Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda επιμένει σε αυτό που από τον Τύπο χαρακτηρίζεται ως «πραξικόπημα κατά της Ε.Ε.», καθώς υπέγραψε το νόμο που επιτρέπει την αμφιλεγόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας του συνταγματικού δικαστηρίου, ένα βήμα που σύμφωνα με τους επικριτές του, θα μπορούσε να «παραλύσει» το κορυφαίο δικαστικό σώμα της χώρας.
Με την τροποποίηση αυτή απαιτούνται πλέον τα 2/3 του 15μελούς δικαστηρίου για να περάσει μία απόφαση και όχι η τρέχουσα απλή πλειοψηφία. Ως ελάχιστη απαρτία ορίζονται οι 13 δικαστές και όχι οι εννέα, όπως απαιτούντο προηγουμένως.
Τώρα πλέον το ανώτατο δικαστήριο θα είναι δύσκολο να αποφανθεί σχετικά με αμφιλεγόμενα ζητήματα, παραδίδοντας τα ζητήματα στο νομοθετικό σώμα, στο οποίο η συντηρητική κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερη δύναμη.
Η τροπολογία προβλέπει επίσης υποχρεωτική τρίμηνη περίοδο αναμονής μεταξύ της αίτησης στο δικαστήριο και της ληψης απόφασης, εμποδίζοντας τους δικαστές να ενεργούν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επίσης οι συντηρητικοί απέρριψαν πέντε υποψηφιότητες για δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών. Οι νέες συντηρητικές αρχές επέλεξαν πέντε δικαστές που θεωρούνται δικοί τους.
Η «πρωτοβουλία» αυτή της συντηρητικής κυβέρνησης οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους. Σε διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις έκαναν λόγο για επίθεση στη δημοκρατία.
Ως πραξικόπημα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου, Martin Schulz Η Βαρσοβία απαίτησε συγγνώμη κάνοντας λόγο για «αβάσιμα, αδικαιολόγητα" σχόλια.
σχόλια