Ο Τόνι Μπλερ "παρερμήνευσε" τα στοιχεία των στρατιωτικών υπηρεσιών προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της εισβολής στο Ιράκ το 2003, αποκαλύπτει τώρα ο Δρ Χανς Μπλιξ, ο επικεφαλής της ομάδας επιθεώρησης του ΟΗΕ εκείνη την εποχή.
Ο Μπλιξ που επιθεώρησε το Ιράκ για όπλα μαζικής καταστροφής πριν από την αμερικανική και βρετανική εισβολή, είπε στον πρώην δημοσιογράφο της Telegraph Peter Oborne ότι τα στοιχεία δεν επαναδιατυπώθηκαν με ακρίβεια.
Ο Oborne, μαζί με έναν ακόμη δημοσιογράφο συνεργάστηκαν με το BBC για να συντάξουν μια "εναλλακτική" έκθεση για την εισβολή του 2003.αφού η επίσημη έρευνα με επικεφαλής τον Sir John Chilcot έχει μαστίζεται από καθυστερήσεις και πρόκειται να δημοσιευθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016.
Excellent use of the words "should" and "possible" by Chilcot: https://t.co/lsFPtbNAJJ pic.twitter.com/ADriHXqjG6
— Alex Wickham (@WikiGuido) October 29, 2015
Ο Μπλιξ είπε στη διάρκεια της συνέντευξης ότι οι ισχυρισμοί του Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής "δεν υποστηρίχθηκαν από αποδεικτικά στοιχεία."
"Ο κ Μπλερ υποστηρίζει ότι υπήρχαν όπλα, αλλά αυτό είναι μια διαπίστωση και δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία," είπε ο Μπλιξ στον Oborne.
"Διαστρέβλωναν ό, τι κάναμε για να πάρουν την έγκριση για ένα πόλεμο, ενώ δεν θα έπρεπε να την έχουν", είπε ακόμη.
Θύμισε επίσης τη δήλωση του Μπλερ εκείνη την εποχή με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Βρετανίας. "Ο Μπλερ είχε πει ότι ο Σαντάμ έχει στην κατοχή του μεγάλα αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων", "παρά τις εκθέσεις μας που υποδήλωναν ότι οι δυνατότητες των όπλων μαζικής καταστροφής της χώρας ήταν «σποραδικές και αποσπασματικές", τόνισε ο Μπλιξ.
Ο Μπλερ τα ρίχνει τώρα στις υπηρεσίες πληροφοριών
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στο CNN, που αναμένεται να προβληθεί την Κυριακή ο Μπλερ παραδέχεται τώρα ότι η εισβολή βοήθησε στην άνοδο των τζιχαντιστών ενώ ζητά παράλληλα συγγνώμη για τις "λάθος" πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Όμως αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία.