδήποτε στρατηγικής θα βασίζεται σε αποκλειστικά στρατιωτικά μέσα. Οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων της φυλής Φουλάνι και τις διενέξεις τους με κτηματίες στο κεντρικό Μαλί για τους βοσκότοπους προκειμένου να αποκτήσουν ερείσματα.

Οι εκστρατείες των αρχών εναντίον φερόμενων ως τζιχαντιστών συχνά τείνουν να στοχοθετούν Φουλάνι, ωθώντας μέλη αυτής της φυλής στην αγκαλιά των τζιχαντιστών.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέτρεψε τα μέρη που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015, την κυβέρνηση και διάφορες ένοπλες οργανώσεις, να την εφαρμόσουν, διαμηνύοντας ότι θα επιβάλλει κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν.

Το βόρειο Μάλι είχε πέσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012 στα χέρια τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνδέονταν με την αλ Κάιντα. Εκδιώχθηκαν έπειτα από μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση που άρχισε τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μολαταύτα, μεγάλα τμήματα της χώρας είναι εκτός του ελέγχου των δυνάμεων του Μάλι και των ξένων στρατευμάτων, που γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων. Η συμφωνία ειρήνης, που είχε θεωρηθεί πως θα απομόνωνε τους τζιχαντιστές, καθυστερεί να εφαρμοστεί.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM