To Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ξεκίνησε χτες ακρόαση προκειμένου να εξετάσει αν θα καταργήσει έναν από τους παλαιότερους νόμους, που απαγορεύει το ομοφυλοφιλικό σεξ.
Την προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκανε μια ομάδα ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους τους «ζητούμε μια διακήρυξη πως τα δικαιώματα μας θα προστατευτούν.
Ο συγκεκριμένος νόμος, ο περίφημος νόμος 377, που απαγορεύει το γκέι σεξ, χρονολογείται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, τη δεκαετία του 1860.
Πριν την αποικιοκρατία η ινδική κοινωνία ήταν μάλλον ανεκτική στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα. Άλλωστε στην κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, τον Ινδουισμό, οι Θεοί μεταμορφώνονται σε Θέες και οι άντρες μπορούν να μείνουν έγκυοι.
Όμως ο ερχομός των Βρετανών έφερε μαζί του και τα αντίστοιχα βικτωριανά ήθη και ο διωγμός της ομοφυλοφιλίας ήταν ένα από αυτά.
Σήμερα εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις σεξ μεταξύ αντρών, επισήμως επίσης ισχύει και για τις περιπτώσεις σωματικού ή πρωκτικού σεξ.
Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο για όσους θέλουν να εκβιάσουν ή να βλάψουν γκέι και διεμφυλικά άτομα.
Παρότι οι περιπτώσεις εφαρμογής του νόμου είναι σπάνια, πολλοί Ινδοί φοβούνται πως αν καταγγείλουν εγκλήματα όπως ο βιασμός, θα κινδυνεύουν να συλληφθούν.
Το δικαστήριο του Νέου Δελχί το 2009 αποφάσισε πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστέι όταν πρόκειται για συναινετικό σεξ, όμως η απόφαση αυτή ίσχυσε μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Λίγο καιρό μετά ινδουιστικές, χριστιανικές και μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν έφεση για τη συγκεκριμένη απόφαση και το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως το κοινοβούλιο και όχι το δικαστηρίου του Νέου Δελχί είναι υπεύθυνο για την απόφαση. Για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας «μόνο μια απειροελάχιστη μερίδα του πληθυσμού είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή διεμφυλικοί.
Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση μια ομάδα από ομοφυλόφιλους πολίτες, άντρες και γυναίκες, προσέβαλλαν το συγκεκριμένο νόμο με την αιτιολογία ότι καταπατά τα δικαιώματα της ισότητας και της ελευθερίας που προστατεύονται από το ινδικό Σύνταγμα.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες και όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά θα γίνει αυτό το σημαντικό βήμα προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και η Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία ζήτησε την κατάργηση του νόμου, λέγοντας πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι πάθηση.
Ο Κεσάβ Σουρί είναι ένας από τους Ινδούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Λέει πως είναι απογοητευμένος από τους περιορισμούς της «συντηρητικής Ινδίας. Αυτοί οι νόμοι δείχνουν πως η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η συντηρητική Ινδία πρέπει να πάψει να είναι συντηρητική»
Πάντως ο Σουρί επισημαίνει πως η χώρα σιγά σιγά αλλάζει. Εδώ και μια δεκαετία στους δρόμους του Νέου Δελχί γίνεται η παρέλαση του Pride. Ο ίδιος ο Κεσάβ Σουρί έχει παντρευτεί τον Γάλλο σύντροφο του. «Είμαι αισιόδοξος», καταλήγει. «Οι δικαστές είναι πολύ ικανοί».
Με πληροφορίες από New York Times
σχόλια