Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα ρίξει μολυσμένο νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο στη θάλασσα

Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ρίξει μολυσμένο νερό στη θάλασσα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στη θάλασσα πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή γειτονικών χωρών, αλλά και ντόπιων ψαράδων.

 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η απόρριψη του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν «η πιο ρεαλιστική επιλογή», όπως και ότι επρόκειτο για μια «αναπόφευκτη» κίνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη της Φουκουσίμα.

 

Η Tokyo Electric Power- η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου- και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το τρίτιο- ένα ραδιενεργό υλικό που δεν είναι επιβλαβές σε μικρές ποσότητες- δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό, όμως άλλα ραδιονουκλίδια μπορούν να μειωθούν στα επιτρεπτά επίπεδα για την απόρριψη του νερού.

 

Οι εργασίες για την απόρριψη του νερού θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο χρόνια και η όλη διαδικασία αναμένεται να πάρει δεκαετίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

 

«Εξαιρετικά ανεύθυνο»

 

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κίνας, που χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό «εξαιρετικά ανεύθυνο», ενώ κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι πήρε την απόφαση «αδιαφορώντας για τις αμφιβολίες εντός και εκτός συνόρων και τις αντιδράσεις».

 

«Αυτή η προσέγγιση είναι εξαιρετικά ανεύθυνη και θα βλάψει σοβαρά τη διεθνή δημόσια υγεία και ασφάλεια και τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα των λαών γειτονικών χωρών», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

 


Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στη Νότια Κορέα. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σεούλ είναι «κάθετα αντίθετη» με αυτή την κίνηση, άποψη που εξέφρασε και το Συμβούλιο Πυρηνικής Ενέργειας της Ταϊβάν.

 

Αντίθετα η Ουάσινγκτον εξέφρασε την υποστήριξή της. «Ευχαριστούμε την Ιαπωνία για τη διαφάνεια στην απόφασή της για την απόρριψη του επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

 

Καταδίκη από τη Greenpeace

 

Άμεση ήταν και η αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η Greenpeace Ιαπωνίας καταδίκασε κατηγορηματικά την απόφαση, σχολιάζοντας ότι «αδιαφορεί απολύτως» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ανθρώπων στη Φουκουσίμα, την Ιαπωνία και την ευρύτερη περιοχή.

 

«Η ιαπωνική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απογοήτευσε τους ανθρώπους της Φουκουσίμα», δήλωσε η Καζούε Σουζούκι από την οργάνωση.

 

«Η κυβέρνηση πήρε μια απόλυτα αδικαιολόγητη απόφαση να μολύνει εσκεμμένα τον Ειρηνικό ωκεανό με ραδιενεργά απόβλητα. Αγνόησε τους κινδύνους και γύρισε την πλάτη της στις ξεκάθαρες αποδείξεις για επαρκείς αποθηκευτικές δυνατότητες στο πυρηνικό εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αποτυγχάνει να προστατεύσει το περιβάλλον και αγνοεί τις αντιδράσεις και ανησυχίες των ντόπιων, όπως και των πολιτών στην υπόλοιπη Ιαπωνία», συμπλήρωσε.

 

Περίπου 1,25 εκατομμύρια τόνοι νερού έχουν συγκεντρωθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο, ποσότητα που περιλαμβάνει νερό που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη του, όπως και βρόχινο νερό και υπόγεια ύδατα. Το νερό πρέπει να φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν επιβλαβή ιστότοπα και θα αραιωθεί πριν από την απόρριψή του προκειμένου να τηρούνται τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

 

Το ραδιενεργό νερό, η ποσότητα του οποίου αυξάνεται κατά περίπου 140 τόνους την ημέρα, επί του παρόντος αποθηκεύεται σε πάνω από 1.000 δεξαμενές και ο διαθέσιμος χώρος στο εργοστάσιο αναμένεται ότι θα εξαντληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

 

Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου είχε πει πως θα δυσκολευτεί να προχωρήσει τον παροπλισμό της εγκατάστασης αν ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει να κατασκευάζει εκεί περισσότερες δεξαμενές.

 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποστηρίζει την απόφαση από τη στιγμή που ραδιενεργά στοιχεία- με εξαίρεση το τρίτιο- θα αφαιρεθούν από το νερό ή θα μειωθούν στα επίπεδα ασφαλείας πριν από την απόρριψή του. Επίσης η Υπηρεσία έχει επισημάνει ότι ανάλογες διαδικασίες χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM