Πώς σκέφτεται ένας εγκληματίας;

Πώς σκέφτεται ένας εγκληματίας; Facebook Twitter
0

Μία βουτιά στον κόσμο της εγκληματολογίας: πλέον μπορεί κανείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας να μπει στο ρόλο ενός διαρρήκτη ή να εμπλακεί εικονικά σε έναν καυγά σε μπαρ. 

Φαντάζει σκηνικό από βιντεοπαιχνίδι, ωστόσο για το τμήμα Εγκληματολογίας, Ασφάλειας και Δικαίου στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Φράιμπουργκ είναι απλά μία ακόμη μέρα στο γραφείο. Την περασμένη Παρασκευή εγκαινιάστηκε ένα νέο εργαστήριο και σύμφωνα με το ινστιτούτο, πρόκειται για το πρώτο ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο που χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας σε μελέτες και πειράματα.  

«Δημιουργούμε ρεαλιστικές σκηνές», λέει ο επικεφαλής του τμήματος Εγκληματολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στο Φράιμπουργκ, Ζαν-Λουί φαν Γκέλντερ.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι συμμετέχοντες στα πειράματα θα τοποθετoύνται εικονικά στον «τόπο του εγκλήματος». Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες θέλουν να παρατηρήσουν το ανθρώπινο μάτι και να αναλύσουν το μοτίβο των κινήσεών τους. Θέλουν να μελετήσουν το πώς λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι εγκληματίες και τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους ενώ διαπράττουν κάποιο έγκλημα. «Γνωρίζουμε πολλά για την εγκληματικότητα, αλλά ελάχιστα για την εγκληματική συμπεριφορά, καθώς τα περισσότερα εγκλήματα συμβαίνουν δίχως παρατηρητές», λέει ο φαν Γκέλντερ. Ο ίδιος θεωρεί, ότι σημασία έχει να κατανοήσουμε το έγκλημα και τους ίδιους τους δράστες.

Tι φοβούνται περισσότερο οι δράστες;

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται στη συνέχεια να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση των αστυνομικών σχολών και της σχολής Δικαστών, ώστε να συνεισφέρουν σε νέες στρατηγικές και νόμους. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Εγκληματολόγων, το εργαστήριο αυτό δεν είναι απλά ένα παιχνίδι – ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο τι ακριβώς θα συμβεί εκεί.

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας έχει ήδη φανεί χρήσιμη σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αναπαράσταση σκηνών εγκλήματος.

Μια εικονική διάρρηξη ενός διαμερίσματος ενδέχεται έτσι να αναδείξει πώς λειτουργεί αυτό σε ένα πείραμα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Οι συμμετέχοντες του πειράματος βρίσκονται ξαφνικά σε μια κατοικημένη περιοχή και την εξερευνούν σαν να ήθελαν να εισβάλουν σε διαμερίσματα εκεί αργά τη νύχτα. Ωστόσο αυτή η εικονική περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη - τα σοκάκια είναι φωτισμένα, οι κάτοικοι βρίσκονται στα διαμερίσματα και κάνουν θόρυβο. Αποτρέπει κάτι τέτοιο τους διαρρήκτες; Φοβούνται περισσότερο οι δράστες; Πώς σχεδιάζουν το έγκλημά τους υπό αυτές τις συνθήκες; Τι μπορεί να αποτρέψει μία διάρρηξη;

Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ