Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μικρή Βενετία
  • Η Βενετία στο Κουκάκι. Όταν έμαθα ότι σε έναν πεζόδρομο στο Κουκάκι θα βρω τη μικρή Βενετία, έσπευσα. Ήμουν περίεργη να ανακαλύψω πώς προκύπτει το «μικρή Βενετία». Η ιδιοκτήτρια, η Βενετία, γέννημα-θρέμμα της περιοχής και πρώην μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής, αποφάσισε να στήσει ένα μεζεδοπωλείο και «επειδή θέλω να αισθάνομαι μικρή, το ονόμασα μικρή Βενετία» λέει κεφάτα. Τη χαρούμενη διάθεση της Βενετίας συμμερίζεται το προσωπικό αλλά και η Φλωρέτα και ο Θανάσης, που μαγειρεύουν στην ανοιχτή κουζίνα. Η Βενετία δεν άφησε τίποτα στην τύχη όσον αφορά τη διακόσμηση του μαγαζιού. Αναζήτησε με πάθος τα παλιά τελάρα που στολίζουν τον τοίχο, επέλεξε χειροποίητες απλίκες-μαχαιροπίρουνα κι έναν πολυέλαιο από πιάτα και εργαλεία κουζίνας που πλαισιώνεται από τσουβάλια που κρέμονται από το ταβάνι. Το μενού κάνει ένα γρήγορο ταξίδι από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, με καβουρμά από την Ξάνθη αλλά και με κρητικό απάκι. «Η κουζίνα είναι ευέλικτη. Θέλω να έχουμε τη χαρά της γεύσης με χαμηλό κόστος» λέει η Βενετία που επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, τσουγκρίζει το ποτήρι της και καμαρώνει για το μοναστηριακό τραπέζι που γύρω του γίνονται όλοι μια παρέα. Η «χειμερινή κολυμβήτρια» έρχεται στο τραπέζι μου και φοράω το «σωσίβιο» για να βουτήξω στην ωραία μαριναρισμένη σε λαδόξιδο σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο και ψιλοκομμένες πιπεριές (€4,50). Ακολουθούν τα χειροποίητα καλιτσούνια με μυζήθρα που μόλις τα δαγκώνεις, απολαμβάνεις το τραγανό φύλλο τους (€4). Ωραίος και καλοφτιαγμένος μεζές τα αυγά μάτια, που κάνουν ιδανικό γάμο με τον παστουρμά στο σαγανάκι (€4,50). Βουτάς την μπουκιά από το ψωμί σου χωρίς ενοχές. Το κρητικό απάκι χαρίζει τη γευστική του ένταση στο κριθαράκι που μαγειρεύεται σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας – μια υπέροχη γιουβετσάδα βαθιάς νοστιμιάς που αγγίζει τα όρια του εθιστικού (€7). Το συκώτι, μαγειρεμένο με αρκετό σκόρδο και δεντρολίβανο και σβησμένο με κρασί (€6), δεν με ενθουσίασε. Η ποσότητα του σκόρδου είναι υπερβολική και σκεπάζει τη γεύση του. Τα πολίτικα σουτζουκάκια (€6,5) ήταν αφράτα, γευστικά, με ισορροπία στο κύμινο, ωραία ψημένα, και μου θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα συνόδευε στο πιάτο ένας πουρές πατάτας σπιτικός, αληθινός. Εδώ εκτίμησα την τιμιότητα της καθημερινής οικογενειακής γεύσης αλλά και τη γενναιοδωρία της καλής πρώτης ύλης που τιμάει η κουζίνα. Κάθε Τετάρτη θα κάνεις κέφι με τη ζωντανή μουσική, έτσι αυθόρμητα. ☛ Μικρή Βενετία, Γ. Ολυμπίου 15, Kουκάκι, 6948 044254.

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Μικρή Βενετία

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Dorsia
  • Νέες αφίξεις στη Γλυφάδα. Ο «καυτός» δρόμος της Γλυφάδας, η Ζησιμοπούλου, απέκτησε ένα καινούργιο ολοήμερο στέκι. Το όνομα αυτού Dorsia. Δημιουργός του ο Τζίμης Σταθοκωστόπουλος που επέλεξε να του χαρίσει στη διακόσμηση τη σκανδιναβική λιτότητα. Η κουζίνα κινείται στα μονοπάτια της Μεσογείου, η μπάρα σερβίρει ωραία κοκτέιλ και οι βραδιές φλερτάρουν με καλεσμένους DJs και μπόλικη διάθεση (Ζησιμοπούλου 12, 210 8944111). Στον ίδιο δρόμο και στον αριθμό 9, στη θέση που βρίσκαμε παλιά το κεφάτο FishBar, ετοιμάζεται πυρετωδώς το Abuse, ένας σούπερ χώρος με μοντέρνες διακοσμητικές γραμμές σε μαύρο φόντο που θα δίνει έμφαση στη μουσική, στο ποτό και... στις μπουκιές (210 8982840). Παραμένουμε στη Γλυφάδα, όπου όλο και νέα στέκια προστίθενται στον γευστικό χάρτη. Tο Τσι τσι, όπως δηλώνει και η ονομασία του, επικεντρώνεται στο κρέας, ενώ ο χώρος του πάλαι ποτέ New York New York έγινε Les petites maisons. Δίπλα ακριβώς άνοιξε το δικό του μπιστρό ο σεφ Μέντζελος Δροσόπουλος. Το Mentzelos είναι κομψό, με αύρα γαλλική στη διακόσμηση, ανοιχτή κουζίνα και μαυροπίνακα με προτάσεις από την ελληνική κουζίνα, από σουτζουκάκια σμυρναίικα μέχρι μοσχαρόσουπα. Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις πάρω γεύση.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Harvest Coffee & Wine
  • Τα tapas φυτρώνουν στην Αθήνα. Μεγάλη κινητικότητα στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο wine & tapas Harvest, γωνία Αιόλου και Ευριπίδου, στη θέση ενός παλιού παπουτσίδικου. Μικρός χώρος στην απόχρωση του γκρι, με μπάρα ντυμένη με μπορντό ισπανικό πλακάκι και ξύλινα τραπέζια και πάγκους. Στις προθήκες φιγουράρουν κρασιά και ισπανικά προϊόντα. Η φιλοσοφία της ανοιχτής κουζίνας, που έχει βρει τη θέση της στον όροφο, είναι απόλυτα επικεντρωμένη στα ισπανικά τάπας. Οι καλοφτιαγμένες κροκέτες Croquetas de ropa vieja με χαμόν και μπούτι από κοτόπουλο είναι το φαγητό της Κυριακής, ένα κλασικό μαδριλένικο πιάτο, ό,τι πρέπει για ξεκίνημα. Ένα ποτήρι κρασί (€6,5) πλούσιο ερυθρό από την περιοχή του Priorat είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ισπανικά τάπας. Η πρόσχαρη σομελιέ Ευαγγελία Κοντοπούλου θα σε βάλει στο οινικό παιχνίδι και θα σε βοηθήσει να διαλέξεις μέσα από τις 180 ετικέτες από τον ισπανικό, ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Σαν μπιζουδάκια είναι οι γευστικές κόκκινες ισπανικές πιπεριές pimientos, γεμιστές με μπακαλιάρο και γαρίδα. Σε μπολ έρχεται η favada, φασόλια μαγειρεμένα με chorizo και καπνιστή πάπρικα (€6) και σε κάθε κουταλιά απολαμβάνεις την πλούσια γεύση και τις πικάντικες νότες των υλικών που γαργαλούν ηδονικά τον ουρανίσκο. Υποκλίθηκα στην ντελικάτη νοστιμιά που τρώγεται με το χέρι και είναι καραβιδάκια διακριτικά περασμένα από την πυρά που αγκαλιάζει σαν αέρινο πέπλο μια ελαφριά σάλτσα από μυρωδικά, σκόρδο και ξίδι χερέθ. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Στη Μαδρίτη με έστειλε το Ηuevo de Corral, το «μαργαριταρένιο» χωριάτικο αυγό που ο Δημήτρης, ο σεφ, το κάνει ποσέ και του χαρίζει σχήμα χιονάτου νούφαρου και συνδυάζεται στο βαθύ πιάτο με σοταρισμένο πράσο, πάνω σε φρεσκοψημένο μπριός με μεταξένια κρέμα ευωδιαστής τρούφας και χαμόν Bellota (€6). Τρώγεται με το κουτάλι απνευστί και δεν θέλεις να τελειώσει. Εδώ, εκτός από το κρασί, συμπρωταγωνιστής είναι και ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές που σπάει ρουθούνια. Αν είστε παρέα κι έχετε διάθεση να πιείτε κρασί, προτιμήστε μια φιάλη γιατί η τιμή στο ποτήρι, από €4 έως €6,5, θα ανεβάσει το κόστος. ☛ Harvest Coffee & Wine, Αιόλου 64 & Ευριπίδου, 213 0252284.


Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Tapas

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ