«Κάποτε είχα προειδοποιήσει ότι η αρχιτεκτονική της καταπίεσης είναι κοντά. Είναι πλέον εδώ», έγραψε στο Twitter ο πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις για προγράμματα «φακελώματος» των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό.
Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη οι «ύποπτοι» που παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό είναι δυνάμει χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ασχέτως αν εμπλέκονται ή όχι σε παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια ευρεία προσπάθεια επιτήρησης των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη που εμπεριέχει σαρωτές προσώπων αλλά και ένα αυξημένο δίκτυο καμερών στην περιοχή.
Καταγγελία από έξι Ισραηλινούς πρώην στρατιώτες αλλά και τη ΜΚΟ «Breaking the Silence», αναφέρει ότι το κράτος του Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει φωτογραφίες αλλά και λεπτομερείς πληροφορίες για Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει το «φακέλωμα» πιθανότατα χιλιάδων πολιτών ασχέτως αν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.
Η συλλογή των δεδομένων επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος για smartphones, Blue Wolf που καταγράφει εικόνες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια τις αντιστοιχίζει με μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια, Ισραηλινοί στρατιώτες φωτογράφιζαν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών (μερικές φορές παρά τη θέλησή τους) χρησιμοποιώντας το Blue Wolf, με τον αριθμό των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν να ανέρχεται σε χιλιάδες.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι στρατιώτες στην εν λόγω πρακτική, φέρεται να προσφέρθηκαν βραβεία για τις μονάδες που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι τέτοια η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ώστε ένας από τους έξι στρατιώτες περιγράφει το εν λόγω πρόγραμμα παρακολούθησης ως «το Facebook των Παλαιστινίων». Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι τουλάχιστον η ύπαρξη του προγράμματος Blue Wolf, δε διαψεύστηκε από τον ισραηλινό στρατό μετά από επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητές του.
Νωρίτερα μέσα στο 2021, ένας νόμος που αφορά την εισαγωγή καμερών με βελτιωμένη αναγνώριση προσώπου σε όλο το Ισραήλ συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από ομάδες προστασίας προσωπικού απορρήτου με αποτέλεσμα προς το παρόν να μπλοκαριστεί. Ωστόσο, οι επικρίσεις ενάντια στον νόμο αυτό δεν εμπόδισε τον ισραηλινό στρατό να αναπτύξει την εν λόγω τεχνολογία στη Δυτική Όχθη «χωρίς τη γνώση του πληθυσμού».
Έτσι, εκτός από το Blue Wolf, ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει και κάμερες σάρωσης προσώπου στη διαιρεμένη πόλη της Χεβρώνας ώστε να βοηθά τους στρατιώτες στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού (checkpoints) να γνωρίζουν ποιος Παλαιστίνιος πάει να περάσει από το σημείο ακόμα και πριν επιδείξουν την ταυτότητά τους. Ένα ευρύτερο δίκτυο καμερών κλειστού κυκλώματος, που φέρει την ονομασία «Hebron Smart City», παρέχει παρακολούθηση του πληθυσμού της πόλης σε πραγματικό χρόνο και σύμφωνα με έναν από τους στρατιώτες ορισμένες φορές είναι τέτοια η γωνία της κάμερας που μπορεί να βλέπει ακόμα και μέσα σε σπίτια.
Από τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει εκατοντάδες μόνιμα οδοφράγματα και σημεία ελέγχου που στελεχώνονται από ισραηλινή στρατιωτική ή συνοριακή αστυνομία. Τον Ιούλιο του 2018, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε μια εκτενή έρευνα για το εν λόγω θέμα και κατέγραψε 705 μόνιμα εμπόδια στη Δυτική Όχθη που περιορίζουν ή ελέγχουν τις κινήσεις οχημάτων αλλά και πεζών Παλαιστινίων. Τα εμπόδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 140 πλήρως ή περιστασιακά στελεχωμένα checkpoints και 251 άλλα εμπόδια χωρίς προσωπικό (οδοφράγματα, χαρακώματα, χωματένια τείχη και άλλα).
Εν μέσω των περιορισμών αυτών στην ελεύθερη κινητικότητα, ο 49χρονος κάτοικος της Δυτικής Όχθης, Γιασέρ Αμπού Μαρκγιά δηλώνει πως «δε νιώθει άνετα» με τόσες κάμερες γύρω από το σπίτι του. Μάλιστα, πολλοί φίλοι αποφεύγουν να επισκεφτούν την οικογένειά του λόγω αυτού καθώς διαμένουν σε περιοχές με μικρότερη κάλυψη από κάμερες.
Αυτή η αίσθηση παρακολούθησης και «μη άνεσης» που αποτυπώνει ο Γιασέρ είναι για πολλούς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτό ακριβώς που θέλει να πετύχει το κράτος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Ουσιαστικά, καταγγέλλουν ότι γίνεται συνειδητή προσπάθεια να «δυσκολέψει» η ζωή των Παλαιστινίων ώστε να φύγουν από την περιοχή και να εγκατασταθούν Ισραηλινοί άποικοι.
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας επιλέγει εδώ και πολλά χρόνια να αγνοεί συνειδητά όλες αυτές τις καταγγελίες που σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα οι Παλαιστίνιοι φαίνονται να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.