Στη Γρανάδα της Ισπανίας έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Κατά τη συνεδρίαση του φόρουμ, όπου συμμετέχουν πάνω από 40 χώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο κοινός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού», ανέφερε από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter. «Εργαζόμαστε από κοινού με εταίρους προκειμένου να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, ιδιαίτερα την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ουκρανία έχει σημαντικές προτάσεις ως προς αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι ανέφερε πως «θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς και στις κοινές προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».
«Η κύρια προτεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα. Έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις για νέες συμφωνίες με εταίρους και προσβλέπουμε στην έγκριση και την εφαρμογή τους», συμπλήρωσε.
I arrived in Granada, Spain, to take part in the European Political Community Summit.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 5, 2023
Our joint goal is to ensure the security and stability of our common European home.
We are working together with partners on enhancing the European security architecture, particularly…
Η Ευρώπη στηρίζει Ζελένσκι- Εσωτερικές έριδες στις ΗΠΑ
Την ώρα που στις ΗΠΑ, ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στους Ρεπουμπλικάνους έχει θέσει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να ανακοινώσουν στη Γρανάδα πως εξακολουθούν να στηρίζουν με κάθε τρόπο το Κίεβο.
Σημειώνεται πως τον Ιούλιο η Ρωσία αποσύρθηκε από μια συμφωνία που είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να μεταφέρει με ασφάλεια τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που είναι παραδοσιακά ο κύριος διάδρομος για τις εξαγωγές του Κιέβου.
Από την πλευρά της η Ουκρανία απάντησε δημιουργώντας έναν προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο» για φορτηγά πλοία, με αποτέλεσμα αρκετά πλοία να έχουν φύγει από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έρχεται σε μία χρονική περίοδο που το Κίεβο φοβάται πως η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα κύματα αεροπορικών πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές αυτόν τον χειμώνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa