Κολομβία: «Ιερείς βίαζαν παιδιά, έβγαιναν για λίγο σε αναστολή και επέστρεφαν στις εκκλησίες τους»

Κολομβία: Στη δημοσιότητα τα ονόματα 26 ιερωμένων- Εμπλέκονται σε σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα 26 ιερωμένων, που βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας για σεξουαλικές επιθέσεις με θύματα ανήλικους στην Κολομβία.

Τα ονόματα δόθηκαν από την αρχιεπισκοπή της πόλης Μεδεγίν, κατόπιν δικαστικής εντολής.

Ο κατάλογος, που περιέχει τα ονόματα ιερωμένων που «καταγγέλθηκαν» στην εισαγγελία από το 1995 ως το 2019, δημοσιοποιήθηκε αφού κατατέθηκε στη δικαιοσύνη αίτημα προς αυτό από τον δημοσιογράφο Χουάν Πάμπλο Μπαριέντος, ο οποίος ερευνά συστηματικά τα τελευταία χρόνια την υπόθεση των σεξουαλικών εγκλημάτων με θύματα παιδιά στην κολομβιανή εκκλησία.

«Η πλειονότητα αυτών των ιερωμένων που βίασαν παιδιά τέθηκε σε διαθεσιμότητα για μια σύντομη περίοδο και κατόπιν επανήλθε στα καθήκοντά της», σχολίασε ο δημοσιογράφος χθες Σάββατο.

Ο αρχιεπίσκοπος της Μεδεγίν, ο Ρικάρδο Τομπόν, διαβεβαίωσε ότι η εκκλησία ήθελε «να δείξει διαφάνεια και να επιδείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση συγκάλυψης».

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της αρχιεπισκοπής στο Twitter, ο μονσινιόρος Τομπόν κατήγγειλε ταυτόχρονα την «επιθετική εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης» που διεξάγει, κατ’ αυτόν, ο κ. Μπαριέντος.

Το 2019, ο κ. Μπαριέντος δημοσίευσε το βιβλίο «Dejad que los niños vengan a mí» (δηλαδή «Άφετε τα παιδία ελθείν προς με»), μία εκρηκτική έρευνα για τα σεξουαλικά εγκλήματα που συγκάλυψε η ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη χώρα, όπου ο καθολικισμός είναι η επικρατούσα θρησκεία.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που αποκαλύφθηκαν στο βιβλίο διαπράχθηκαν στην Αντιόκια (βορειοδυτικά) και ο αρχιεπίσκοπος της Μεδεγίν, της πρωτεύουσας της πολύ συντηρητικής νομαρχίας αυτής, φερόταν να προστάτευσε παιδεραστή ιερωμένο.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευση του βιβλίου προσφεύγοντας μάταια στη δικαιοσύνη.

Το 2021, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε δεύτερη έρευνα, υπό τον τίτλο «Este es el cordero de Dios» (σ.σ. «Να ο αμνός του Θεού»), με την οποία αποκάλυψε παιδεραστικό κύκλωμα στην επισκοπή της Βιγιαβισένσιο, 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Μπογοτά. Ενέχονταν 38 ιερωμένοι που κατηγορούνταν για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς ανηλίκων.

Τουλάχιστον έξι ιερωμένοι έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης για βιασμούς ανηλίκων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM