Ευθύνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία επιρρίπτει η μητέρα της τρανς γυναίκας Alice Litman, η οποία αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2022.
Σύμφωνα με τη μητέρα της Alice Litman, η τρανς κόρη της θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας της είχαν προσφέρει τη σωστή φροντίδα.
«Πιστεύω ότι η κόρη μου θα μπορούσε να ζήσει μια ευτυχισμένη υγιή ζωή αν δεν είχε αποτύχει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα έπρεπε να την είχε στηρίξει», έγραψε χαρακτηριστικά η Dr. Caroline Litman σε μια δημόσια επιστολή της που έφερε στο φως της δημοσιότητας το BBC.
Η Alice Litman αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2022, κάτι που η οικογένειά της αποδίδει στις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, οι οποίες την ανάγκασαν σε πάνω από 1.000 ημέρες αναμονής για μια αρχική αξιολόγηση σε δημόσια κλινική για να επιβεβαιώσει το φύλο της.
Σύμφωνα με το The Pink News, χθες ξεκίνησε η έρευνα για τον θάνατο της 20χρονης τρανς, η οποία θα διερευνήσει γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η Alice Litman να αποκτήσει πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα που συμβαδίζει με το φύλο της.
Η μητέρα της Alice Litman, η οποία εργάστηκε 12 χρόνια ως ψυχίατρος για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, δήλωσε στις αρχές πως πιστεύει ότι η κόρη της θα ήταν ακόμα εδώ σήμερα αν είχε την υποστήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της υγείας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κόρη της είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια κακής διάθεσης και άγχους από το 2018, πριν κάνει το coming out ως τρανς άτομο, με έναν γιατρό να τη συμβουλεύει τότε «να παίξει περισσότερο ποδόσφαιρο». «Δεν προσφέρθηκε καμία άλλη θεραπεία», είπε η Dr. Litman ενώ συμπλήρωσε πως «κατά τη γνώμη μου, ένιωθε (σ.σ. η Alice) ότι κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά και πως οι γιατροί δεν την καταλάβαιναν».
Ήταν 1.032 ημέρες στη λίστα αναμονής για περίθαλψη
Η Alice Litman είχε κάνει αίτηση στην υπηρεσία Ανάπτυξης Ταυτότητας Φύλου του βρετανικού συστήματος υγείας το 2019, αλλά είχε μπει σε λίστα αναμονής για 1.032 ολόκληρες ημέρες.
Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τη μητέρα της, είχε προχωρήσει σε απόπειρα αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (CAMHS). Παρόλο που έκανε και άλλη απόπειρα την ίδια χρονιά, η μητέρα της καταγγέλλει πως η ψυχική υγεία της κόρης της δεν ήταν και τόσο μεγάλη προτεραιότητα για το σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα να της δώσουν εξιτήριο το 2020.
Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η Dr. Litman αναφέρεται στις αναμνήσεις που έχει από την κόρη της που «χαμογελούσε όλη την ώρα» και «έκανε χαρούμενο τον κόσμο γύρω της», με τους φίλους της να τη χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη, ζεστή και ευγενική», αλλά και «τολμηρή και γενναία».
Η μητέρα της Alice Litman δήλωσε στις δικαστικές αρχές πως πιστεύει ότι η μεγάλη αναμονή για να λάβει ιατρική φροντίδα ως τρανς άτομο -τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό σύστημα υγείας- προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο της κόρης της.
Μάλιστα, η Dr. Caroline Litman, εξέφρασε την «ντροπή» που αισθάνεται, ως πρώην εργαζόμενη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας που δεν μπόρεσε να βοηθήσει την κόρη της να αποκτήσει πρόσβαση σε φροντίδα ανάλογα με το φύλο της για την ψυχική της υγεία.
Σημειώνεται πως πριν την έναρξη της έρευνας, η οικογένεια της Litman είχε την ελπίδα πως ο ιατροδικαστής «θα αναγνώριζε ως αιτία θανάτου της Alice την αποτυχία περίθαλψης ως τρανς άτομο, ώστε να μπορέσουμε να δικαιωθούμε και να πιέσουμε για αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των άλλων τρανς ατόμων».
«Όλοι αξίζουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, με πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε. Ζητάμε από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους αντιμετωπίζοντας επειγόντως το πρόβλημα με την τρανς υγειονομική περίθαλψη», συμπλήρωσε στην επιστολή της η μητέρα της Alice Litman.
Με πληροφορίες από Pink News