Το Ισραήλ- που συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας- παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο για το μέλλον το θύλακα μετά τον πόλεμο, λίγο πριν από τη νέα επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, παρουσίασε χθες το αρχικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς. Σύμφωνα με αυτό, στον θύλακα δεν θα υπάρχει ούτε η Χαμάς, ούτε ισραηλινή πολιτική διοίκηση. Ο Γκάλαντ παρουσίασε μία σύνοψη του σχεδίου του, προτού το υποβάλει για έγκριση στην κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία είναι διχασμένη.
Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πρότεινε μετά τον πόλεμο να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας και να «ενθαρρυνθούν οι Παλαιστίνιοι να «μεταναστεύσουν». Παρόμοια πρόταση είχε κάνει και ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς και οι τοποθετήσεις αμφότερων προκάλεσαν σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις.
Το σχέδιο του Γκάλαντ προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι, να καταστραφούν οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς και έως την εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών.
Θα ακολουθήσει μια νέα φάση, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα». «Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», δήλωσε ο Γκάλαντ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, συμπλήρωσε, θα διατηρήσουν μια «ελευθερία δράσης» στην περιοχή, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.
«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός, δίχως να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Λωρίδα της Γάζας: Αεροπορικές επιδρομές και σφοδρές μάχες
Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε ξανά το νότιο και το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης στην περιοχή εκτυλίχθηκαν σφοδρές μάχες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Χθες, η Χαν Γιουνίς- στο νότιο τμήμα του θύλακα- επλήγη από αεροπορικές επιδρομές και πυρά του πυροβολικού. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 22.400 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή σχεδόν το 1% του πληθυσμού. Στο Ισραήλ, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.
Οι φόβοι για κλιμάκωση και η νέα επίσκεψη Μπλίνκεν
Οι φόβοι για διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατοή εντάθηκαν περαιτέρω μετά το πλήγμα στη Βηρυτό- το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ- κατά το οποίο σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σαλέχ αλ Αρούρι.
Την ίδια ώρα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε στο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, που κόστισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους. Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Άντονι Μπλίνκεν φτάσει στην περιοχή για την τέταρτη περιοδεία του από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ θα πραγματοποιήσει στάση και στην Ελλάδα.