Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Τάσεις

Το 'πα και το ξαναλέω: το βασικό εργαλείο για ένα καλό γεύμα είναι το τηλέφωνο. Τους ειδοποιείς ότι έρχεσαι, να σε περιμένουν. Και φροντίζεις να εμφανιστείς. Μα ο ελληνικός αυθορμητισμός; Από τη στιγμή που γίναμε πολλοί και έχουν περάσει πια οι εποχές που οι μόνοι άνθρωποι που έτρωγαν εκτός οικογενειακής εστίας ήταν οι ξένοι περιηγητές, όπως ο Λόρδος Βύρων ή η εκάστοτε θεία από το Σικάγο, το πράγμα θέλει οργάνωση.
Πάντως, για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, η Λαμπρινή Θωμά έστειλε μια ανταπόκριση πολύ ενδιαφέρουσα: «Έκοψα δεξιά από Καβάλας, λίγο πριν τη Θηβών, και ξαφνικά βρέθηκα σε ένα δρόμο γεμάτο μεζεδοπωλεία και μικρές ταβέρνες, όπου οι θαμώνες ήταν άνθρωποι από τα γύρω συνεργεία. Μου θύμισε Ελλάδα του '60. Θα...» (το υπόλοιπο το έφαγε ο συμπατριώτης μας Τζορτζ Τένετ, πρώην διευθυντής της CIA). Λεπτομέρειες προσεχώς.

Ταχυφαγείο

Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το πρώην Deals, στο Νέο Ψυχικό, το ανέλαβε ο κ. Αλ. Λούβαρης, ιδιοκτήτης και του κηφισιώτικου Tike. Πόσο νοίκι να πληρώνει άραγε; Ακούστηκε πάντως ότι εκεί σχεδιάζεται ένα νέο εστιατόριο, που θα ονομαστεί Πατρόν ή κάτι ανάλογο (σ.σ.: όταν κρυφακούς, δεν είσαι σίγουρος για την ορθογραφία). Πράγμα που μας προϊδεάζει για ισπανική ή ιταλική κουζίνα. Πάντως, το Tike της Θεσσαλονίκης δεν πάει τόσο καλά όσο το αντίστοιχο αθηναϊκό αδελφάκι του. Βρε καρντάσια, γιατί έτσι; Μιλώντας για Πατρόν, το ιταλικό εστιατόριο Padre Padrone, στο Καλλιμάρμαρο, έκλεισε οριστικά. To βορειο-ιταλικό εστιατόριο Sale & Pepe βραβεύτηκε για δέκατη συνεχή χρονιά με το Best Award of Excellence από το εγκυρότατο αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator, για το γεγονός ότι διατηρεί μία από τις πιο ενημερωμένες λίστες κρασιών στον κόσμο. Εύγε! Παρεμπιπτόντως, στις 10 Μαΐου κλείνουν για καλοκαίρι, οπότε πίνε γρήγορα! Κάτω στη Βουλιαγμένη, εκεί που ήταν το Haagen-Dazs, τώρα άνοιξε ένα νοστιμούλικο εστιατόριο, με αγάπη για το ψάρι. Πώς το λένε;

Ευαίσθητα στομάχια

Οι καλές πράξεις πρέπει να προβάλλονται! Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι η αλυσίδα Pizza Fan ήταν χορηγός της Berlinale, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ανέλαβαν να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας του φεστιβάλ σε πίτσα, ζυμαρικά, ορεκτικά και σαλάτες. Αχόρταγοι αυτοί οι σινεφίλ! Εξάλλου, το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου είχε ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στο φαγητό και τη γαστρονομία. Στο εν τω μεταξύ, περνώντας από το πολιτιστικό στο κοινωνικό: Τα T.G.I. Friday's προσέφεραν ένα σημαντικό ποσό για την υποστήριξη του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερό σου Friday's για να μάθεις περισσότερα, που όλο τρως, τρως, τρως.

Νέα για τη θέα

Μια γειτονιά (ο Κεραμεικός), τρεις διαφορετικές προτάσεις: εντός ολίγων ημερών τόσο το γκουρμέ Βαρούλκο, το μεξικανικό Meson El Mirador αλλά και το ψαγμένο κρεατοφαγικό Παρέα, μετακομίζουν στις αντίστοιχες ταράτσες τους, με θέα την Ακρόπολη. Για μια άλλη οπτική, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, το club-restaurant Vitrine Summer, στο Μετς (Μάρκου Μουσούρου 1, 210 9242 444). Τέλος, άνοιξε και το café-restaurant Μπαλκόνι, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας (Δημοκρατίας 100, 22940 75 888), για κοντινές αποδράσεις.

Βγες έξω επιτέλους - Οι αναγνώστες επιμένουν

«Τελευταία βλέπει κανείς παρέες, ηλικίες 15-35, αντί να επιλέγουν να πάνε για καφέ προτιμούν το ζαχαροπλαστείο. Τι γνώμη έχεις γι' αυτό;» ρωτάει η Πανθηρίνα. Έχω να σου παραθέσω μια αντίστοιχη πραγματικότητα στη ΝέαΥόρκη, όπου γνωστοί σεφ ανοίγουν χώρους που είναι αφιερωμένοι στο γλυκό 100% και μάλιστα στις πιο εξεζητημένες δημιουργίες. Π.χ. το Pong του Pichet Ong (ντεν κσέρι πος προφέρετε), όπου σερβίρουν επιδόρπια όπως παγωτό ρόκας με σουφλέ ροκφόρ ή πανακότα με βατόμουρο και εστραγκόν. Άντε, και στα δικά μας. Α, και σχετικά με την ερώτηση της Χριστίνας Κασσιανού, η οποία αγαπάει τη λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc και ειδικά όταν πρόκειται για το λευκό Κτήμα Άλφα. Η στήλη αγαπάει την ποικιλία αυτή αλλά όχι τόσο όσο το Ασύρτικο, βέβαια. Αγαπημένα κρασιά με βάση το Sauvignon Blanc για φέτος, ο κλασικός Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, αλλά και το Fume του Γεροβασιλείου. «Τα βόρεια προάστια όλο τα ξεχνάτε κ. Τζαφάλια. Κάντε κάτι!» σημειώνει ο κ. Μάρκος Λάμπρου. Περιμένω προτάσεις! Μείναμε από καύσιμα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ