Ακόμη μια εμπρηστική δήλωση από Τούρκο αξιωματούχο έρχεται να προστεθεί στη σειρά προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πορτογαλία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί σημείωσε πως «οι μη ρεαλιστικοί και μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας και το Κυπριακό κρατούν σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», προσθέτοντας πως η ευρω-τουρκική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, μετανάστευσης και ενέργειας δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της στάσης Ελλάδας και Κύπρου.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», προειδοποίησε.
Σημείωσε δε, πως «ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε στους τομείς ενέργειας, μετανάστευσης και ασφάλειας θα πρέπει να ενισχυθεί, με την Τουρκία να θεωρείται ως χώρα σε διαδικασία ένταξης στην Ένωση».
«Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν μπορεί να συμβάλει όσο η Τουρκία στο σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ» διεμήνυσε ο ίδιος.
Σήμερα το πρωί, εξάλλου, σε δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος προέβη και ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα για επιθετική προπαγάνδα και εκτόξευσε βολές κατά της Γαλλίας, μετά την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι δηλώσεις της Ελλάδας που βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκία και τον πρόεδρό μας είναι απαράδεκτες. Με αυτή την επιθετική προπαγάνδα δεν θα πάνε πουθενά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα γράφοντας αναφορές προς άλλες χώρες, διαμαρτυρόμενη για την Τουρκία», έγραψε στο Twitter.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας για τη “γαλάζια πατρίδα” βασίζονται στα κυριαρχικά δικαιώματά μας και τον νόμο. Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιεί προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Οι ακραίες δηλώσεις άλλων χωρών δεν σημαίνουν τίποτα στη δικαιοδοσία μας και στο πρόσωπο του νόμου», συνέχισε ο Τσελίκ σε επόμενη ανάρτηση.
«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο και το παράνομο»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ είχε διαμηνύσει πως «κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές στις προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές στις συζητήσεις».
«Μπορεί οι γείτονες να τα βάζουν με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, όμως κάθε ρητορικό επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Εμείς όμως ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομα τους να αλλάξουν και τη λογική τους αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο. Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι καμένες λογικές που απέτυχαν. Σήμερα το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες και τις έχουμε. Και βέβαια η ικανότητα να προβάλλουμε παντού, όπου πρέπει και όπως πρέπει τα δίκαιά μας, τα οποία συμβαδίζουν πάντα με το διεθνές δίκαιο. Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές στις συζητήσεις.