Απρόθυμη για άρση της απαγόρευσης σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η Σαουδική Αραβία, μέτρο που παγκοσμίως ισχύει μόνο στη συγκεκριμένη χώρα.
Παρά τις προσπάθειες του Βασιλιά Abdullah υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών λίγο πριν τον θάνατό του, ο αναπληρωτής πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Mohammed bin Salman Al Saud είπε πως η κοινωνία της χώρας "δεν έχει πειστεί για το να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν ".
Ο 30χρονος πρίγκιπας, του οποίου οι εξουσίες έχουν αυξηθεί από τότε που ανέβηκε στο θρόνο ο πατέρας του Βασιλιάς Salman, είπε πως το ζήτημα δεν είναι το Ισλάμ αλλά οι πολιτιστικές νόρμες. "[Το να οδηγούν οι γυναίκες] δεν είναι θρησκευτικό ζήτημα όσο θέμα που σχετίζεται με την ίδια την κοινωνία που είτε το δέχεται είτε το απορρίπτει" σημείωσε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αγαπημένος γιος του Βασιλιά, που πάσχει από άνοια, τελεί επίσης καθήκοντα υπουργού Άμυνας κι έχει κατηγορηθεί πως μετασχηματίζει παρασκηνιακά τις πολιτικές της χώρας του από τότε που ο πατέρας ανέλαβε το θρόνο πέρυσι τον Ιανουάριο. H γερμανική μυστική υπηρεσία BND δημοσιοποίησε ένα υπόμνημα στο οποίο υποστηρίζει πως η συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του πρίγκιπα "κρύβει έναν λανθάνοντα κίνδυνο πως ο ίδιος επιδιώκει να καθιερώσει τον εαυτό του στη γραμμή διαδοχής του πατέρα του, το οποίο και θα εκμεταλλευτεί".
Ο πρίγκιπας bin Salman γενικά εμφανίζεται υποστηρικτικός των δικαιωμάτων των γυναικών και σε παλιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: "Πιστεύουμε πως οι γυναίκες έχουν δικαιώματα στο Ισλάμ τα οποία έχουν ακόμη να εξασφαλίσουν". Ωστόσο είπε πως η "κοινωνία" ακόμη πιστεύει πως το επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν θα έχει αρνητικές συνέπειες.
Όταν ρωτήθηκε γιατί η Σαουδική Αραβία έχει παγκοσμίως ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στο εργατικό δυναμικό είπε πως "η αλλαγές χρειάζονται χρόνο". "Η γυναίκα δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθεί με την ιδέα της δουλειάς" εξήγησε σχετικά στο The Economist. "Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών της χώρας έχουν συνηθίσει να μένουν στο σπίτι. Δεν έχουν συνηθίσει να είναι εργαζόμενες γυναίκες. Απλώς χρειάζεται χρόνος" πρόσθεσε. Τόνιζε δε πως το να εργαστούν οι γυναίκες θα βοηθήσει τη χώρα να είναι πιο παραγωγική και να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθυσμού,
Να σημειωθεί πως οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς την άδεια του συζύγου τους ή να βγουν από το σπίτι χωρίς κάποιον "αρσενικό φρουρό", γνωστό εκεί ως "mahram".
Πληροφορίες από Independent
σχόλια