Η μετάλλαξη Όμικρον δε φαίνεται να είναι χειρότερη από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ανέφεραν επιστήμονες από τον ΠΟΥ, αν και προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κριθεί η σοβαρότητά του.
Οι ελπιδοφόρες εκτιμήσεις ήρθαν εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τη μετάλλαξη, η οποία ανάγκασε δεκάδες κράτη να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς στα σύνορα και αύξησε την πιθανότητα επιστροφής σε μέτρα τύπου lockdown.
Αν και είναι πιθανότατα πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον είναι επίσης «πολύ απίθανο» να παρακάμπτει εντελώς την εμβολιαστική προστασία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν.
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα δε δείχνουν ότι αυτή [η παραλλαγή] είναι πιο σοβαρή. Στην πραγματικότητα, μάλλον ισχύει ότι είναι λιγότερο σοβαρή», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξή του, επιμένοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Όμικρον θα μπορούσε να παρακάμψει πλήρως την προστασία που παρέχεται από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του ιού.
«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών μέχρι στιγμής, όσον αφορά τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία [...] Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι δε θα είναι έτσι και για την Όμικρον», πρόσθεσε, επικαλούμενος τα αρχικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά το στέλεχος.
Ωστόσο, ο Ράιαν αναγνώρισε ότι είναι πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά κατά του νέου στελέχους, το οποίο μετρά περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας.
Στο μεταξύ, ο κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας, Άντονι Φάουτσι επιβεβαίωσε την άποψη του ΠΟΥ, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Όμικρον δε φαίνεται να είναι χειρότερη από προηγούμενα στελέχη και μάλιστα ενδέχεται να είναι και πιο ήπια. Η νέα παραλλαγή είναι «σαφώς εξαιρετικά μεταδοτική», πιθανότατα περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, το σημερινό κυρίαρχο παγκόσμιο στέλεχος, τόνισε ο Φάουτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σχεδόν σίγουρα δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα», εκτίμησε σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να είναι «λιγότερο σοβαρή». Παρά ταύτα, τόνισε ότι οι πληθυσμοί με τη νέα μετάλλαξη που μελετήθηκαν ήταν κυρίως νέοι που είναι και λιγότερο πιθανό να νοσήσουν βαριά και ως εκ τούτου να νοσηλευτούν. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο σοβαρότητας».
Με πληροφορίες από France24