Πετρέλαιο: Συνεδριάζουν ΟΠΕΚ και σύμμαχοί- Πιθανή διατήρηση σταθερής της παραγωγής ή μικρή μείωση

Πετρέλαιο: Συνεδριάζουν ΟΠΕΚ και σύμμαχοί- Πιθανή διατήρηση σταθερής της παραγωγής ή μικρή μείωση Facebook Twitter
0

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής σήμερα, όπως ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters.

Κάποιες πηγές, ωστόσο, δεν αποκλείουν μία μικρή μείωση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για την ενίσχυση των τιμών που είχαν υποχωρήσει λόγω των φόβων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σημερινή συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ πραγματοποιείται σε ένα πολύπλοκο φόντο, στο οποίο υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία πιθανή αύξηση της προσφοράς από την επάνοδο του Ιράν στις αγορές, αν η Τεχεράνη μπορέσει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία που έκανε το 2015.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία.

Παράλληλα, μείωσε περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.

Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε περίπου στα 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο λόγω των φόβων οικονομικής επιβράδυνσης και ύφεσης στη Δύση.

Το Ιράν αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 1% της παγκόσμιας ζήτησης σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και οι προοπτικές μίας πυρηνικής συμφωνίας φαίνονταν λιγότερο ξεκάθαρες την Παρασκευή.

Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερος παραγωγός - χώρα του ΟΠΕΚ, έστειλε το μήνυμα πιθανών μειώσεων στην παραγωγή για να αντιμετωπισθούν οι υπερβολικές, όπως τις θεωρεί, μειώσεις των τιμών.

Τα στοιχεία από τη φυσική αγορά, πάντως, δείχνουν ότι η προσφορά παραμένει στενή και πολλές χώρες του ΟΠΕΚ έχουν παραγωγή χαμηλότερη από τους στόχος, ενώ οι νέες δυτικές κυρώσεις απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM