Ερντογάν: Σε ομηρία η Ευρώπη από Ελλάδα και Κύπρο - «Πρέπει να γλιτώσει»

Ερντογάν: Σε ομηρία η Ευρώπη από Ελλάδα και Κύπρο - «Πρέπει να γλιτώσει» Facebook Twitter
EPA
0

«Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα, είναι υπέρ του διαλόγου και επίλυσης της προβλημάτων και σημείωσε ότι δεν θεωρεί σωστή τη στάση της ΕΕ.  Στοχοποιώντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «είναι λάθος η ΕΕ να είναι υπό την ομηρία δυο κρατών πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις».

«Δε θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.

«Έπεσε στα μαλακά» η Τουρκία, αναφέρει ο γερμανόφωνος Τύπος 

«Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το ζήτημα της Τουρκίας.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί ότι «το προσχέδιο συμπερασμάτων άλλαξε δύο φορές» και ότι «η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβάλει την αξίωσή της για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε η Μέρκελ. Μόνο που το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε χώρα-μέλος του. Επιπλέον, η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να υλοποιήσουν την απειλή που είχαν διατυπώσει προ καιρού, τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά ρωσικών πυραύλων.

Στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με έξι σύγχρονα υποβρύχια, η καγκελάριος δεν θέλησε να δώσει απάντηση».

«Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Τουρκία έπεσε στα μαλακά», σημειώνει η BILD και υπενθυμίζει ότι «λόγω των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου τον Φεβρουάριο η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε δύο ηγετικά στελέχη του τουρκικού ενεργειακού ομίλου TPAO. To 2019 αποφασίστηκε να περιοριστεί η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων και να παγώσει η διαπραγμάτευση συμφωνίας για την εναέρια κυκλοφορία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλα αυτά τα μέτρα δεν είχαν ορατό αποτέλεσμα».

«Οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση προς την Άγκυρα, αλλά μόνο λίγο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ). Η εφημερίδα της Ζυρίχης επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα επικρατεί απογοήτευση για την έλλειψη σκληρών τιμωρητικών μέτρων.

Η Άγκυρα παραμένει ατάραχη, παρότι απειλείται με κυρώσεις και από την Ουάσιγκτον». Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι «27» τελικά «συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή: Θα διευρυνθεί ο κατάλογος προσώπων και εταιριών στην Τουρκία που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, καθώς προστίθενται μερικά ακόμη ονόματα. Επιπλέον η Τουρκία παραμένει υπό παρατήρηση. Μέχρι την προσεχή τακτική σύνοδο της ΕΕ τον Μάρτιο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα επεξεργαστούν περαιτέρω εναλλακτικές λύσεις και θα συντάξουν έκθεση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι αισιόδοξοι στις Βρυξέλλες λένε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία άλλων τριών μηνών για να αδράξει τη χείρα συνεννόησης που τείνει η ΕΕ» γράφει η ελβετική εφημερίδα, για να συμπεράνει ότι «η Κοινότητα παραμένει πιστή στην πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα, την οποία επέβαλε κυρίως η γερμανική προεδρία, αλλά οι επικριτές κάνουν λόγο για πολιτική κατευνασμού (appeasement). Για τη Γερμανία αυτό που μετράει είναι ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, έχει δεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες και συνεργάζεται με την ΕΕ στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής. Την Πέμπτη το Βερολίνο υποστηρίχθηκε και από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο, έκανε έκκληση να μην προκληθεί ρήξη στις σχέσεις με μία χώρα-μέλος της Συμμαχίας».

Πέτσας: Ο κόμπος έφτασε στο χτένι


Στο θέμα αναφέρθηκε στο μεταξύ, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αργά βήματα στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «είναι πολύ πιο αργή η διαδικασία από όσο θα θέλαμε».

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι «ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και θα πρέπει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της», στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ότι έχει αρκετό χρόνο μέχρι τον Μάρτιο να αλλάξει στάση.

«Από τώρα μέχρι το Μάρτιο έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά. Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι. Και πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στα Συμπεράσματα είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά. Παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι το Μάρτιο» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΤ1 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM