Όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα, τη Νότιο Κορέα αλλά και τα υπόλοιπα κράτη (Φιλιπίνες, Ταϊβάν, Ινδονησία) που υπέφεραν από θηριωδίες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσαν δηλώσεις του Toru Hashimoto.
Ο δήμαρχος της Οσάκα, που είναι ταυτόχρονα συνιδρυτής του ιαπωνικού εθνικιστικού κόμματος (Japan Restoration Party) -και μετρά λίγους μόνο μήνες παρουσίας στο κοινοβούλιο (από τον Δεκέμβρη του 2012)- σε χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στις γυναίκες-θύματα πολέμου που κρατούνταν αιχμάλωτες σε οίκους ανοχής και βιάζονταν κατ' εξακολούθηση από Ιάπωνες στρατιώτες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τις χαρακτήρισε «πόρνες» που ήταν απαραίτητες για την ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών. Τους έδιναν την δυνατότητα να «ξεκουραστούν» φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το BBC. «Πρέπει να ήταν απαραίτητο την εποχή εκείνη για τη διατήρηση πειθαρχίας στις τάξεις του στρατού. Για όσους στρατιώτες ρίσκαραν τη ζωή τους εν μέσω ριπών που έπεφταν σαν βροχή ήταν απαραίτητο το σύστημα πορνείας που διαμορφώθηκε γύρω από τις γυναίκες αυτές. Αυτό είναι ξεκάθαρο στον καθένα» φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.
Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Κίνας. Ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters: «Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σημαντικό πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι με τους Ιάπωνες πολιτικούς που αμφισβήτησαν δημοσίως την ανθρώπινη συνείδηση και την ιστορική δικαιοσύνη. Ο τρόπος που η Ιαπωνία βλέπει το παρελθόν της θα καθορίσει και το μέλλον της. Οι Ασιάτες γείτονές της αλλά και η διεθνής κοινότητα περιμένουν να δουν την απόφαση που θα πάρει». «Βαθιά απογοήτευση» και ανάγκη άμεσης επανόρθωσης εκφράστηκε από την πλευρά της Νοτίου Κορέας σύμφωνα με το BBC.
Αν και υπάρχουν Ιάπωνες ιστορικοί που χαρακτηρίζουν «εθελοντική» την συμβολή των νεαρών γυναικών στην «ανύψωση του στρατιωτικού ηθικού», ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποδεικνύουν επιστημονικά ότι οι γυναίκες αυτές, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 200.000-410.000, έπεσαν θύματα απαγωγής, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που καταλήφθηκαν και κρατήθηκαν ως αιχμάλωτες (sex slaves) σε οίκους ανοχής από τον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό.
Οι δηλώσεις του Hashimoto, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε μια ανθρωπιστική «κρίση» που μετρά πολλές δεκαετίες με την Ιαπωνία να μην «λογοδοτεί ποτέ ουσιαστικά» για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε εναντίον της Κίνας, της Νοτίου Κορέας, των Φιλιπίνων, της Ταϊβάν και της Ινδονησίας.
Μόλις τον Δεκέμβρη του 2012 μάλιστα, λίγο πριν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Shinzo Abe αναλάβει τα καθήκοντά της, αναγνώρισε την ύπαρξη των οίκων ανοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αρνήθηκε την προαγωγή των γυναικών αυτών στην πορνεία δια της βίας, επικαλούμενος έλλειψη επίσημων στοιχείων. Επίσης είχε εκφράσει την επιθυμία να αναθεωρήσει την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Yohei Kono, που το 1993 αναγνώριζε επισήμως τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των γυναικών αυτών και απολογούνταν για όσα είχαν υποφέρει εξ αιτίας του ιαπωνικού στρατού.
σχόλια