Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία της «Διοίκησης Διαστήματος» που θα προετοιμαστεί για τον δυνητικό πόλεμο των άστρων, εξασφαλίζοντας την υπεροχή των ΗΠΑ.
Θέλοντας να είναι έτοιμος σε περίπτωση πολέμου των άστρων, ο Αμερικανός πρόεδρος εγκαθίδρυσε χθες Πέμπτη τη στρατιωτική διοίκηση διαστήματος (USSPACECOM), η οποία θα αναλάβει να εξασφαλίσει την υπεροχή των ΗΠΑ, που απειλείται από την Κίνα και τη Ρωσία, σε αυτό το νέο δυνητικό πεδίο πολέμου.
«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική ημέρα», καθώς «αναγνωρίζεται ότι το διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας της Αμερικής», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Ουάσινγκτον. Η νέα διοίκηση «θα εξασφαλίσει ότι η αμερικανική υπεροχή στο διάστημα ουδέποτε θα αμφισβητηθεί ή θα απειληθεί διότι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις είναι να προετοιμαζόμαστε για τη νίκη», συνέχισε.
Για τον Τραμπ, το ζήτημα είναι να αντιμετωπιστούν εχθροί των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επιτεθούν σε «αμερικανικούς δορυφόρους», που είναι εξόχως «σημαντικοί για τις επιχειρήσεις μας στα πεδία πολέμων και για τον τρόπο ζωής μας».
Establishment of the U.S. Space Command! https://t.co/NQkxxw910S
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 29, 2019
Η SPACECOM έγινε η 11η «διοίκηση» του Πενταγώνου κι είναι στη θεωρία ισότιμη με τη CENTCOM, για παράδειγμα, δηλαδή το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Μετά την ίδρυση της «διοίκησης διαστήματος», ο Τραμπ ανήγγειλε την προσεχή δημιουργία μιας «Δύναμης Διαστήματος» που θα είναι ο έκτος κλάδος του αμερικανικού στρατού, μετά τον στρατό ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή.
Η «Δύναμη» αρχικά τουλάχιστον θα υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία, που επιβλέπει από τη δεκαετία του 1950 τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα. Η αποστολή της SPACECOM είναι πολλαπλή: αποτροπή, άμυνα, απόκτηση αποτελεσματικής δυνατότητας διεξαγωγής μαχών στο διάστημα, εκπαίδευση αυτών που πιθανόν θα εμπλακούν στον δυνητικό πόλεμο στο διάστημα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
«Είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο στο διάστημα σήμερα, αλλά το επίπεδο της υπεροχής μας έχει μειωθεί. Θέλουμε να προοδεύσουμε γρήγορα και να παραμείνουμε μπροστά», τόνισε ο πτέραρχος Τζον Ρέιμοντ, που θα αναλάβει διοικητής της SPACECOM, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση.
Στις απειλές συμπεριέλαβε το ενδεχόμενο καταστροφής τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων ή δορυφόρων του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS), με πυραύλους επιφανείας-αέρος, «όπως είχε κάνει η Κίνα το 2007», σημείωσε ο πτέραρχος.
#USSPACECOM is the next crucial step in deterring aggression & protecting our nation's space interests.
— U.S. Space Command (@US_SpaceCom) August 29, 2019
Check out this video to understand #whyamericaneedsboth #USSPACECOM & #SpaceForce https://t.co/O49Xl7lfsa
Η SPACECOM θα συνεργαστεί με παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, τον συνασπισμό «Πέντε Μάτια» («Five Eyes», όρος που παραπέμπει στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και του Καναδά με τις αμερικανικές), καθώς και με τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία — η τελευταία έχει επίσης εξαγγείλει την προσεχή δημιουργία στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος.
«Ιστορικά, δεν είχαμε ανάγκη συμμάχους στο διάστημα, που αποτελούσε δευτερεύον πεδίο» αλλά πλέον «έχει γίνει πολύ σημαντικό σήμερα», κατά τον πτέραρχο Ρέιμοντ.«Το διάστημα δεν θα μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα μας», διαβεβαίωσε ο Στιβ Κιτέι, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για το διάστημα. Ερωτηθείς για την πιθανή έρευνα για εξωγήινη ζωή, ο Κιτέι αντέτεινε ότι «η SPACECOM και η Δύναμη Διαστήματος θα επικεντρωθούν στη ζωή στη Γη».
Ο Τραμπ είχε αναφερθεί τον Μάρτιο του 2018 στην ιδέα της δημιουργίας της «Δύναμης» αυτής, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ταχθεί σε ψηφοφορία της έναν χρόνο νωρίτερα υπέρ του κειμένου που προέβλεπε τη συγκρότηση «Σώματος Διαστήματος». Ο τότε υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε εναντιωθεί δημόσια στο σχέδιο αυτό, αφού έκρινε πως ο έκτος κλάδος του αμερικανικού στρατού θα είναι υπερβολικά δαπανηρός και ουσιαστικά άχρηστος. Η επικεφαλής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Χέδερ Ουίλσον είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή της στην ιδέα. Εξάλλου η μέλλουσα Δύναμη δεν αποκλείεται να σκοντάψει στο Κογκρέσο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότησή της. Ο Λευκός Οίκος θέλει αυτή να ανέλθει σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.
σχόλια