Επαίνους αλλά και χλευασμό έχει δεχτεί στα social media, μία Ινδή για το μουστάκι της.
Ωστόσο η ίδια δεν πτοείται από τα κακεντρεχή σχόλια και επιμένει «Λατρεύω το μουστάκι μου».
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου αρέσει πολύ» γράφει η 35χρονη Shyja στο WhatsApp, κάτω από μια φωτογραφία της, απαντώντας σε όσους την ρωτούν για το μουστάκι της.
Η Shyja ζει στην περιοχή Kannur στη νότια πολιτεία της Κεράλα και όπως και πολλές άλλες γυναίκες, είχε τρίχες στο πρόσωπο πάνω από τα χείλη της εδώ και πολλά χρόνια.
Ενώ η ίδια έβγαζε τακτικά τα φρύδια της, λέει ότι δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αφαιρέσει τις τρίχες από το πάνω χείλος της.
Πριν από περίπου πέντε χρόνια, άρχισαν να πυκνώνουν και η Shyja αποφάσισε να τις κρατήσει.
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το μουστάκι μου πλέον. Όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid, δεν μου άρεσε να φοράω μάσκα όλη την ώρα γιατί κάλυπτε το πρόσωπό μου», λέει.
Πολλοί που την είδαν την παρότρυναν να απαλλαγεί από το μουστάκι της αλλά εκείνη αρνείται πεισματικά.
«Ποτέ δεν ένιωσα ότι δεν είμαι όμορφη επειδή έχω το μουστάκι μου ή ότι είναι κάτι που δεν έπρεπε να έχω».
Συχνά λένε στις γυναίκες ότι οι τρίχες στο πρόσωπο είναι ανεπιθύμητες και ότι θα πρέπει να τις αφαιρούν.
Τα προϊόντα αποτρίχωσης είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με κρέμες, ξυράφια και αποτριχωτικές συσκευές που απευθύνονται σε γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για αυτά.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες επιλέγουν να πάνε ενάντια στον κανόνα, αποδεχόμενες τις τρίχες του προσώπου τους.
Το 2016, η ακτιβίστρια για το body positivity Harnaam Kaur έγινε η νεότερη γυναίκα στον κόσμο που είχε γενειάδα, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες.
Σε συνεντεύξεις της, έχει μιλήσει συχνά για το πώς η αποδοχή των τριχών του προσώπου της ήταν ένα σημαντικό μέρος για να μάθει να αγαπά τον εαυτό της και να αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις bullying.
Για την 35χρονη Shyja, το να έχεις μουστάκι δεν είναι ότι κάνεις κάποια δήλωση, απλώς είναι και αυτό μέρος του ποια είναι.
«Απλώς κάνω αυτό που μου αρέσει», λέει.
Η στάση της έχει να κάνει ωστόσο και με την επί χρόνια μάχη της με προβλήματα υγείας. Η Shyja έχει υποβληθεί σε έξι χειρουργικές επεμβάσεις σε μια δεκαετία. Η μία ήταν για να αφαιρέσει ένα εξόγκωμα στο στήθος της και μια άλλη για να αφαιρέσει τις κύστες στην ωοθήκη της ενώ η τελευταία της επέμβαση ήταν υστερεκτομή πριν από πέντε χρόνια.
«Κάθε φορά που έβγαινα από το χειρουργείο, ήλπιζα ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ξαναμπώ», λέει.
Η διαδικασία αυτή ενίσχυσε την πεποίθηση της Shyja ότι πρέπει να ζήσει τη ζωή της με τρόπο που η ίδια είναι ευτυχισμένη.
Η Shyja λέει ότι ήταν ντροπαλό παιδί όσο μεγάλωνε. Οι γυναίκες στο χωριό της μετά τις 18:00 μόλις και μετά βίας έβγαιναν έξω από το σπίτι.
Αν και η Κεράλα είναι μια από τις πιο προοδευτικές πολιτείες της Ινδίας, με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι πατριαρχικές συμπεριφορές εξακολουθούν να υφίστανται στους περισσότερους τομείς και οι γυναίκες συχνά αποθαρρύνονται από το να ταξιδεύουν ή να ζουν μόνες.
Όταν παντρεύτηκε και μετακόμισε στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού, η Shyja είπε ότι άρχισε να ανακαλύπτει ένα νέο είδος ελευθερίας, που της άρεσε.
«Ο σύζυγός μου πήγαινε στη δουλειά και επέστρεφε αργά. Έτσι, καθόμουν έξω από το σπίτι το βράδυ, μερικές φορές πήγαινα μόνη μου στο μαγαζί για ψώνια το βράδυ αν χρειαζόμουν κάτι. Κανείς δεν με ένοιαζε. Καθώς μάθαινα να κάνω πράγματα με τον δικό μου τρόπο, έχτισα την αυτοπεποίθησή μου», λέει, προσθέτοντας ότι αυτή τη στάση προσπαθεί να τη μεταδώσει και στην έφηβη κόρη της.
Η ίδια δέχεται τη στήριξη για την απόφασή της από την οικογένεια, τους φίλους της και την κόρη της.
Αλλά σημειώνει ότι έχει ακούσει κάθε είδους σχόλια από ανθρώπους που τη βλέπουν στο δρόμο.
«Οι άνθρωποι με κοροϊδεύουν λέγοντας: «Οι άντρες έχουν μουστάκια».
Με τα χρόνια, έχει εμφανιστεί σε ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ αρκετές φορές. Πρόσφατα είδε πολλά χλευαστικά σχόλια σε ένα άρθρο της που κοινοποιήθηκε από τοπικό ειδησεογραφικό μέσο στο Facebook.
Οι φίλοι της Shyja συχνά απαντούν σε αυτά τα σχόλια, αλλά η ίδια επιμένει ότι ότι δεν την ενοχλούν καθόλου.
«Μάλιστα, μερικές φορές τα διαβάζω και γελάω» λέει.
Με πληροφορίες του BBC