Σε περίπου 100.000 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που έχουν φτάσει στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Από 80.000 έως 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Κάιρο, Ντιάμπ Αλούχ, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, είναι το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου στον παλαιστινιακό θύλακα, που δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι περιμένει το «πράσινο φως» από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι, μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει προαναγγελθεί από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και για την οποία η διεθνής κοινότητα και οι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν δηλώσει την πλήρη εναντίωσή τους.
Η Αίγυπτος έχει απειλήσει να αναστείλει την ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ -οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής σταθερότητας στη Μέση Ανατολή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα- εάν τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρήσουν στην ασφυκτικά πυκνοκατοικημένη Ράφα. Ισραήλ και Αίγυπτος είχαν πολεμήσει πέντε πολέμους πριν υπογράψουν τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ με τη διαμεσολάβηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου, έγγραφο της κυβέρνησης Νετανιάχου που κυκλοφόρησε ευρέως στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης -με ημερομηνία 13.10.2023, μόλις έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς- πρότεινε ως «μεταπολεμική εναλλακτική λύση» τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε πόλεις-σκηνές, για να ακολουθήσει αργότερα η δημιουργία «μόνιμων κοινοτήτων» στο βόρειο Σινά. Επίσημα, η Αίγυπτος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης αραβικής απόρριψης οποιασδήποτε επανάληψης της «Νάκμπα», όταν περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.