Γιοχάνες Χαν: Σερβία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ το 2025

Γιοχάνες Χαν: Σερβία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ το 2025 Facebook Twitter
0

Το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σερβία και το Μαυροβούνιο, εκτιμά ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με αφορμή την παρουσίαση, την Τρίτη, της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

«Ο ρυθμός εξαρτάται από τα μεταρρυθμιστικά βήματα του καθενός. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι σαν μια ιστιοδρομία: αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται, η ΕΕ έχει αρχίσει μαζί τους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το 2025 θα μπορούσαν, θεωρητικώς, να ενταχθούν, εφόσον εκπληρώσουν, αυστηρά, τα κριτήρια», δηλώνει ο κ. Χαν στο περιοδικό "Der Spiegel" που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξηγεί ότι μια σταδιακή και δίκαιη πολιτική διεύρυνσης είναι προς όφελος τόσο της οικονομίας, όσο και της ασφάλειας της ΕΕ.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σας ένας θύλακας στην ΕΕ, τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα, είτε πρόκειται για εγκληματικότητα, για ανεξέλεγκτη μετανάστευση, για οικονομικά προβλήματα ή για εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κενό», τονίζει ο Χαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, τονίζει ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να υποβάλει σχετική πρόταση για διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ (σσ. ο Επίτροπος χρησιμοποιεί τον όρο "Μακεδονία").

«Στο τέλος πρέπει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ομόφωνα. Το μήνυμα είναι το ίδιο όπως και για τα άλλα βαλκανικά κράτη: Η πόρτα μας είναι κατ' αρχήν ανοιχτή, να την περάσει όμως μπορεί κανείς μόνο με την αντίστοιχη επίδοση», καταλήγει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM