Αλλάζει ο χάρτης της αγοράς αερίου

Αλλάζει ο χάρτης της αγοράς αερίου Facebook Twitter
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στον κλάδο, καθώς οι υποδομές πολλαπλασιάζονται και φέρνουν ανακατατάξεις.
0

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» είναι η φράση που περιγράφει την τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο. Από τη μια το ορίζει ως «ενδιάμεσο» καύσιμο, το οποίο θα στηρίξει τον ενεργειακό τομέα για τη μετάβαση από ένα παραγωγικό μοντέλο στηριγμένο στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050. Από την άλλη, όμως, το προσχέδιο του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος αναμένεται να κλειδώσει εντός του έτους για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021, θέτει κόφτη στις χρηματοδοτήσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, με κριτήριο τις εκπομπές ρύπων. Με απλά λόγια, στο εξής, για να χαρακτηρίζονται «αειφόρες επενδύσεις» και να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να εφαρμόσουν ιδιαιτέρως δαπανηρά συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Παρά ταύτα, οι αλλαγές δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επιχειρησιακά σχέδια των επενδυτών στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλίσουν μερίδιο της πίτας. Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στον κλάδο, καθώς οι υποδομές πολλαπλασιάζονται και φέρνουν ανακατατάξεις. Με επίκεντρο τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εξελίσσεται ένας έντονος ανταγωνισμός για τον επόμενο κυρίαρχο της αγοράς.


Καταρχάς, στη Βόρεια και στη Νότια Ελλάδα σχεδιάζονται δύο πλωτοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU). Στην Αλεξανδρούπολη το σχέδιο ωριμάζει, εντός του μήνα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή της μονάδας και έως το τέλος του έτους θα έχει ληφθεί η Τελική Επενδυτική Απόφαση από τους ισχυρούς μέτοχους του έργου, που είναι η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η Gazlog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, η ΔΕΠΑ, η βουλγαρική BulgarTransgaz και ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου). Παράλληλα, στους Αγίους Θεοδώρους η Motor Oil Hellas προωθεί την κατασκευή ενός άλλου FSRU, του Διώρυγα Gas.

Η χώρα θα αποκτήσει συνολικά τρεις πύλες εισόδου φυσικού αερίου στο εγχώριο σύστημα, το οποίο θα έρχεται με δεξαμενόπλοια σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς, αλλά και τη διαμόρφωση των τιμών.


Οι δύο νέες μονάδες θα κουμπώσουν στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), μαζί με τον υφιστάμενο σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ελέγχεται πλέον από τους ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων αερίου Snam, Fluxys και Enagas, καθώς και από τον όμιλο Κοπελούζου.


Έτσι, η χώρα θα αποκτήσει συνολικά τρεις πύλες εισόδου φυσικού αερίου στο εγχώριο σύστημα, το οποίο θα έρχεται με δεξαμενόπλοια σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς, αλλά και τη διαμόρφωση των τιμών. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις αρχές του 2019 κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς έπαιξαν οι χαμηλές τιμές του LNG, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές του ξεπέρασαν εκείνες του αερίου που φτάνει στη χώρα μας μέσω αγωγών.


Παράλληλα, η ολοκλήρωση του Διαδριατικoύ Αγωγού (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, καθώς και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, φιλοδοξούν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε περιφερειακό κέντρο αερίου, με τη στήριξη και του αμερικανικού παράγοντα, ανοίγοντας δρόμους προς τις αγορές του βαλκανικού Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης.
Στα σχέδια των επενδυτών περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός νέων μονάδων φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και η αγορά δεν φαίνεται να τους... σηκώνει όλους. Σήμερα, σε κατασκευαστική τροχιά έχει μπει μόνο η μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, δυναμικότητας 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο έχουν δρομολογήσει η εταιρεία Elpedison (ΕΛΠΕ - Edison) στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 826 MW, καθώς και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, ισχύος 662 MW, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδειες παραγωγής.


Στην κούρσα για την εγκατάσταση μονάδας αερίου (ισχύος 665 MW) στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής έχει μπει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ενέκρινε στις αρχές Νοεμβρίου τους περιβαλλοντικούς όρους και απομένει η λήψη της επενδυτικής απόφασης, πιθανότατα έως τα τέλη του έτους.


Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν και την υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας. Στον διαγωνισμό που τρέχει από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον η Energean, που διαχειρίζεται και τα κοιτάσματα του Πρίνου, και η κινεζική κοινοπραξία CMEC - MAISON GROUP.

Ωστόσο, το τοπίο στην αγορά αερίου αναμένεται ότι θα αλλάξει ριζικά με την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των εταιρειών ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου και τη διεκδικούν οι εταιρείες Italgas, EPH, τα funds First State Investments, KKR, Macquarie και η κινεζική Sino CEEF - Shanghai Dazhong.


Στα ισχυρά χαρτιά της περιλαμβάνονται οι τρεις εταιρείες ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, των οποίων τα επιχειρησιακά πλάνα περιλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μας. Μόνο η ΔΕΔΑ ξεκινά άμεσα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, έργα επέκτασης δικτύων και άλλων υποδομών, ύψους 154 εκατ. ευρώ, σε 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Έτσι, αναμένεται σημαντική αύξηση στις συνδέσεις νέων καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί), αλλάζοντας τα δεδομένα και στο λιανεμπόριο.

 
Πάντως, τις ισορροπίες στη λιανική αγορά αερίου εκτιμάται ότι θα αλλάξει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2021. Κι αυτό διότι στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνεται η εταιρεία Φυσικό Αέριο (πρώην ΕΠΑ Αττικής), μια πολύφερνη νύφη με «προίκα» πάνω από το 50% της αγοράς. Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 65% των μετοχών της συμμετέχουν όλα τα εγχώρια ενεργειακά τζάκια, δηλαδή τα ΕΛΠΕ μαζί με την Edison (εταίρο τους και στην Elpedison), η Motor Oil Hellas σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ στην κούρσα διεκδίκησης έχουν κατέβει και οι διεθνείς κολοσσοί της Shell και της MET Group.


Με το άνοιγμα της αγοράς στο λιανεμπόριο αερίου, εκτός από την ΕΠΑ Αττικής και τη ZeniΘ, που διατηρούν τα μεγαλύτερα μερίδια, στο παιχνίδι έχουν μπει, με ελκυστικά πακέτα, η ΔΕΗ αλλά και σχεδόν όσοι παίκτες δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αφιέρωμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

EU green deal / Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Τι σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Απαντά η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και κάτοχος έδρας UNESCO στην κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

EU green deal / «Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους εξηγεί ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ενέργεια και Περιβάλλον: Οι δύσκολες εξισώσεις και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

EU green deal / Ενέργεια και Περιβάλλον: Οι δύσκολες εξισώσεις και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Τα ανοιχτά μέτωπα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το «στοίχημα» για ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία αλλά και οι πιέσεις στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας που καλείται να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση.
ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΡΑΤΣΑ
Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

EU green deal / Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο, που θα ωφελεί την υγεία των ανθρώπων, θα ανταμείβει ικανοποιητικά παραγωγούς και εμπόρους, ενώ παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΡΑΝΙΤΗ
Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου / Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών ενδυναμώνει τη φωνή των ασθενών με ογκολογικά νοσήματα και τους υποστηρίζει εκεί όπου δεν επαρκεί η πολιτεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου / Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους και αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες.
ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΠΟΥΤΗ
Το έξυπνο σπίτι αλλάζει τον τρόπο που ζούμε

Τech & Science / Το έξυπνο σπίτι αλλάζει τον τρόπο που ζούμε

Με το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας να κυλά ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι, ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι το τελευταίο θα άλλαζε και μάλιστα πολύ. Και η αρχή του 2021 μας βρήκε να κατοικούμε στο «Σπίτι 2.0» και την καθημερινότητά μας να μην έχει την παραμικρή σχέση με «πριν».
Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Τech & Science / Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που είχε το 2020, υπήρξαν στιγμές που καταφέραμε να περάσουμε καλά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία η οποία μας χάρισε σπουδαίες εμπειρίες ψυχαγωγίας που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν εξωπραγματικές.
ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ