ΚΙΝΗΣΗ

Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Κουβέρ και ξερό ψωμί

Η υποχρεωτική χρέωση τουκουβέρ είναι πια παράνομη, όπως μας ενημερώνει το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο ΠροστασίαςΚαταναλωτών). Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη 1/7.5.2007 που ισχύει από τις24 Μαΐου, οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να χρεώνουν για μαχαιροπίρουνα,χαρτοπετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ. , ενώ το ψωμί, νερό και άλλα τέτοια είδη,θα χρεώνονται μόνο εφόσον τα παραγγείλει ο πελάτης. Ελέγξτε τους λογαριασμούςσας!

Δύσκολοι καιροί για τονΠρίγκιπα Κάρολο

Σύμφωνα με την Guardian, που μόλις τώρα είχε το δικαίωμα να το αποκαλύψει,τον περασμένο Ιανουάριο η βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Sainsbury's έπαψε νααγοράζει λαχανικά από τον Πρίγκιπα Καρόλο και τη Soil Association(σ.σ. φιλανθρωπική οργάνωση για την καλλιέργεια βιολογικών τροφίμων, της οποίαςηγείται ο Κάρολος). Υποτίθεται ότι τα προϊόντα του Πρινς Τσαρλς δεν ήτανκατάλληλης ποιότητας. Μόνο που η ιστορία δεν είναι ακριβώς έτσι: προκειμένου ταβιολογικά προϊόντα να φτάνουν στα ράφια της Sainsbury's, η διαδικασίαδιανομής ήταν τόσο χρονοβόρα και οι διεργασίες συσκευασίας και οπτικήςομογενοποίησης τόσο πολύπλοκες, που τελικά όντως χανόταν η ποιότητα. Ποιος έχειδίκιο; Το σουπερμάρκετ που επιμένει σε μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση τωνπραγμάτων ή οι βιο-καλλιεργητές, που δεν έχουν άλλη διέξοδο διάθεσης τωνπροϊόντων τους; Η απάντηση αφορά και την τοπική αγορά.

Ταχυφαγείο Ι

Την περασμένη Τετάρτη 4Ιουλίου ήταν τα εγκαίνια του εστιατορίου Ελαία (Ερεχθέως 16 & Ερωτόκριτου,Πλάκα, 210 3250 353), του Ομίλου Σταθοκωστόπουλου. Η κουζίνα συνδυάζει τηνκρητική με τη μεσογειακή παράδοση. Σωστή στρατηγική κίνηση, μάλλον στοχευμένηστους τουρίστες υψηλού επιπέδου. Τελικά το Zonar's, στη γωνίαΠανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, δεν είναι πλέον συμφερόντων Προβελεγγιάδη (Pasaji, Clemente), όπωςαρχικά είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί. Ο ιστορικός χώρος που ήταν ναμεταπλαστεί σε σύγχρονη ιταλική ντελικατέσεν - μπρασερί, επέστρεψε στα χέριατης Τράπεζας Πειραιώς. Κάτω στην Καπνικαρέα, με μεζέδες και παρέα. Τι σου κάνειο καύσωνας; Σε ωθεί προς τις χαζές ρίμες. Πάντως, το μικρό μεζεδοπωλείοΚαπνικαρέα, σ' ένα δρομάκι κοντά στον ομώνυμο ναό (Ερμού 57 & Χριστοπούλου2, 210 3227 394) είναι από τα καλύτερα της πόλης. Και ορισμένες φορές έχει καιμια μικρή λαϊκο-ρεμπέτικη ορχήστρα. Μόνο που είναι ανοιχτό από τις 11π.μ. μέχριτις 6μ.μ., Δευτέρα με Σάββατο, οπότε δεν το ξέρουν και τόσοι πολλοί.

Ταχυφαγείο ΙΙ

Με τρόμο η στήληδιαπιστώνει ότι έχασε την ευκαιρία να παραβρεθεί σε δείπνο προς τιμήν της ΝίκιΧίλτον, αδελφής της σελεμπριτο-αγωνίστριας Πάρις, που διοργάνωσε το Eurostyle Group(σ.σ. είδη ένδυσης), στο ιταλικό εστιατόριο Captain's House, του Lagonissi Grand Resort. Θα τρώει σπαγγέτι η Νίκι ή της το έχει απαγορεύσει οδιαιτολόγος της; Να μια καλή ιδέα: Το ξενοδοχείο Saint GeorgeLycabettus (Κλεομένους 2, Κολωνάκι) θέσπισε την οικονομικότερηχρέωση δωματίου "Don't drink and drive", για τις μεταμεσονύκτιες κρατήσεις. Με άλλαλόγια, αν είναι αργά το βράδυ, είσαι στο κέντρο, έχεις πιει πολύ και δεν έχειςκουράγιο να οδηγήσεις, πας και κλείνεις ένα δωμάτιο μέχρι να συνέρθεις. Στηνυποδοχή σου δίνουν και emergency kit, βλέπε ασπιρίνες κ.λπ.! Αυτέςείναι πραγματικές κοινωνικές προσφορές. Μαύρο χιούμορ (δυστυχώς με μια δόσηπολύ πικρής αλήθειας): οι ταβέρνες στη Χασιά και στον Άγιο Μερκούριο με τι ξύλοθα ψήνουν τις μπριζόλες τους; Πέρα από τους οικοπεδοφάγους, από τους εμπρησμούςκερδίζει και το κύκλωμα εμπορίας καυσόξυλων.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT