Η πρόεδρος της Γεωργίας πρόσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», που προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο την οριστική ακύρωσή του.
Η φιλοευρωπαία, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση της χώρας της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας «να ακυρωθεί οριστικά» ο νόμος, είπε ο εκπρόσωπός της, ο Γκιόργκι Μιχιλάτζε. Το κείμενο, πρόσθεσε, είναι «αντισυνταγματικό» επειδή παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι αρχές θα πρέπει «να λάβουν όλα τα μέτρα» για «να διασφαλίσουν την ένταξη» της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στα τέλη Μαΐου το κοινοβούλιο παρέκαμψε το προεδρικό βέτο της Ζουραμπισβίλι, η οποία διαθέτει μόνο περιορισμένες εξουσίες, και ενέκρινε τον νόμο.
Οι επικριτές του νόμου λένε ότι βασίστηκε στον αντίστοιχο ρωσικό για τους «πράκτορες του εξωτερικού» που χρησιμοποιείται για να καταπνιγεί κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και ότι, με την εφαρμογή του, διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας. Σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλονται εξοντωτικοί διοικητικοί έλεγχοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης των οποίων τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διαβεβαιώνει ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μκο.
Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.
Το Γεωργιανό Όνειρο, μολονότι λέει ότι στόχος είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πολλαπλασίασε, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις αποφάσεις με τις οποίες η Γεωργία προσεγγίζει τη Ρωσία. Στα τέλη Ιουνίου το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ», το οποίο είναι παρόμοιο με τον νόμο που χρησιμοποιείται στη Ρωσία για την καταστολή της κοινότητάς αυτής.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ