Swagg Man: Εμφανιζόταν ως εκατομμυριούχος ράπερ στα social media, κατηγορείται ότι απέσπασε 1,5 εκατ. από φαν του

Swagg Man: Ο απατεώνας που εμφανιζόταν ως εκατομμυριούχος ράπερ στα social media Facebook Twitter
0

Στα social media εμφανιζόταν ως εκατομμυριούχος ράπερ, που έκαιγε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και επιδείκνυε την «δική του Bentley». Στην πραγματική ζωή ο Swagg Man κατηγορείται ότι απέσπασε από φαν του ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Το πραγματικό του όνομα είναι Ιτέμπ Ζαϊμπέτ και συνελήφθη στην Τύνιδα τον Ιούλιο του 2019. Τη Δευτέρα καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απάτη και ξέπλυμα χρήματος- σε άλλη υπόθεση- ενώ περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια κατασχέθηκαν από τους λογαριασμούς του.


Αρκετές άλλες έρευνες σε βάρος του είναι σε εξέλιξη, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Τυνησία. Ο 34χρονος γεννήθηκε στη Νίκαια, παιδί γαλλικής οικογένειας με καταγωγή από την Τυνησία, σύμφωνα με συγγενείς του.

 

Όμως, ο ίδιος παρουσιαζόταν ως Ράγιαν Σάντσεζ, δήλωνε γιος Εβραίας Τυνησίας και Βραζιλιάνου και έλεγε ότι τον εγκατέλειψαν και αναγκάστηκε να ζήσει στον δρόμο.

 

 


Έγινε γνωστός μέσω των social media στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ο ράπερ με το καλυμμένο σώμα και πρόσωπο από τατουάζ- μεταξύ άλλων στο κρανίο του έχει «χτυπήσει» το logo του Louis Vuitton- δημοσίευε φωτογραφίες και μουσικά κλιπ που τον παρουσίαζαν ως κυνικό τζογαδόρο ο οποίος ξεκίνησε ως DJ στο Ντουμπάι.

 

Αυτή η persona αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες followers στα social media και στους λογαριασμούς του προέβαλε την αγάπη του για το χρήμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα κοσμήματα.

 

 

Σε συνέντευξη που έδωσε το 2015 στη Le Monde δήλωσε ότι έβγαλε χρήματα «από το διαδίκτυο και στη συνέχεια από ακίνητα στο Μαϊάμι και το Ντουμπάι». Ένα χρόνο αργότερα έλεγε στο Canal Plus ότι στόχος του είναι να αποδείξει πως «ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει».

 

Όμως, άρχισαν να συσσωρεύονται μαρτυρίες φαν που ισχυρίζονταν ότι τους εξαπάτησε, αρχικά σε σελίδα του Facebook και στη συνέχεια μέσω του συλλόγου «Swagg Auxilium» που συστάθηκε στη Γαλλία.

 


Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα δεκάδες θύματα του Swagg Man είναι φαν του από 13 έως 35 ετών, που στράφηκαν στο ίνδαλμά τους αναζητώντας συμβουλές για το πώς θα πλουτίσουν. Τον κατηγορούν ότι τους δελέασε με δήθεν επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες, αποσπώντας τους χρήματα. 

 

Κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν νομικά και 21 άτομα που δηλώνουν ότι τους εξαπάτησε για να τους αποσπάσει συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ κατέθεσαν μήνυση στην Τυνησία.

 

Τα χρήματα που απέσπασε από Γάλλους, Τυνήσιους, Αλγερινούς και Καναδούς κυμαίνονται από μερικές χιλιάδες έως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Μπεν Μπραχέμ, έναν από τους δικηγόρους τους. Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί για 19 από τις καταγγελίες και σύντομα θα ξεκινήσει δίκη, δήλωσε ο ίδιος.

 

Καταδικάστηκε στην Τυνησία

 

Αυτή την εβδομάδα ο Swagg Man καταδικάστηκε για δύο ύποπτες μεταφορές χρημάτων, που ξεπερνούν συνολικά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό μεταφέρθηκε από την Ελβετία στον λογαριασμό του στην Τυνησία. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και ένας Ελβετός, που δεν έχει συλληφθεί.

 

Ο δικηγόρος του Swagg Man, Μαντί Λουζίρ, υποστήριξε ότι τα χρήματα προορίζονταν για την αγορά βιομηχανικού εξοπλισμού και πως ο εντολέας του ήταν ο μεσολαβητής στη συμφωνία. Όσο για τις καταγγελίες των φαν, η υπεράσπιση λέει πως πρόκειται για απώλειες που προβλέπονται στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.



Στο μεταξύ, στη Γαλλία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Swagg Man τον Οκτώβριο του 2019, στο πλαίσιο έρευνας για απάτη και πλαστογραφία μεταξύ άλλων. Όσο για τους λογαριασμούς του στα social media, παραμένουν σιωπηλοί από τις 4 Ιουλίου 2019. «Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία του, θα μου λείψετε πολύ», είχε γράψει μεταξύ άλλων τότε, ενημερώνοντας ότι έχει συλληφθεί.

 

 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM