Ο Έβρος απέναντι

Ο Έβρος απέναντι Facebook Twitter
Οι Έλληνες στρατιωτικοί κατά τη μεταφορά τους στον αρχιεισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους.
0

Για «άμεση διευθέτηση του περιστατικού» διαβεβαίωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν έγινε γνωστή, με καθυστέρηση μίας ημέρας, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο.

Από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει ανησυχία για το γεγονός και εκτός απροόπτου θα λήξει σύντομα». Και να που συνέβη το «απρόοπτο».

Πόσο απρόοπτο όμως ήταν πραγματικά, όταν η Τουρκία εδώ και καιρό έχει ανεβάσει την ένταση σε όλα τα επίπεδα και ο Αμερικανός πρέσβης έχει προειδοποιήσει δημοσίως για φόβο επεισοδίου τρεις φορές;

Μία εβδομάδα μετά η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πραγματικά περιστατικά, καθώς η όποια πληροφόρηση έρχεται από την Τουρκία, η οποία αποτελεί ένα αυταρχικό και ιδιότυπο καθεστώς με την ενημέρωση (και όχι μόνο) να ελέγχεται από τον Ερντογάν.

Ο ισχυρισμός της Τουρκίας είναι ότι οι Έλληνες στρατιώτες μπήκαν παρανόμως σε τουρκικό έδαφος.

Αυτή φέρεται να είναι και η ομολογία των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες ομολόγησαν και τι, ειδικά όταν υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες καταγγελίες από αντιφρονούντες του τουρκικού καθεστώτος για ανορθόδοξες μεθόδους κατά τη διάρκεια συλλήψεων, ανακρίσεων και κράτησης.

Και εδώ είναι που προκαλεί απορία η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να σπεύσει να υιοθετήσει αμέσως την κατηγορία των τουρκικών Αρχών, χωρίς να την εξακριβώσει πρώτα.

Το ερώτημα είναι γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και η ίδια η στρατιωτική ηγεσία δεν είχαν πάρει μέτρα, αφού, λογικά, μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, καθώς και την προειδοποίηση του Τζέφρι Πάιατ, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να αναμένουν ως πιθανή μια τουρκική προβοκάτσια. Γιατί δεν προφύλαξαν τους Έλληνες στρατιωτικούς;

Το άλλο ερώτημα είναι γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και η ίδια η στρατιωτική ηγεσία δεν είχαν πάρει μέτρα, αφού, λογικά, μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, καθώς και την προειδοποίηση του Τζέφρι Πάιατ, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να αναμένουν ως πιθανή μια τουρκική προβοκάτσια. Γιατί δεν προφύλαξαν τους Έλληνες στρατιωτικούς;

Κατά τ' άλλα, «άγνωστοι αι βουλαί» της Τουρκίας. Ο Ερντογάν κατάφερε να πετύχει αυτό που σχεδίαζε και τώρα κάνει παιχνίδι. Το πού σχεδιάζει να οδηγήσει τα πράγματα το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να βοηθήσουν, καθώς και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν σοβαρά προβλήματα αυτή την περίοδο.

Όσο για τη Γερμανία, διαπιστώσαμε όλοι πρόσφατα ότι πήρε μήνες στη Μέρκελ να πετύχει την απελευθέρωση του φυλακισμένου Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής.

  

Τις τελευταίες μέρες από τις τουρκικές Αρχές διαρρέει προς τα ΜΜΕ ότι ο λόγος της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν η ενόχλησή τους για την πρακτική της παράνομης απώθησης (pushback) προσφύγων και μεταναστών.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν μεταφερθεί και στον γερμανικό Τύπο και ανεξάρτητα από το εάν ισχύει ή όχι ότι η Ελλάδα απωθεί πρόσφυγες, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόση βάση αλήθειας μπορεί να έχει το ότι αυτό σχετίζεται με τη σύλληψη των στρατιωτών.

Η απώθηση των προσφύγων, πάντως, είναι παράνομη ενέργεια.Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι την υιοθετούσε και τον κατηγορούσε για ακροδεξιές πρακτικές.

Κάνει τώρα και η κυβέρνηση Τσίπρα pushback, όπως κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά; Καταγγελίες ότι το κάνει υπάρχουν πολλές, η ίδια όμως επισήμως το αρνείται.


Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, γνωστός για την υπερπατριωτική ρητορική του όταν δεν υπάρχουν ζητήματα σε έξαρση, παρέμενε εξαφανισμένος για μέρες μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών και όταν εμφανίστηκε ήταν για να δηλώσει ότι το πρόβλημα είναι της Ευρώπης.

Ο ίδιος είχε κι άλλους μπελάδες αυτές τις μέρες, ειδικά μετά την κατάθεση στην εισαγγελέα Διαφθοράς του φερόμενου ως μεσάζοντα για το σκάνδαλο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.


Ο Βασίλης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είχε συναντήσει τον υπουργό Άμυνας από τις αρχές του 2016 για το θέμα της πώλησης όπλων και παραδέχτηκε ότι τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών αμφισβητούσαν διαρκώς την πληρεξουσιότητά του.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, φαίνεται ότι στα επίσημα έγγραφα διατυπώνονται βάσιμες αμφιβολίες από αξιωματικούς για τη γνησιότητα των πιστοποιητικών του Παπαδόπουλου, αλλά αυτές αγνοήθηκαν από την πολιτική ηγεσία.

Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας είχε υιοθετήσει πλήρως την εκδοχή του υπουργού Άμυνάς του, υποστηρίζοντας ότι ο Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε νόμιμα το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Σφοδρή κριτική, όμως, δέχτηκαν και για την αποστράτευση του ταξίαρχου Μισαήλ Παπαδάκη, ο οποίος είχε αρνηθεί να συναινέσει στη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί και χάρη στη σθεναρή στάση του οποίου αποκαλύφθηκε η υπόθεση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία με τη συγκεκριμένη μεθόδευση.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μπει σε προεκλογική τροχιά, παρ' ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα πάνε πράγματι σε εκλογές το φθινόπωρο.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να μειώνεται η διαφορά με τη ΝΔ, δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και περίμεναν ότι το καλό τους χαρτί, το σκάνδαλο Novartis, ήταν ικανό να ανατρέψει πλήρως την κατάσταση.

Τώρα βλέπουν ότι αυτό δεν ήταν αρκετό και, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν στα χέρια τους, διαπιστώνουν ότι η οικονομική ανέχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού τροφοδοτεί μια βουβή οργή και δεν επιτρέπει την ανατροπή του πολιτικού κλίματος.

Αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο τους φόβους τους για το πως θα αντιδράσει ο κόσμος μετά το φθινόπωρο του 2018, όταν θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή τα ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφίσει, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα.


Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, έχουν μπει σε ένα κλίμα αναχώρησης, σαν να είναι αυτή η τελευταία τους χρονιά και γι' αυτό έχει αρχίσει με εντατικούς ρυθμούς η τακτοποίηση πολλών δικών τους προσώπων σε διάφορες θέσεις.

Αυτές τις μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα πολλές προσλήψεις ημετέρων στα ΕΛΠΕ, μεταξύ των οποίων και του γιου του αναπληρωτή υπουργού για τη Διαφάνεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.


Το μόνο καλό νέο για την κυβέρνηση αυτές τις μέρες δεν ήρθε από την ίδια αλλά από κάποιους ξεχωριστούς Έλληνες μηχανικούς (όπως ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο οποίος από το 2012 είναι επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των Ηλεκτρικών Κινητήρων στην Tesla Motors), χάρη στους οποίους η Tesla αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μικρό γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης στον Δημόκριτο, που θα αποτελείται από μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών.

Βεβαίως, η κυβέρνηση, όπως κάνουν συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις, επιχείρησε να το παρουσιάσει ως δική της επιτυχία, καθώς δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό ούτε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας ούτε στον τομέα των επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η συγκεκριμένη απόπειρα γίνεται χάρη στους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς απόφοιτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που, κόντρα στο περιβάλλον της παρακμής και το αποθαρρυντικό κλίμα, προσπαθούν να δώσουν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες που η πολιτική εξουσία έχει καταδικάσει.

Ο Έβρος απέναντι Facebook Twitter
O Kωνσταντίνος Λάσκαρης. Φωτο: Eurokinissi
Πολιτικό 7ήμερο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόνο για παράνομη είσοδο σε τουρκική στρατιωτική ζώνη κατηγορούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί

Ελλάδα / Μόνο για παράνομη είσοδο σε τουρκική στρατιωτική ζώνη κατηγορούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί

Μετά το αίτημα του Τούρκου Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή των δύο Ελλήνων για την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ