Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Νότες και πιρουνιές. Εδώ η αφορμή δεν είναι το φαγητό αλλά η διασκέδαση, όμως όχι μόνο θα φας καλά αλλά θα διασκεδάσεις κιόλας. Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μαγαζί με ιστορία δεκαπέντε χρόνων στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μενού. Στην κουζίνα το ντουέτο Κωνσταντίνου Τζιτζικάκη-Γεωργίου Λαχανίδη μαγειρεύει με άποψη την παράδοση και την αποδίδει με σύγχρονη έκφραση. Αυτό το ανακαλύπτεις στο καραμελωμένο μανούρι πάνω σε δροσερό, ήπιας γεύσης πουρέ από μπρόκολο και καβουρδισμένο αμύγδαλο (€7). Τις τηγανητές χωριάτικες πατάτες με τη φλούδα τους θα τις ήθελα πιο τραγανές, ίσως, όμως, δεν τους το επιτρέπει η σάλτσα τομάτας με το τριμμένο κεφαλοτύρι που τις αγκαλιάζει (€5). Νοστιμότατα ήταν τα μανιτάρια γεμιστά με χαλούμι, βασιλικό, μπούκοβο και γλάσο βαλσάμικου (€7). Πικάντικο ήρθε το αλλιώτικο σπετζοφάι, μαγειρεμένο με λουκάνικο χωριάτικο, φρέσκια τομάτα και τρίχρωμες πιπεριές (€10), ό,τι πρέπει για να σβήσει τη φλόγα του στο κρασί. Με ήπια γεύση ήταν το κοτόπουλο μουστάρδας με σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και μανιτάρια (€10). Τη γευστική παράσταση έκλεψαν τα ριγανάτα συκωτάκια πουλιών, μαγειρεμένα με κρέμα γλυκού σκόρδου, αρωματισμένη με μαντζουράνα (€8). Εκτίμησα τη χρήση φρέσκων μυριστικών που κάνουν στην κουζίνα τους οι σεφ. Ο γλυκός επίλογος ήταν δυνατός, με τον σπιτικό σοκολατένιο κορμό με μπισκότα βουτύρου και τρούφα σοκολάτας (€6) που συνόδευε ζαχαρούχο γάλα, καθώς και η ωραιότατη μελόπιτα Σίφνου με κανέλα, μέλι θυμαρίσιο και χειροποίητο παγωτό κανέλα (€7). Προβλέπω ότι αυτά θα γίνουν το hit του μαγαζιού. Το ζωντανό πρόγραμμα, από Πέμπτη έως Σάββατο, με την κεφάτη παρέα του Απόστολου Μελή και καλές επιλογές από έντεχνα και λαϊκά σε βάζει σε κλίμα χαλαρής διασκέδασης. Την Κυριακή το μεσημέρι οι Τσιγαρντίμ, για μουσικές περιπλανήσεις στην παράδοση, στα λαϊκά, στα ρεμπέτικα. Συνολικά, ένα καλό «πακέτο» εξόδου και για τις δύσκολες ημέρες. Έξω ντέρτια και καημοί…☛ Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Λουκουμάδες με πολλά πρόσωπα.

Στο Χαλάνδρι τους τελευταίους μήνες σημειώνεται έξαρση νέων μαγαζιών. Προφανώς, η αγορά του είναι δυνατή, κινείται και αφήνει περιθώρια για νέες αφίξεις, όπως το καινούργιο all day Café Melouk. Εδώ, για να διαφοροποιηθούν, γιατί αλλιώς είναι δύσκολο να σταθείς, προτείνουν μια φιλοσοφία φαγητού που παίζει με συγκεκριμένο υλικό σε γλυκές και αλμυρές παραλλαγές: λουκουμάδες και μόνο λουκουμάδες. Η συνταγή της γιαγιάς καλά κρατεί, ακόμα και τη νέα χιλιετία. Η παράδοση διανθίζεται με μοντέρνες γευστικές νότες που τις ανακαλύπτεις μέσα από τις 40 παραλλαγές του λουκουμά. Παίζουν και κοκτέιλ. Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τις γευστικές δοκιμές. ☛ Melouk, Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, 210 6824600.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο φάρος της ψαροφαγίας. Η μελιτζάνα είναι το υλικό που ενώνει τη Μεσόγειο και δίνει νόημα στη «μεσογειακότητα», σκέφτομαι, έχοντας μόλις δοκιμάσει τη χωρίς παραφερνάλια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του Φάρου. Τι εστί Φάρος; Μια οικογενειακή ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, στην παραλία του Μαραθώνα. Περιβάλλον καλοκαιρινών διακοπών, με το φεγγάρι να χαρίζει στη θάλασσα έναν λαμπερό ασημένιο μανδύα. Μου αρέσει. Εδώ η κουζίνα είναι ξεκάθαρη. Φρέσκο ψάρι, όπως πρέπει ψημένο. Αξιοσημείωτη η βελούδινη ταραμοσαλάτα, διακριτικά ξινούτσικη. Al dente ήρθαν τα βραστά λαχανικά, ραντισμένα με καλό ελαιόλαδο. Ωραιότατα! Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε ότι εκτιμούμε το λιτό, δωρικό πιάτο, από το φλύαρο και φορτωμένο; Η μνήμη της γεύσης δίνει την απάντηση. Ο χώρος είναι χαλαρός, νοικοκυρεμένος, φιλόξενος. Ο Φάρος είναι μια κλασική ψαροταβέρνα που τιμά την ιστορία της. ☛ Φάρος, Περικλέους 22, Μαραθώνας, 22940 56164.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ωραία μου κουζίνα. Από τις νέες αφίξεις στον χώρο της εστίασης είναι και το καθημερινό εστιατόριο Ωραία μου κουζίνα που άνοιξε στη Ν. Φιλαδέλφεια. Οι εντυπώσεις φίλων που το επισκέφτηκαν είναι καλές. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης μαγειρεύει με σύγχρονη ελληνική ψυχή και τιμά τα ελληνικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα της κουζίνας του θα πρέπει να δικαιώνει και τον τίτλο του μαγαζιού. Θα επανέλθω με τις γευστικές εμπειρίες που θα έχω αποκομίσει. ☛ Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2529008.

Παραδοσιακό από σπίτι. Η ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού θα σε σύρει από τη μύτη στο Παραδοσιακό αρτοζαχαροπλαστείο στην οδό Ακαδημίας 34. Οι φραντζόλες, λαχταριστές, σε παράταξη, αχνιστές κι αφράτες, και από δίπλα οι χειροποίητες πίτες που μοσχοβολούν παράδοση. Ο σεφ και ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Μουζάκης, η τρίτη γενιά της οικογένειας Πανταζή με φούρνους σε Κολωνάκι, Φιλοθέη και Ψυχικό, αντλεί έμπνευση από το χθες και δημιουργεί με σύγχρονη ματιά. «Το ψωμί που ζυμώνω είναι χωρίς συντηρητικά. Αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά φρέσκια, υλικά ταπεινά», λέει ο κύριος Μουζάκης, που στα χέρια του η εύπλαστη ζύμη παίρνει πολλά «πρόσωπα», παίρνει ζωή. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Εδώ όλα είναι φρέσκα. Όλα γίνονται στο χέρι. Και σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Το cookie με ρευστή σοκολάτα που χύνεται ηδονικά στη γλώσσα σου μόλις το δαγκώσεις είναι ο hit πειρασμός. Το Παραδοσιακό προσφέρει και μεγάλη ποικιλία σε μπριός, βολοβάν, ταρτάκια, σφολιάτες, μπόμπες (και για catering), αλλά και μπανανόπιτα, μηλόπιτα, φοντάν με μανταρίνι και χαλβά με ταχίνι. Ένας διαρκής έρωτας με τη γεύση. ☛ Το Παραδοσιακό, Ακαδημίας 34, Κολωνάκι, 211 0120146.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Η πίτσα της Cosa Nostra. Ακόμα δεν έχω προλάβει να πάρω γεύση από την πίτσα με ιταλική υπογραφή που λανσάρεται για πρώτη φορά στο μενού του ατμοσφαιρικού εστιατορίου Cosa Nostra στο Μοναστηράκι. Ο χώρος είναι απίστευτος. Ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην εποχή που ο Godfather είχε το χαρακτηριστικό του στέκι για να τρώει με τα πρωτοπαλίκαρά του τις μακαρονάδες του. Θα νιώσεις μέρος του σκηνικού, τρώγοντας μια κλασική πίτσα Mαργαρίτα και θα τη συνοδεύσεις με κάποιο κρασί από τη λίστα με τις μειωμένες τιμές. ☛ Cosa Nostra, Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210 3310900.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ