«Η πρότασή μας θα είναι ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται αυστηρά κάθε 4 χρόνια. Ακόμα και αν η θέση του πρωθυπουργού “χηρέψει”. Αν το αποφασίσουμε αυτό, θα λύσουμε πολλά προβλήματα, όπως το μαύρο πολιτικό χρήμα. Μερικοί σπρώχνουν για έκτακτες εκλογές και μερικοί ρίχνουν τα λεφτά τους για να γίνονται έκτακτες εκλογές. Μικρότερη Βουλή. Κάποιοι άνθρωποι σοβαροί υποτίθεται ζητούν και Γερουσία και να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Πιο κοντά στην απλή αναλογική. Στις εκλογές θα πρέπει να έχουμε δύο κάλπες. Η μία “ψηφίζω το κόμμα μου” και η άλλη “στην κοντινή, μικρή μου περιφέρεια”. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, αλλά εφαρμόζεται στη Γερμανία».
- Για το πολιτικό σύστημα
«Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό. Το Μνημόνιο τελειώνει τον Μάιο. Άρα, ανήκει στο παρελθόν. Το μεγάλο ζήτημα της χώρας αυτήν τη στιγμή δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση [...] Θα δημιουργηθεί από την κοινωνία. Από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το αδιέξοδο και θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο».
- Τι κάνουμε με τα μνημόνια
«Είπα ότι δεν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά είμαι εδώ. Εγκατέλειψα τη δημοσιογραφία για να ασχοληθώ με το Ποτάμι».
- Γιατί δεν θα είναι υποψήφιος.
«Είμαστε ένα κίνημα που κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις. [...] Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κόμμα»
- Για την ιδεολογία του κόμματος.
«Η χώρα δεν έχει ανάγκη να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους, δεν έχουμε μεγάλο Δημόσιο. Έχουμε κακό Δημόσιο. Για μένα, αυτό που προέχει στο Δημόσιο είναι η ανακατανομή του υλικού. Πρέπει να συνεχιστεί αυτό χωρίς παρωπίδες. Στην Ελλάδα η πολιτική αδυνατεί να ελέγξει τα πράγματα. Κάνει τα αίσχη που κάνει στη δημόσια διοίκηση και μετά τα σβήνει. Έχουμε υπαλλήλους που δουλεύουν και σκίζονται κι έχουμε υπαλλήλους που δεν δουλεύουν. Είναι αδιανόητο για μένα κάποιοι να αρνούνται την αξιολόγηση στο Δημόσιο».
- Για το Δημόσιο
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα είναι και ευθύνη των πολιτικών. Η μεγάλη ευθύνη είναι των πολιτικών. Όταν αυτός που με έχει οδηγήσει σε τόσα αδιέξοδα λέει ότι θα με οδηγήσει σε καλό δρόμο, έχω αμφιβολία. Εγώ δεν νιώθω αυτήν τη στιγμή μεγάλη συγγένεια με τους πολιτικούς».
- Για τους πολιτικούς.
«Δεν ψωνίζουμε προϊόντα γιατί δεν έχουμε λεφτά. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μειώθηκε. Έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στον εμπορικό τομέα. Εισάγουμε και δεν εξάγουμε. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει».
- Τι πάει λάθος στην οικονομία
«Το ευρωψηφοδέλτιο θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν το δώσουν και τα άλλα κόμματα. Είναι υπό διαμόρφωση. Στην περιοδεία που ξεκινάω θα βρούμε και άλλους ανθρώπους».
- Ποια θα είναι τα στελέχη του
Κοίταξε, θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Ελπίζω να βρούμε συμμάχους για μεγάλα ζητήματα».
- Σε ποια ομάδα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί
«Το Ποτάμι δεν θα συγκροτηθεί οργανωτικά όπως τα υπόλοιπα κόμματα, γι’ αυτό και αναζητείται ένα νέο μοντέλο συλλογικής λειτουργίας, στο οποίο το Διαδίκτυο θα έχει τον πρώτο λόγο».
- Για τα οργανωτικά του κόμματος
«Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στην πολιτική. Οι νέοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18. [...] Νομίζω ότι πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άσχημα όλοι μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νέοι μας σήμερα. Πρέπει να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας από τους 12 στους 24 μήνες».
- Για τους νέους
«Εγώ θα είμαι ηγέτης. Ο άνθρωπος που θα βγαίνει μπροστά σε αυτή την υπόθεση. Είναι κάτι πλατύτερο από το protagon».
- Για τον δικό του ρόλο
«Στο Ισραήλ έχεις τη δυνατότητα να παρουσιάσεις μια ιδέα στο κράτος. Επιστημονική επιτροπή σού εγκρίνει την ιδέα. Στη συνέχεια πας στον ιδιώτη και ζητάς χρηματοδότηση και το υπόλοιπο το πληρώνει το κράτος».
- Για την επιχειρηματικότητα
σχόλια