Μιανμάρ: Πάνω από 12.000 πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους- Αεροπορικές επιδρομές του στρατού

Μιανμάρ: Πάνω από 12.000 πολίτες εκτοπίστηκαν εξαιτίας αεροπορικών επιδρομών του στρατού Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση ανταρτών εθνικής μειονότητας, καταγγέλλοντος πως οι επιδρομές είχαν «πολλά θύματα» και προκάλεσαν «την καταστροφή σχολείων και χωριών».

«Πάνω από 12.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν, κάτι προκαλεί μείζονα ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η Εθνική Ένωση των Κάρεν, μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα. Αντιδρώντας στο λουτρό αίματος των δυνάμεων ασφαλείας με θύματα ανθρώπους που εναντιώνονταν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, η οργάνωση κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα στρατιωτική βάση στην επαρχία Κάρεν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο στρατός ανταπέδωσε εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές μεταξύ της 27ης και της 30ής Μαρτίου, με στόχο προπύργια της Εθνικής Ένωσης των Κάρεν. Επρόκειτο για τους πρώτους βομβαρδισμούς από αέρος στην περιοχή αυτή έπειτα από είκοσι χρόνια. «Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ανήλικοι και μαθητές. Σχολεία, σπίτια, χωριά καταστράφηκαν», τόνισε η οργάνωση. «Καλούμε όλες τις εθνικές μειονότητες της χώρας (...) να προχωρήσουν σε ισχυρές ενέργειες και να τιμωρήσουν» τους υπεύθυνους.

Αφότου η τότε Βιρμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της (από το Ηνωμένο Βασίλειο) το 1948, πολλές ένοπλες οργανώσεις που σχημάτισαν μέλη εθνικών μειονοτήτων ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, αναγνώριση τους, πρόσβαση στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πολλών φυσικών πόρων, ή ακόμη μέρος των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο στρατός έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με κάποιες από τις οργανώσεις αυτές.

Όμως μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, αρκετές από αυτές υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας και απείλησαν να ξαναπάρουν τα όπλα εναντίον της στρατιωτικής χούντας που καταπνίγει στο αίμα την αμφισβήτηση. Τουλάχιστον 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα: πάνω από 2.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, κρατούνται μυστικά, χωρίς πρόσβαση σε συγγενείς τους ή σε δικηγόρους και πολλοί αγνοούνται.

Η χούντα εμποδίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο

Η στρατιωτική χούντα εμποδίζει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο της πλειονότητας του πληθυσμού, καθώς έκοψε τις συνδέσεις μέσω κινητών και τις ασύρματες συνδέσεις. Οι βιρμανοί στρατηγοί αψηφούν τη διεθνή κατακραυγή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης», καταδικάζοντας «σθεναρά» τη βία της χούντας με ανακοίνωσή του που εγκρίθηκε ομόφωνα. Η Κίνα και η Ρωσία εναντιώνονται όμως στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη στους στρατηγούς, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προχωρήσει στην επιβολή μέτρων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ