Λίγο πριν τις γιορτές

Λίγο πριν τις γιορτές Facebook Twitter
0
Λίγο πριν τις γιορτές Facebook Twitter
Σούμα Κολοκύθι

Τι σημαίνει Σούμα Κολοκύθι; Τι σχέση έχει η παριανή σούμα με το κολοκύθι; Βρίσκονται και οι δύο στην ονομασία ενός ολοκαίνουργιου μικρού εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο που δείχνει να έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι και το φαγητό που προσφέρει αποκαλύπτει όχι μονό καλή γνώση της ελληνικής κουζίνας αλλά και του άγραφου εκείνου γευστικού κώδικα που μπορεί να κάνει ένα φαγητό πραγματικά νόστιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Σούμα Κολοκύθι βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, κοντά στον σταθμό του μετρό. Το κτίριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί στέγαζε παλιότερα δραστηριότητες άλλης εποχής: στους πάνω ορόφους μια βιοτεχνία ρούχων και στο ισόγειο, όπου και ο χώρος του εστιατορίου, μια παλιά ταβέρνα που είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Παυλάκης με καταγωγή από την Πάρο, είχαν παιδικές μνήμες από την ταβέρνα της γειτονιάς, οι οποίες τους έβαλαν την ιδέα να στεγάσουν εκεί τα όνειρά τους. Το χέρι του διακοσμητή, φρέσκες ιδέες και πολλή δουλειά έδωσαν στον χώρο μια εικόνα που δεν ξεφεύγει από τις αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης. Στο πάτωμα παρέμεινε το παλιό μωσαϊκό και το σκηνικό συμπληρώνουν τραπέζια με λευκή πατίνα, ανάμεσά τους και ένα από παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία. Το όνομα του μαγαζιού θέλησε να συνδυάσει το παριανό τσίπουρο, δηλαδή τη σούμα, με το κολοκύθι, αγαπημένο υλικό εκείνων που εμπνεύστηκαν την ιδέα του μαγαζιού. Σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την κουζίνα και το σέρβις απαρτίζεται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια της Πάρου, όπως οι σεφ Νίκος Γκούμπλιας και Γιάννης Δανδόλος και στη σάλα ο Παρασκευάς Βιτάλης. Το ζητούμενο, όμως, είναι το γευστικό αποτέλεσμα και εδώ το Σούμα Κολοκύθι κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις. Μικρός κι ευέλικτος κατάλογος, στηριγμένος στα φρέσκα υλικά, με πιάτα που διατηρούν τη ζωντάνια τους, καθώς ό,τι παραγγείλεις ετοιμάζεται την ίδια στιγμή – άλλωστε, η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να έχεις εικόνα της όλης διαδικασίας. Από τις σαλάτες, κορυφαία είναι εκείνη με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα (€7). Το κρίθινο παξιμάδι με ντοματίνια, κρίταμο ξινομυζήθρα Πάρου και κάππαρη (€6,80) διατηρεί τη μεγαλοφυΐα της παραδοσιακής της καταγωγής. Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος (€6), τα οποία δικαιώνουν την έμφαση που δίνει στο υλικό το όνομα του μαγαζιού. Το ψητό ταλαγάνι απογειώθηκε με μια εξαιρετική μαρμελάδα από ξηρά φρούτα και κουκουνάρι (€7,50), ενώ οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες ήταν τόσο καλές, όσο αναμένεις από ένα τέτοιο πιάτο. Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας (€9,80), ενώ η χοιρινή πανσέτα ήταν υποδειγματικά σιγομαγειρεμένη, μελωμένη και με τραγανή κρούστα (€9,50). Το ριζότο με ποικιλία άγριων μανιταριών και λάδι τρούφας έβγαζε εκείνο το εθιστικό γήινο άρωμα που σε σκλαβώνει (€10,50). Το Σούμα Κολοκύθι σού δίνει έναν συνδυασμό φαγητού - περιβάλλοντος - σέρβις που μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ως καθημερινή συνήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός του χώρος είναι εξαιρετικός και υπόσχεται πολλά για τα καλοκαιρινά βράδια.

☛ Σούμα Κολοκύθι, Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 201 9766565


Mezzaluna: Νέος χώρος με γεύσεις για όλους. Η αλλαγή που έκανε φέτος το ιταλικό εστιατόριο Mezzaluna, μετακομίζοντας από το Golden Hall στο Κεφαλάρι, του έδωσε έναν κομψό και φωτεινό χώρο, μια άνετη σάλα με αναπαυτικούς καναπέδες, μεγάλες ροτόντες αλλά και σεπαρέ. Με τη νέα του μορφή το Mezzaluna είναι ένα all day εστιατόριο που καλύπτει εύκολα πολλές περιστάσεις. Στην κουζίνα ο σεφ Βαγγέλης Κατσέλης τιμάει τις φρέσκες πρώτες ύλες και φτιάχνει νόστιμα πιάτα με τα χειροποίητα ζυμαρικά που ετοιμάζονται στο εργαστήριο του Mezzaluna. Οι κλασικές μπρουσκέτες με ψιλοκομμένη μαριναρισμένη ντομάτα, κατσικίσιο τυρί και προσούτο σού ανοίγουν την όρεξη. Ευχάριστα τρώγεται το καρπάτσιο μοσχαριού, ενισχυμένο με τραγανή ρόκα και φλοίδες παρμεζάνας (€14). Με πλούσια θρεπτική αξία είναι η σαλάτα με κινόα, μαριναρισμένο σολομό, αγγούρι, ραπανάκι, αβοκάντο και περιχυμένη με βινεγκρέτ από λεμόνι (€18), εκτός κι αν επιλέξεις πιο κλασικά μονοπάτια π.χ. με μια Caprese, στην οποία σε κερδίζει η πλούσια φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα που συνδυάζεται με ντομάτα και ευωδιαστή σπιτική πέστο (€13). Θα «βουτήξεις» στη νοστιμιά των φρέσκων χωριάτικων ζυμαρικών με ραγού από μοσχαρίσιο κρέας, σάλτσα ντομάτας και ραντισμένα με χοντροκομμένο τυρί πεκορίνο (€15). Η πίτσα είναι το δυνατό χαρτί του Mezzaluna, με τη λεπτή αέρινη ζύμη και τα φρέσκα υλικά σε ισορροπία, την οποία διαπιστώνεις αμέσως μόλις δαγκώσεις μια Μαργαρίτα (€9). Χορταστική είναι η Bistecca Tagliata (€16) που έρχεται ιδανικά ψημένη, κομμένη σε λεπτές φέτες και συνοδεύεται από baby πατάτες φούρνου, άγρια ρόκα, παρμεζάνα και κουκουνάρι. Για δυνατούς παίκτες είναι η γλυκιά σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Πρόκειται για λεπτή ζύμη καλτσόνε που γεμίζεται με τυρί μασκαρπόνε, αυθεντική Nutella και παγωτό βανίλια (€12).

☛ Mezzaluna, Φιλαδελφέως 2, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 6836828


Στο Sale & Pepe δοξάζουν την τρούφα. Ειδικά μενού «τρέχουν» αυτή την περίοδο στο εστιατόριο Sale & Pepe του Ιβάν Οταβιάνι, το οποίο φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια παρουσίας στο Κολωνάκι. Μεταξύ αυτών, υπάρχει ένα μενού «καθημερινής χρήσης» στα 35 ευρώ και ένα για αποφασισμένους και φανατικούς εραστές της τρούφας στα 69 ευρώ ανά άτομο. Το Sale & Pepe είναι από τα εστιατόρια που κρατούν κάθε χρόνο την παράδοση της φρέσκιας τρούφας, με πιάτα που τιμούν το ακριβό και ξεχωριστό αυτό υλικό και το φετινό Tartufo Bianco e Nero Regalo di Natale μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Ξεκινάς με ζωμό φασιανού με Αmarone Royale, αυγά Barzotte στον ατμό και μαύρη τρούφα, συνεχίζεις με αυγό μάτι με λευκή τρούφα και σοταρισμένο σπανάκι. Επιλέγεις ανάμεσα σε ριζότο Carnaroli με κολοκύθα, λευκά μανιτάρια και λευκή τρούφα ή πράσινα γεμιστα ravioli με φασιανό, ραγού από volaille και μαύρη τρούφα. Προχωράς σε scaloppine από μοσχαράκι γάλακτος με κρασί Marsala, λευκή τρούφα και πουρέ πατάτας αρωματισμένο με γλυκό σκόρδο και κλείνεις με ζεστό τοσκανέζικο pecorino με μαύρη τρούφα και μέλι τρούφας ή crème mascarpone με λευκή τρούφα και Armagnac Saint Cristeau 1972.
☛ Sale & Pepe, Αριστίππου 34, Κολωνάκι-Λυκαβηττός, 210 7234102


Vinoterra: Με καινούργιο σεφ. Ο σεφ Γιάννης Στρατηγός ανέλαβε φέτος την κουζίνα του εστιατορίου Vinoterra, προερχόμενος από το Μaltesse της Σαντορίνης. Ο νέος σεφ του γνωστού wine restaurant μαγειρεύει τολμηρούς συνδυασμούς, όπως χταπόδι με κρέμα Vinsanto, φάβα και αγγούρι σοτέ ή βασιλικά χτένια με σαντιγί κουνουπιδιού και κρούστα παστουρμά. Στην επιλογή του κρασιού υπάρχει πάντα ο sommelier-ιδιοκτήτης Δημήτρης Κόλλιας που προτείνει συνδυασμούς κρασιού από τις 1.000+ ελληνικές και ξένες ετικέτες που διαθέτει η κάβα Vinoterra.

☛ Vinoterra Resto & Cava, M.Aντύπα 74-76, Ολυμπιακό Στάδιο, 210 2792100

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ