Οργή έχουν προκαλέσει βίντεο εκπαίδευσης σκύλων στο YouTube, που προωθούν «απάνθρωπες και αναποτελεσματικές» μεθόδους με χρήση κολάρων ηλεκτροσόκ.
Η φιλοζωική οργάνωση οργάνωση Blue Cross καταγγέλλει πως τα βίντεο διαφημίζουν την χρήση ηλεκτρικού κολάρου για την εκπαίδευση των ζώων, τονίζοντας πως θα έπρεπε να φέρουν κάποια σχετική προειδοποίηση ή να απαγορευτούν, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει.
With the lockdowns leading to a higher demand for new pets, we're worried that TV shows like #canineintervention are giving pet owners advice that will do more harm than good. We urge pet owners to always turn to approved sources for much-needed advice. 👉 https://t.co/kXrSYIYtdO pic.twitter.com/Lk5Szq1mlH
— Blue Cross (@The_Blue_Cross) March 10, 2021
Η χρήση τέτοιων κολάρων είναι νόμιμη σε Αγγλία και Σκωτία, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί απαγόρευσής τους το 2018.
Οι οπαδοί των ηλεκτρικών κολάρων υποστηρίζουν πως είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται υπεύθυνα. Τα συγκεκριμένα κολάρα φτάνουν σε τάση ρεύματος μέχρι και 6.000 βολτ ή ψεκάζουν βλαβερά χημικά για να ελεγχθεί η συμπεριφορά του ζώου.
Η Blue Cross προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων που αναζητούν συμβουλές εκπαίδευσης στο YouTube να μην χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.
«Ψυχολογική ζημιά»
«Κάποιοι εκπαιδευτές στο YouTube πιστεύουν ότι η δύναμη και η επιθετικότητα είναι ο τρόπος να κάνεις τον σκύλο σου να υπακούει», λέει ο Ράιαν Νιλ από την Blue Cross.
«Αν και η χρήση ενός ηλεκτρικού κολάρου ενδέχεται να διορθώσει τη συμπεριφορά - και να ευχαριστήσει τον άνθρωπο ιδιοκτήτη- δεν φτάνει στο βάθος των συναισθηματικών λόγων γιατί ίσως το ζώο κάνει κάτι», προσθέτει.
Η ψυχολογική ζημιά που προκαλεί η αρνητική εκπαίδευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκύλους που αλλάζουν σπίτια ή φτάνουν μέχρι και να θανατωθούν καθώς γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί και ανασφαλείς, τονίζει.
«Το YouTube δεν επιτρέπει βίντεο όπου βλάπτονται παιδιά, δεν θα έπρεπε να επιτρέπει και το αντίστοιχο για τα κατοικίδιά μας», καταλήγει.
Ο Τζέιμι Περθ εξειδικεύεται στη συμπεριφορά τσοπανόσκυλων. Το κανάλι του στο YouTube, με περισσότερους από 5.700 συνδρομητές, δίνει συμβουλές πάνω στη χρήση ηλεκτρικών κολάρων.
«Η δουλειά μου έχει να κάνει με σκύλους που κυνηγούν και σκοτώνουν ζώα και η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να βοηθηθεί από άλλες μεθόδους», σημειώνει.
«Ο κόσμος θα έπρεπε να δίνει στον σκύλο του κάθε ευκαιρία να αλλάξει, αλλιώς θα μπορούσε να θανατώνονται για άσχημη συμπεριφορά», αναφέρει.
Ο ίδιος χαρακτήρισε δε «λογοκρισία» την αφαίρεση βίντεο που, όπως λέει, ήταν «εκπαιδευτική πηγή για υπεύθυνη χρήση».
Στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων, με τις αναζητήσεις για κουτάβια να έχουν διπλασιαστεί στην ιστοσελίδα του The Kennel Club.
Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες στρέφονται τώρα σε αυτά τα βίντεο στο ίντερνετ για συμβουλές, καθώς δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μαθήματα εκπαίδευσης, τονίζει η Blue Cross.
«Πολλοί από εμάς προσφέρουμε εκπαίδευση μέσω ίντερνετ με βιντεοκλήσεις», λέει η Τζέιν Γουίλιαμς από το Animal Behaviour & Training Council.
«Όταν αναλαμβάνεις ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να σκέφτεσαι το κόστος και τις ευθύνες, η εκπαίδευση είναι μέρος όλου αυτού. Η χρήση ανήθικων μεθόδων εμποδίζει την ευημερία του σκύλου», σημειώνει.
«Βλάβη και πόνος»
Το 2018, ο τότε γραμματέας Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ είπε ότι ηλεκτρικά κολάρα προκαλούν απαράδεκτη «βλάβη και πόνο»
Μετά από κυβερνητικό συμβούλιο, υποσχέθηκε να απαγορεύσει τη χρήση τους και κάλεσε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επιλέξουν «μεθόδους θετικής επιβράβευσης», αλλά ο σχετικός νόμος δεν πέρασε ποτέ.
«Αποτελεσματική μέθοδος»
Ο Ίαν Γκρέγκορι, υπέρμαχος των ηλεκτρικών κολάρων, λέει πως οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν ανυπόστατους ισχυρισμούς.
«Όσοι θέλουν να λογοκρίνουν βίντεο σκύλων που εκπαιδεύονται με ηλεκτρικά κολάρα φαίνεται πως φοβούνται μήπως αποκαλυφθεί ότι η εκπαίδευση είναι απολύτως αποτελεσματική και ούτε στο ελάχιστο βάναυση», λέει.
Κανάλια στο YouTube απέδειξαν την αποτελεσματικότητα τέτοιων μεθόδων, σημειώνει ο ίδιος, επικαλούμενος ένα βίντεο, που δείχνει πώς ο σκύλος του κωμικού Ράσελ Μπραντ εκπαιδεύτηκε με ηλεκτρικό κολάρο αφού πρώτα σκότωσε ένα πρόβατο.
«Το να βασίζεσαι μόνο σε μπισκότα δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία», σχολίασε αναφορικά με τις μεθόδους θετικής εκπαίδευσης.
Πολλοί οργανισμοί υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, μεταξύ άλλων RSPCA, Dog's Trust, The Kennel Club και British Veterinary Association, έχουν καταδικάσει την χρήση ηλεκτρικών κολάρων.
Με πληροφορίες από BBC