Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Νότες και πιρουνιές. Εδώ η αφορμή δεν είναι το φαγητό αλλά η διασκέδαση, όμως όχι μόνο θα φας καλά αλλά θα διασκεδάσεις κιόλας. Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μαγαζί με ιστορία δεκαπέντε χρόνων στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μενού. Στην κουζίνα το ντουέτο Κωνσταντίνου Τζιτζικάκη-Γεωργίου Λαχανίδη μαγειρεύει με άποψη την παράδοση και την αποδίδει με σύγχρονη έκφραση. Αυτό το ανακαλύπτεις στο καραμελωμένο μανούρι πάνω σε δροσερό, ήπιας γεύσης πουρέ από μπρόκολο και καβουρδισμένο αμύγδαλο (€7). Τις τηγανητές χωριάτικες πατάτες με τη φλούδα τους θα τις ήθελα πιο τραγανές, ίσως, όμως, δεν τους το επιτρέπει η σάλτσα τομάτας με το τριμμένο κεφαλοτύρι που τις αγκαλιάζει (€5). Νοστιμότατα ήταν τα μανιτάρια γεμιστά με χαλούμι, βασιλικό, μπούκοβο και γλάσο βαλσάμικου (€7). Πικάντικο ήρθε το αλλιώτικο σπετζοφάι, μαγειρεμένο με λουκάνικο χωριάτικο, φρέσκια τομάτα και τρίχρωμες πιπεριές (€10), ό,τι πρέπει για να σβήσει τη φλόγα του στο κρασί. Με ήπια γεύση ήταν το κοτόπουλο μουστάρδας με σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και μανιτάρια (€10). Τη γευστική παράσταση έκλεψαν τα ριγανάτα συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με κρέμα γλυκού σκόρδου, αρωματισμένη με μαντζουράνα (€8). Εκτίμησα τη χρήση φρέσκων μυριστικών που κάνουν στην κουζίνα τους οι σεφ. Ο γλυκός επίλογος ήταν δυνατός, με τον σπιτικό σοκολατένιο κορμό με μπισκότα βουτύρου και τρούφα σοκολάτας (€6) που συνόδευε ζαχαρούχο γάλα, καθώς και η ωραιότατη μελόπιτα Σίφνου με κανέλα, μέλι θυμαρίσιο και χειροποίητο παγωτό κανέλα (€7). Προβλέπω ότι αυτά θα γίνουν το hit του μαγαζιού. Το ζωντανό πρόγραμμα, από Πέμπτη έως Σάββατο, με την κεφάτη παρέα του Απόστολου Μελή και καλές επιλογές από έντεχνα και λαϊκά σε βάζει σε κλίμα χαλαρής διασκέδασης. Την Κυριακή το μεσημέρι οι Τσιγαρντίμ, για μουσικές περιπλανήσεις στην παράδοση, στα λαϊκά, στα ρεμπέτικα. Συνολικά, ένα καλό «πακέτο» εξόδου και για τις δύσκολες ημέρες. Έξω ντέρτια και καημοί…☛ Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Λουκουμάδες με πολλά πρόσωπα.

Στο Χαλάνδρι τους τελευταίους μήνες σημειώνεται έξαρση νέων μαγαζιών. Προφανώς, η αγορά του είναι δυνατή, κινείται και αφήνει περιθώρια για νέες αφίξεις, όπως το καινούργιο all day Café Melouk. Εδώ, για να διαφοροποιηθούν, γιατί αλλιώς είναι δύσκολο να σταθείς, προτείνουν μια φιλοσοφία φαγητού που παίζει με συγκεκριμένο υλικό σε γλυκές και αλμυρές παραλλαγές: λουκουμάδες και μόνο λουκουμάδες. Η συνταγή της γιαγιάς καλά κρατεί, ακόμα και τη νέα χιλιετία. Η παράδοση διανθίζεται με μοντέρνες γευστικές νότες που τις ανακαλύπτεις μέσα από τις 40 παραλλαγές του λουκουμά. Παίζουν και κοκτέιλ. Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τις γευστικές δοκιμές. ☛ Melouk, Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, 210 6824600.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο φάρος της ψαροφαγίας. Η μελιτζάνα είναι το υλικό που ενώνει τη Μεσόγειο και δίνει νόημα στη «μεσογειακότητα», σκέφτομαι, έχοντας μόλις δοκιμάσει τη χωρίς παραφερνάλια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του Φάρου. Τι εστί Φάρος; Μια οικογενειακή ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, στην παραλία του Μαραθώνα. Περιβάλλον καλοκαιρινών διακοπών, με το φεγγάρι να χαρίζει στη θάλασσα έναν λαμπερό ασημένιο μανδύα. Μου αρέσει. Εδώ η κουζίνα είναι ξεκάθαρη. Φρέσκο ψάρι, όπως πρέπει ψημένο. Αξιοσημείωτη η βελούδινη ταραμοσαλάτα, διακριτικά ξινούτσικη. Al dente ήρθαν τα βραστά λαχανικά, ραντισμένα με καλό ελαιόλαδο. Ωραιότατα! Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε ότι εκτιμούμε το λιτό, δωρικό πιάτο, από το φλύαρο και φορτωμένο; Η μνήμη της γεύσης δίνει την απάντηση. Ο χώρος είναι χαλαρός, νοικοκυρεμένος, φιλόξενος. Ο Φάρος είναι μια κλασική ψαροταβέρνα που τιμά την ιστορία της. ☛ Φάρος, Περικλέους 22, Μαραθώνας, 22940 56164.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ωραία μου κουζίνα. Από τις νέες αφίξεις στον χώρο της εστίασης είναι και το καθημερινό εστιατόριο Ωραία μου κουζίνα που άνοιξε στη Ν. Φιλαδέλφεια. Οι εντυπώσεις φίλων που το επισκέφτηκαν είναι καλές. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης μαγειρεύει με σύγχρονη ελληνική ψυχή και τιμά τα ελληνικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα της κουζίνας του θα πρέπει να δικαιώνει και τον τίτλο του μαγαζιού. Θα επανέλθω με τις γευστικές εμπειρίες που θα έχω αποκομίσει. ☛ Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2529008.

Παραδοσιακό από σπίτι. Η ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού θα σε σύρει από τη μύτη στο Παραδοσιακό αρτοζαχαροπλαστείο στην οδό Ακαδημίας 34. Οι φραντζόλες, λαχταριστές, σε παράταξη, αχνιστές κι αφράτες, και από δίπλα οι χειροποίητες πίτες που μοσχοβολούν παράδοση. Ο σεφ και ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Μουζάκης, η τρίτη γενιά της οικογένειας Πανταζή με φούρνους σε Κολωνάκι, Φιλοθέη και Ψυχικό, αντλεί έμπνευση από το χθες και δημιουργεί με σύγχρονη ματιά. «Το ψωμί που ζυμώνω είναι χωρίς συντηρητικά. Αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά φρέσκια, υλικά ταπεινά», λέει ο κύριος Μουζάκης, που στα χέρια του η εύπλαστη ζύμη παίρνει πολλά «πρόσωπα», παίρνει ζωή. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Εδώ όλα είναι φρέσκα. Όλα γίνονται στο χέρι. Και σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Το cookie με ρευστή σοκολάτα που χύνεται ηδονικά στη γλώσσα σου μόλις το δαγκώσεις είναι ο hit πειρασμός. Το Παραδοσιακό προσφέρει και μεγάλη ποικιλία σε μπριός, βολοβάν, ταρτάκια, σφολιάτες, μπόμπες (και για catering), αλλά και μπανανόπιτα, μηλόπιτα, φοντάν με μανταρίνι και χαλβά με ταχίνι. Ένας διαρκής έρωτας με τη γεύση. ☛ Το Παραδοσιακό, Ακαδημίας 34, Κολωνάκι, 211 0120146.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Η πίτσα της Cosa Nostra. Ακόμα δεν έχω προλάβει να πάρω γεύση από την πίτσα με ιταλική υπογραφή που λανσάρεται για πρώτη φορά στο μενού του ατμοσφαιρικού εστιατορίου Cosa Nostra στο Μοναστηράκι. Ο χώρος είναι απίστευτος. Ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην εποχή που ο Godfather είχε το χαρακτηριστικό του στέκι για να τρώει με τα πρωτοπαλίκαρά του τις μακαρονάδες του. Θα νιώσεις μέρος του σκηνικού, τρώγοντας μια κλασική πίτσα Mαργαρίτα και θα τη συνοδεύσεις με κάποιο κρασί από τη λίστα με τις μειωμένες τιμές. ☛ Cosa Nostra, Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210 3310900.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ