Ένα fund της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε την πιο σημαντική εταιρεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, και έγινε ο μόνος ξένος επενδυτής στις προσπάθειες της χώρας να δημιουργήσει έναν εγχώριο αντίπαλο του OpenAI.
Το Prosperity7, μέρος του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων του κρατικού ομίλου πετρελαίου Aramco, έχει συμμετάσχει σε έναν κύκλο επενδύσεων περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην start-up τεχνητής νοημοσύνης Zhipu AI, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η συμφωνία αποτιμά τον κινεζικό όμιλο σε περίπου 3 δισ. δολάρια.
Προηγουμένως, ο νεοσύστατος τομέας τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας είχε αναγκαστεί από τους περιορισμούς των ΗΠΑ να βασίζεται στην εγχώρια χρηματοδότηση, καθιστώντας την επένδυση του Prosperity7 το πρώτο παράδειγμα υψηλού προφίλ ξένου υποστηρικτή που ρίχνει το βάρος του πίσω από μία από τις τέσσερις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.
Η Zhipu και οι πιο κοντινοί της αντίπαλοι - Moonshot AI, MiniMax και 01.ai - εξαρτώνται από την υποστήριξη από κυβερνητικά κεφάλαια και μεγάλους, τοπικούς παρόχους cloud. Η Prosperity7, η οποία διαχειρίζεται ένα ταμείο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν μειοψηφικός επενδυτής στη Zhipu, σύμφωνα με δύο άτομα, που μίλησαν στους Financial Times. Οι Prosperity7 και Zhipu δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.
Η επένδυση καταδεικνύει την προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει ένα οικοσύστημα που θα μπορούσε να προστατεύσει από την κυριαρχία των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη. «Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν η Silicon Valley να κυριαρχεί σε αυτόν τον κλάδο», είπε ένα άτομο κοντά στο ταμείο.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πέρυσι απαγόρευση ορισμένων αμερικανικών επενδύσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας και έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους των εξαγωγών στα τσιπ υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Οι κορυφαίοι παγκόσμιοι επενδυτές τεχνολογίας, όπως η SoftBank και η Tiger Global, υποστήριξαν την προηγούμενη γενιά κινεζικών ομάδων τεχνητής νοημοσύνης που πρωτοστάτησαν στην τεχνολογία επιτήρησης, κυρίως το SenseTime, αλλά παρέμειναν στο περιθώριο κατά τη διάρκεια της παραγωγικής ώθησης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η σημασία της Σαουδικής Αραβίας για το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα έχει αυξηθεί τόσο πολύ επειδή τα κονδύλια των ΗΠΑ δεν είναι εδώ», δήλωσε ένας σύμβουλος τεχνολογίας στο Πεκίνο. Για τις κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, η απόκτηση υποστήριξης από ξένους επενδυτές προσφέρει ευκαιρίες για άνοιγμα νέων αγορών για την τεχνολογία τους εκτός της χώρας καταγωγής τους, όπου οι εταιρείες παραδοσιακά δεν πληρώνουν καλά για τις επιχειρηματικές υπηρεσίες. Η τελευταία επένδυση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατικών επενδυτών της Σαουδικής Αραβίας και των κινεζικών τεχνολογικών ομίλων που αναζητούν νέες δεξαμενές κεφαλαίων και πελατών.
Την Τετάρτη, η κινεζική εταιρεία κατασκευής υπολογιστών Lenovo δήλωσε ότι είχε εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alat, θυγατρική του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, του κρατικού επενδυτικού του ταμείου. Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία θα εγκαταστήσει την περιφερειακή της έδρα στο Ριάντ και θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής στο βασίλειο, το τελευταίο παράδειγμα Σαουδάραβων επενδυτών που εφαρμόζουν αυστηρές απαιτήσεις στις επενδύσεις τους στην τεχνολογία. Το SenseTime, το Tencent Cloud και το Meituan επεκτείνονται και στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας μέσω επενδύσεων ή εξαγωγών τεχνολογίας αιχμής. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και επενδύσεων G42 με έδρα το Άμπου Ντάμπι πούλησε τα μερίδιά της σε κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους συμπεριλαμβανομένου του ByteDance, υπό την πίεση των ΗΠΑ, ανέφεραν οι FT τον Φεβρουάριο. Μετά την αποκοπή του κινεζικού υλικού από τα συστήματά της, η G42 κέρδισε μια επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft.
Εν τω μεταξύ, οι Σαουδάραβες δεν έχουν ανοσία στην επιρροή της Ουάσιγκτον. Ο Amit Midha, ο διευθύνων σύμβουλος της Alat, είπε αυτό το μήνα στο Bloomberg ότι θα «αποχωρούσε» από την Κίνα εάν αναγκαζόταν να το κάνει, καθώς το βασίλειο στοχεύει να δημιουργήσει μια εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών. «Οι ΗΠΑ είναι ο νούμερο ένα εταίρος για εμάς και η νούμερο ένα αγορά για τη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, τσιπ και ημιαγωγών», είπε στη συνέντευξη.
Η Zhipu είναι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης σε αριθμό προσωπικού, με περισσότερους από 800 υπαλλήλους στα κεντρικά της γραφεία στην περιοχή Haidian του Πεκίνου. Προηγουμένως συγκέντρωσε χρήματα από τις Alibaba Cloud, Tencent και Meituan και έχει την υποστήριξη κρατικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κύρια δραστηριότητα της είναι η πώληση ενός προϊόντος «AI-in-a-box» σε εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο της μεγάλης γλώσσας με επεξεργαστές AI και άλλο υλικό στις δικές τους εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη προστασία δεδομένων.
Το Prosperity7 έχει επενδυτικές ομάδες στη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η ομάδα της στην Κίνα έχει επεκταθεί σε περίπου δώδεκα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπό της και το LinkedIn, σε αντίθεση με άλλα παγκόσμια funds που έκλεισαν ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους εκεί.
Με πληροφορίες από Financial Times