Δύο νέες γυναίκες με κοινωνικές ευαισθησίες, η Έλενα Στάμου, σύμβουλος επικοινωνίας και ανθρώπινου δυναμικού και η Ελένη Αγγελίδου, web designer, graphic designer και φωτογράφος βρέθηκαν πέρσι τέτοια εποχή στην Τανζανία ως εθελόντριες σε ανθρωπιστική αποστολή. Παρατηρώντας εκεί και ζώντας από κοντά τις ελλείψεις των τοπικών κοινωνιών σε δομές και είδη πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα όσο αφορά τον παιδικό πληθυσμό, προβληματίζονταν πώς αλλιώς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Τότε κάποιος ντόπιος νέος τις πληροφόρησε ότι στο χωριό Mtakuja στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο υπάρχουν δεκάδες παιδιά ορφανά είτε από τον ένα γονέα, είτε κι από τους δύο τα οποία στερούνται τα στοιχειώδη.
«Αυτό ήταν το έναυσμα για να συστήσουμε επιστρέφοντας στην Ελλάδα την ομάδα Share, Love, Travel και μέσω αυτής να δρομολογήσουμε αυτό το αλληλέγγυο πρότζεκτ. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε εκπαιδευτικό υλικό, ρουχισμό, παιχνίδια, αθλητικά είδη και άλλα χρειαζούμενα για τα 400 παιδιά του τοπικού δημοτικού σχολείου και να προσφέρουμε ετήσια νοσοκομειακή κάλυψη σε 50 ορφανά. Προγραμματίζουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια με ρομποτική, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική αγωγή και δεντροφύτευση. Θα παραδοθούν σεμινάρια χειροτεχνίας, πλεξίματος, κατασκευών από ίνες μπανάνας, παρασκευής προϊόντων προσωπικής υγιεινής καθώς επίσης σεμινάρια καινοτόμου επιχειρηματικότητας για τις γυναίκες της τοπικής κοινότητας ώστε να αναπτύξουν βασικές οικονομικές δραστηριότητες και να ξεφύγουν από τον κύκλο της φτώχειας. Θα βοηθήσουμε, τέλος, στην κατασκευή δέκα νέων σχολικών τουαλετών», λένε για τη φιλόδοξη πρωτοβουλία τους που γίνεται σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τη ΜΚΟ Willing to Support Orphans.
Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε εκπαιδευτικό υλικό, ρουχισμό, παιχνίδια, αθλητικά είδη και άλλα χρειαζούμενα για τα 400 παιδιά του τοπικού δημοτικού σχολείου και να προσφέρουμε ετήσια νοσοκομειακή κάλυψη σε 50 ορφανά.
Η ομάδα των 20 εθελοντών της Share, Love, Travel που θα επισκεφθεί την περιοχή μεταξύ 26/2-3/9 επιδιώκει, μου λένε, αφενός να ενισχύσει, αφετέρου να ανταλλάξει εμπειρίες και πολιτιστικά στοιχεία με την τοπική κοινότητα, να διδάξει αλλά και να διδαχθεί από αυτή. Κάτι που θα επιχειρηθεί μέσα από ένα τριήμερο Φεστιβάλ όπου γνωστά συγκροτήματα των Μασάι θα δώσουν συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας και της δικής μας αποστολής η οποία θα παρουσιάσει ελληνική παραδοσιακή μουσική και χορούς. Όμως οι Έλληνες εθελοντές δεν θα περιοριστούν σε αυτά αφού σκοπεύουν να λάβουν μέρος και στον φημισμένο Διεθνή Μαραθώνιο του Κιλιμάντζαρο (1/3)! Το όλο οδοιπορικό, διαβάζω, θα κινηματογραφηθεί για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ ενώ η μεθοδολογία σχεδιασμού και υλοποίησης του πρότζεκτ θα καταγραφεί και θα δημοσιοποιηθεί ηλεκτρονικά ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό όσες άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοιες δράσεις.
Για την υλοποίηση του εν λόγω πρότζεκτ έχουν αναρτηθεί πλατφόρμες συγχρηματοδότησης για το κοινό (crowdfunding), έχει παράλληλα σχεδιαστεί ένα πλάνο εκδηλώσεων σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία και Βέλγιο που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας, εξάλειψης της φτώχειας και ποιοτικής εκπαίδευσης όλων των ανθρώπων, ζητήματα που αποτελούν 3 από τους 17 στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα και συνεχίζονται με τη θεατρική παράσταση «Εκεί Ψηλά» (Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, 25/1, 9μμ), μια ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης με ελεύθερη συνεισφορά (2/2, 11πμ) που θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο» του Ρόμπερτ Γκουεντιγκιάν στο σινέ Μικρόκοσμος την ίδια μέρα (2μμ) και μια συλλογική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αφρική στο The Art Foundation (6-11/2). Προγραμματίζονται επίσης ομιλίες, εκδηλώσεις για παιδιά με εισιτήριο παιχνίδια, αφήγηση αφρικανικών παραμυθιών, συνεργασία με σχολεία για τη συλλογή γραφικής ύλης, ρουχισμού, παιχνιδιών και πολλά άλλα.
Η ομάδα αναζητεί, ακόμη, χορηγίες από εταιρίες αθλητικών ειδών για 30 σετ ποδοσφαιρικών εμφανίσεων, ρούχα από εταιρίες ένδυσης για τα 50 ορφανά, από αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία για τα εισιτήρια των τριών μελών κινηματογραφικής ομάδας της αποστολής, εκπαιδευτικό υλικό για 400 παιδιά (γραφική ύλη, βιβλία στα Αγγλικά, 5 εξοπλισμούς ρομποτικής Lego για παιδιά, μετάφραση ελληνικού παραμυθιού στα Σουαχίλι).
Πλατφόρμα για την χρηματοδότηση του πρότζεκτ μέσω δωρεών στο GiveandFund, επικοινωνία στο [email protected] και στη σχετική ιστοσελίδα στο Facebook.