Ορειβάτες επιβεβαίωσαν πως ένα από τα πιο γνωστά σημεία κοντά στην κορυφή του όρους Έβερεστ έχει καταρρεύσει, κάτι που καθιστά δυνητικά ακόμη πιο επικίνδυνη την ανάβαση από εδώ και έπειτα.
Το διάσημο «Hillary step», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Νεοζηλανδού ορειβάτη και εξερευνητή, σερ Έντμουντ Χίλαρι (1919-2008), του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στην κορυφή του όρους Έβερεστ το 1953, ενδεχομένως καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού στο Νεπάλ το 2015.
Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει ξανά φήμες από άλλους ορειβάτες σε προηγούμενες αποστολές, πως το σημείο καταστράφηκε, αλλά το βαρύ χιόνι στην περιοχή έκανε αδύνατη την επιβεβαίωση ή διάψευσή τους. Την περασμένη εβδομάδα, μια βρετανική αποστολή με αρχηγό τον Tim Mosedale, η οποία και έφτασε την κορυφή, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook επιβεβαιώνοντας την καταστροφή του «Hillary Step».
«Είναι επίσημο- Το Hillary Step δεν υπάρχει πια», ήταν το σχόλιο που συνόδευε την φωτογραφία. «Αναφέρθηκε πέρυσι και όντως το σκαρφάλωσα πέρυσι, αλλά δεν ήμασταν βέβαιοι πως το σημείο είχε χαθεί επειδή η περιοχή ήταν καλυμμένη με χιόνι. Φέτος, ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω πως το κομμάτι βράχου που ονομάζεται Hillary Step σίγουρα δεν υπάρχει πια εκεί», διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση.
Ο Mosedale, που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ για 6η φορά στις 16 Μαΐου, δημοσίευσε τη φωτογραφία με τα απομεινάρια του Hillary Step όταν επέστρεψε στην κατασκηνωτική βάση του Έβερεστ. Σε αυτήν φαίνεται καθαρά το πόσο πολύ έχει αλλάξει η τοπογραφία συγκριτικά με φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί μερικά χρόνια πριν.
Πέρυσι τις φήμες είχαν πυροδοτήσει κάποιες φωτογραφίες που είχε δημοσιοποιήσει η American Himalayan Foundation. Το χιόνι όμως στις φωτογραφίες έκανε δύσκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν ο βράχος έχει όντως καταρρεύσει.
Στα 8.790 μέτρα, το «Hillary Step» είναι ένα απότομο και στενό πέρασμα, που περιλαμβάνει 12 μέτρα δύσκολου τεχνικού σκαρφαλώματος σε έναν κάθετο βράχο, και θεωρείται από τους ορειβάτες το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν την κορυφή- τα 8.848 μέτρα.
Η καταστροφή του ίσως κάνει την ανάβαση ευκολότερη, καθώς δεν θα υπάρχει πια αυτός ο κάθετος βράχος, ή ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού πλέον υπάρχουν περιορισμένα μονοπάτια ως την κορυφή. Όπως και να έχει, πρακτικά σημαίνει όμως πως πλέον οι ορειβάτες θα πρέπει να αναμένουν τη σειρά του για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε παγωμένες θερμοκρασίες και μεγάλο υψόμετρο μέχρι να το ανέβουν άλλοι που προπορεύονται.
«Είναι ευκολότερο να ανέβεις την πλαγιά και όντως οι πιο άπειροι ορειβάτες θα έχουν λιγότερο "σκαρφάλωμα", οπότε θα τους είναι πιο εύκολο. Ωστόσο, θα δημιουργήσει μποτιλιάρισμα. Παλιά στο Hillary Step γινόταν συμφόρηση αλλά αλλά από τότε που έβαλαν ένα σχοινί το πρόβλημα λύθηκε. Έτσι όπως είναι τώρα, είναι δύσκολο να καταλάβεις πού ήταν παλιά το βήμα λόγω των βράχων που είναι ασταθείς και βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή», καταλήγει ο Mosedale.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια