Με τον Φοίβο Παπαδόπουλο στην Απανεμιά

Με τον Φοίβο Παπαδόπουλο στην Απανεμιά Facebook Twitter
0

Η διαδρομή από την οδό Θρασύλλου μέχρι την οδό Θόλου, κάτω ακριβώς από τον Ιερό Βράχο, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι μια ήπιας χειμωνιάτικης νύχτας, είναι γοητευτική αλλά και λίγο τρομαχτική. Υπέροχα νεο- κλασικά κτίρια, κάποιες παράγκες ξεχασμένες από τον χρόνο, γάτες, πολλές γάτες, μια ερημιά παράξενη για Παρασκευή βράδυ και το μόνο πράγμα που ακούγεται είναι οι φωνές δύο φυλάκων της Ακρόπολης που έχουν πιάσει ψιλή κουβέντα κάτω από τον φωτισμένο ναό, με ένα τρανζιστοράκι να παίζει κάτι απροσδιόριστα παλιομοδίτικο. Μπαίνω στην Απανεμιά, μια μπουάτ που άνοιξε το 1964 ο ηθοποιός Αρτέμης Μάτσας (τελικά, δεν ήταν ο αιώνιος καταδότης) στη οδό Θόλου, δίπλα στις επίσης «θρυλικές» Εσπερίδες του Γιάννη Αργύρη, πριν περάσει στις αρχές της δεκαετίας του '70 στα χέρια του Βαγγέλη Ντίκα και πριν μερικούς μήνες στου σεναριογράφου και γείτονα Πάνου Δημητρόπουλου. Σαράντα με πενήντα τετραγωνικά όλη κι όλη, καρέκλες ασφυκτικά στοιβαγμένες η μια δίπλα στην άλλη, δεκάδες πολυκαιρισμένα κάδρα στους τοίχους με σκίτσα που απεικονίζουν τον Σεφέρη, τον Ελύτη, παλιούς ρεμπέτες, άλλα και με φωτογραφίες από τις ιστορικές στιγμές του μαγαζιού και μια μικροσκοπική σκηνή όπου ο Βαγγέλης Κορομήλης («17 χρόνια μπουατίνος», μου λέει ο Πάνος), ένας τύπος σχεδόν δίδυμος του Βασίλη Παπακωνσταντί- νου (τον οποίο και θαυμάζει), τραγουδάει το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» και τραγούδια του Βασίλη εν μέσω αστείων, συνομιλιών με το κοινό και επαναστατικών τσιτάτων. Κάτω στο χαμηλοτάβανο υπόγειο, που χρησιμεύει και ως χώρο προετοιμασίας των μουσικών, ο Φοίβος ζωγραφίζει μια σβάστικα πάνω στο κεφάλι της Νάταλι Πόρτμαν στο εξώφυλλο της LifO. Όχι, δεν είναι νεοναζί, αλλά ένας genius προβοκάτορας, αυθεντικός καταστασιακός καλλιτέχνης με το πιο εύστοχο ειρωνικό χιούμορ που έχω συναντήσει. Τον γνώρισα πριν από δέκα χρόνια, όταν κάναμε μαζί τους Hackers στο Alter, και από τότε έχει φέρει στην τηλεόραση μια πρωτόγνωρη «αλητεία» που την υποστήριζε εξαιρετικά, κάτι σαν ένα μεταμοντέρνα, τηλεοπτική, ζωντανή, απρόβλεπτη περφόρμανς. Θυμάμαι, σε κάποια εκπομπή είχε εμφανιστεί χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν με (την ειρωνική φυσικά) κονκάρδα «AGB Trust Me», προκαλώντας στιγμιαία εγκεφαλικά σε παραγωγούς και καναλάρχες. Έκτοτε, συμμετείχε με μεγάλους ρόλους στο Δύο και τη Μήδεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, έκανε την κινησιολογία στη La Chunga, πρόσφατα έστησε όλη την πα- ραγωγή και το concept στη Ραψωδία Μ που απήγγειλε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο Εθνικό Θέατρο, ενώ μόλις ολοκλήρωσε ένα θεατρικό σενάριο. «Τον τελευταίο καιρό δεν μιλάω με καλλιτέχνες. Μιλάω με επιστήμονες για να δω τι παίζει με τις νέες τεχνολογίες και πώς μπορώ να τις εκμεταλλευτώ σε αυτό που έχω στο μυαλό μου. Όλα αυτά τα μηχανήματα που θέλω να φέρω για την παράσταση είναι prototypes, νέες πατέντες που ακόμα δεν υπάρχουν πουθενά. Θέλω να παντρέψω το άχρονο με το σύγχρονο», μου λέει ο Φοίβος από τον προθάλαμο της τουαλέτας όπου καθόμαστε (είναι το μοναδικό σημείο του υπογείου όπου επιτρέπεται το κάπνισμα), κάτω από έναν τοίχο με ερασιτεχνικές γελοιογραφίες φτιαγμένες με μαρκαδόρο από μουσικούς και θαμώνες του μαγαζιού. Από πάνω ακούγεται η «Συννεφιασμένη Κυριακή» και από δίπλα γυναικείες κουβέντες για άντρες, πάθη και διακοπές στη Φολέγανδρο. «Αυτό που κάναμε με την Καραμπέτη στο Εθνικό θεωρώ ότι ήταν ό,τι καλύτερο έχω κάνει. Έχω παίξει στο παρελθόν μπροστά σε 300.000 ανθρώπους συνολικά, αλλά αυτό που πήρα από τον Όμηρο ήταν απίστευτο. Το στήσιμο ήταν ιδανικό, η Καραμπέτη εξαιρετική, ενώ είχαμε και live μουσική από τον Δημήτρη Παπαδάτο. Ήταν πάντρεμα αρχαίας ελληνικής μουσικής, Γιάννη Χρήστου, Τζέιμι Λίντελ και white noise μαζι με Όμηρο και μια επιδαύρια ερμηνεύ- τρια με αυστηρή φόρμα να κινείται στο μέσο του θεάτρου». Έξω από τον προθάλαμο ο Κορομήλης έχει στήσει μια παρτίδα σκάκι με τον Δημητρόπουλο, ο πανύψηλος Παρασκευάς (σερβιτόρος από παλιά και μασκότ του μαγαζιού) προσπαθεί να χωρέσει στα χέρια του ποτήρια με κρασί, φιστίκια και τασάκια, ενώ ένας μουσικός ξεφυλλίζει το graphic novel Φαρενάιτ 451 του Ρέι Μπράντμπερι από τη «δανειστική βιβλιοθήκη» του μαγαζιού (η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την πολύτομη Νέα παγκόσμια ποιητική ανθολογία, το Δεύτερο Φύλο της Σιμόν ντε Μποβουάρ και την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου). Ο Φοίβος μού μιλάει για τις θεωρίες του Ισοκράτη, του Γοργία και του Ιππία («ο οποίος ήταν τρελό άτομο. Είχε ανακαλύψει τη μνημοτεχνική, ήταν σούπερ πολύτεχνος, σούπερ σοφιστής και από τους πρώτους DIY τυπάδες. Έφτιαχνε τα δικά του παπούτσια, τα δικά του ρούχα, είχε εξαντρίκ κούρεμα και ντύσιμο») και για το pyhtagorian harmonic melodic keybord, ένα πρωτοποριακό μουσικό όργανο που κατασκεύασε πρόσφατα η Barbara Hero, μια μαθηματική διάνοια, συνθέτης και καλλιτέχνις. Ανεβαίνουμε στον πάνω όροφο, πατώντας σχεδόν πάνω σε κορμιά που πια κάθονται παντού, σε καρέκλες στις σκάλες, πάνω στη σκηνή, και τραγουδάνε αγκαλιασμένα «ένα βράδυ που 'βρεχε, που 'βρεχε μονότονα». Καμιά φορά, γύρω στις πέντε-έξι τα ξημερώμα- τα, κάποιος από το κοινό ανεβαίνει πάνω και μιλάει για το ελληνικό Σύνταγμα, το τραπεζικό σύστημα ή «φτύνει» το μανιφέστο του ως ένα ιδανικό κλείσιμο του προγράμματος σε ένα μαγαζί που έτσι κι αλλιώς βρίθει επαναστατικότητας. Βγαίνω έξω και περπατώ προς το Μοναστηράκι. Ένα γκράφιτι σε έναν τοίχο ενός νεοκλασικού γράφει «Ψήφισε πέος». Μια ακόμα μίνι επανάσταση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ