Με αφορμή το νέο του βιβλίο, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στα «Νέα» μιλώντας μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.
Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ανατροπές», ο Ολάντ κάνει αναφορά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον περιγράφει ως μια αντιφατική προσωπικότητα.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τα έχει όλα. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου "περνάει" ως σύμμαχος των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ και από την άλλη συνδέεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για καλούς ή κακούς λόγους. Καλοί λόγοι όταν πρόκειται για προμήθειες σιτηρών, κακοί λόγοι όταν θέλει να εμφανιστεί ως πιθανός διαμεσολαβητής για μια συμφωνία ως προς το τέλος του πολέμου, τον οποίο οι Ουκρανοί σήμερα δεν μπορούν να αποδεχθούν. Αυτή η αντίφαση θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά δήλωσε: «Αυτό το θέμα, το ΝΑΤΟ πρέπει να το θεωρήσει εσωτερικό πρόβλημα. Δηλαδή δεν μπορούμε να αφήσουμε δύο χώρες-μέλη της Συμμαχίας να βρίσκονται σε αντιπαράθεση και με κίνδυνο έκρηξης, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Είναι σημαντικό να γίνουν τα πάντα, ώστε να μην υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση».
Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν δε θα προβεί σε μια κίνηση αντίστοιχη με αυτή του Πούτιν στην Ουκρανία.
«Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μιας χώρας-μέλους της Συμμαχίας θα συνεπαγόταν σημαντικό κίνδυνο αποκλεισμού του, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά και από όλες τις συζητήσεις στην Ευρώπη, επειδή ήθελε και αυτός να είναι μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας. Είναι λοιπόν σε θέση και γνωρίζει τα όριά του», σημείωσε.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί πρόσφυγες για να πιέσει τους Ευρωπαίους».
Για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία ανέφερε ότι «η σύγκρουση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη. Πρώτον, επειδή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν ενόψει του χειμώνα, γεγονός που εμποδίζει τις μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων. Θα υπάρξει ωστόσο η συνέχιση των βομβαρδισμών. Σίγουρα στο τέλος του χειμώνα η σύγκρουση θα πάρει νέα μορφή. Θα μπορέσει να βρει τη λύση, μόλις επιτευχθεί ισορροπία δυνάμεων, ειδικά από την ουκρανική πλευρά».