Viral βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζαν μια συγκέντρωση Δρούζων από το χωριό Χαντέρ, στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, να μιλούν υπέρ της ένταξης στο Ισραήλ.
Στα βίντεο, ένας Δρούζος αξιωματούχος που μίλησε μπροστά σε ένα πλήθος δεκάδων, είπε: «Εν ονόματι όλου του λαού της Χαντέρ, και αν κάποιος έχει αντίρρηση, πείτε… αν πρέπει να διαλέξουμε, θα επιλέξουμε το μικρότερο κακό - να προσαρτηθεί στο (ισραηλινό) Γκολάν!». Ο ομιλητής υποστήριξε ότι το Ισραήλ για αυτούς είναι «το μικρότερο κακό», προειδοποιώντας ότι «το άλλο κακό που έρχεται στο δρόμο μας», εννοώντας τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, θα «πάρει τις γυναίκες μας, τις κόρες μας, τα σπίτια μας».
Ο ομιλητής συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι μιλάει εκ μέρους πολλών χωριών στην περιοχή: «Είμαστε με αυτούς που διαφυλάσσουν την αξιοπρέπειά μας… Δεν με πειράζει αν κάποιος βγάζει φωτογραφίες ή ηχογραφεί - ζητάμε να προσαρτηθούμε στο Γκολάν… Η μοίρα του Χαντέρ είναι η μοίρα των γύρω χωριών, θέλουμε να ζητήσουμε να ενωθούμε με τους συγγενείς μας στο Γκολάν, να απαλλαγούμε από την αδικία και την καταπίεση», στην οποία απάντησαν οι παρόντες στη συνέλευση φωνάζοντας: «Συμφωνούμε, συμφωνούμε!».
Druze village in Syria asks to be annexed to Israel, seeking safety and protection from the emerging Islamist regime in Syria. pic.twitter.com/7E6XBeDy46
— Joseph Gelman (@ifofgot) December 13, 2024
Πηγή από τη Συρία εξήγησε στην Jerusalem Post ότι, σε αντίθεση με τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού Δρούζων στην περιοχή Σουβέιντα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά του καθεστώτος Άσαντ για πάνω από μια δεκαετία, αυτά τα χωριά στη συριακή περιοχή Γκολάν έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό πιστά στο ανατραπέν καθεστώς. Η πηγή εξήγησε ότι τώρα φοβούνται βίαιες ενέργειες αντιποίνων από άλλους Σύρους που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς Άσαντ. Κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να πιστέψει τις καλές τους προθέσεις, παρά την προηγούμενη ευθυγράμμισή τους με τον Άσαντ. «Αυτά τα χωριά ήταν στην πραγματικότητα ένας θύλακας που περιβαλλόταν από ομάδες ανταρτών, οι περισσότεροι σουνίτες ισλαμιστές», πρόσθεσε ο Δρ. Γιούσρι Χαϊζράν, ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Μέσης Ανατολής και Ισλαμικών Σπουδών στο Shalem College και ερευνητής στο Harry S. Truman. Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.
«Για χρόνια το Ισραήλ αντιμετώπιζε μια σύγκρουση: από τη μια πλευρά, προσπάθησε να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό συνεννόησης με τις ανταρτικές οργανώσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ από την άλλη πλευρά, η δέσμευση του Ισραήλ στην κοινότητα των Δρούζων στο Ισραήλ το ώθησε να δημιουργήσει μια εξίσωση εξισορρόπησης, δίνοντας σήμα στους ισλαμιστές ότι δεν θα τους επιτραπεί να εισβάλουν στον θύλακα Χαντέρ και να πραγματοποιήσουν βίαιες μαζικές σφαγές εναντίον των Δρούζων».
Ο Χαϊζράν υποστηρίζει ότι η συνέλευση στο Χαντέρ, στην οποία οι Δρούζοι αξιωματούχοι κάλεσαν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ, πηγάζει από αυτό που έκρινε «διάλυση της Συρίας». Ακόμα κι αν παραμείνει ένα κρατικό πλαίσιο, η Συρία θα υπόκειται de facto στον έλεγχο των πολιτοφυλακών και υποθέτω ότι αυτό έρχεται σε αυτό το πλαίσιο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η διευρυμένη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή και ορισμένες οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των Δρούζων Και οι δύο πλευρές των υψωμάτων του Γκολάν μπορεί επίσης να λειτούργησαν ως καταλύτης για αυτή τη συνάντηση.
«Οι Δρούζοι δεν ήταν ποτέ αντι-ισραηλινός παράγων. Στο Χαντέρ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός που εμπόδισε τους αντάρτες να εισέλθουν στις πόλεις τους και να 'κάνουν εκκαθαρίσεις' ήταν το Ισραήλ και ότι αυτό έγινε από τη δέσμευση του Ισραήλ στην κοινότητα των Δρούζων εδώ», τόνισε. Ο Χαϊζράν συνέχισε: «Είναι εντυπωσιακό ότι η κοινότητα των Δρούζων στο Ισραήλ είναι η μικρότερη από τις κοινότητες των Δρούζων στη Μέση Ανατολή, ωστόσο έχει γίνει ουσιαστικά η ασπίδα των Δρούζων, ένα κέντρο βάρους που μπορεί να παρέχει βοήθεια στους Δρούζους στη Συρία».
«Η κοινότητα των Δρούζων του Ισραήλ έχει συμβάλει πολύ στην ανθεκτικότητα της κοινότητας των Δρούζων στη Συρία, μέσω του ειδικού καθεστώτος τους στο Ισραήλ», τόνισε ο Χαϊζράν. «Βλέπουμε συνεχώς την πνευματική ηγεσία της κοινότητας των Δρούζων στο Ισραήλ, με επικεφαλής τον Σεΐχη Μουαφάκ Ταρίφ, να καταβάλλει προσπάθειες για να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τους συγγενείς τους μέσω διαφόρων διαύλων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε ο Ταρίφ τις τελευταίες εβδομάδες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Υπουργός Νετανιάχου, ακόμη και ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζάιεντ.
Σχετικά με το ερώτημα ποιο πολιτικό πλαίσιο φιλοδοξούν οι Δρούζοι στη Συρία, ο Χαϊζράν σχολίασε: «Κάποιοι στο Ισραήλ έχουν οραματιστεί ένα κράτος των Δρούζων, αλλά πιστεύω ότι οι φιλοδοξίες τους είναι περισσότερο προς ένα πρότυπο πλήρους αυτονομίας, όπως συνέβαινε μέχρι το 1954. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για αυτούς είναι να αρνηθούν τις ισλαμιστικές δυνάμεις να εισέλθουν στις περιοχές τους». Ο Χαϊζράν κατέληξε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις, από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ μέχρι τον αποδεκατισμό της Χεζμπολάχ, είναι σίγουρα υπέρ του Ισραήλ. Η μόνη ανησυχία του Ισραήλ θα πρέπει να είναι η τουρκική ηγεμονία στη Συρία, αλλά όσον αφορά τις κυματιστικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων, είναι ακόμη πιο ενδυνάμωση για το Ισραήλ».