Με τον Χρήστο Λαϊνά στο καφενείο των Μουσικών

Με τον Χρήστο Λαϊνά στο καφενείο των Μουσικών Facebook Twitter
0

Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν, αλλά πρέπει να ήταν κάπου το 1998 όταν ο Ρόδον Fm έπαιξε τις «Καλύτερες Μέρες» των Ονειροπαγίδα, ένα παράξενο κομμάτι - δεν είχαμε συνηθίσει από ένα ελληνικό συγκρότημα να παίζει indie pop με ελληνικά φωνητικά (τότε τα ελληνόφωνα ακούσματά μας ήταν Τρύπες, Λευκή Συμφωνία, Αρνάκια στο στόμα του λύκου, Πίσσα και πούπουλα και λοιπές μπάντες που είχαν έναν σαφέστατα πιο παραδοσιακό ροκ προσανατολισμό). Το κομμάτι έγινε μεγάλο χιτ και η Παυλίνα που τραγουδούσε στην μπάντα σκοτεινή ονείρωξη των ρομαντικών παιδιών που διάβαζαν το Χρυσαλιφούρφουρο και άκουγαν εμμονικά Pale Fountains (στην πιο αθώα -αλά Μάντσεστερ- εποχής της αθηναϊκής ποπ σκηνής). Ο Χρήστος Λαϊνάς έπαιζε κιθάρα κι έκανε και κάποια φωνητικά - επίσης, έγραφε τους στίχους. Στίχους όπως «Και ένα φως το χλωμό το κρατάς σβηστό, δεν πονάς και μου λες, τώρα πια, όνειρα γλυκά» ή «Όταν σου τραγουδώ η πόλη κοιμάται, ο αέρας θυμάμαι πάντα να μου κρατάει συντροφιά», με άμεσες αναφορές στην indie στιχουργική σχολή της εποχής. Με τους υπόλοιπους της μπάντας γνωρίστηκαν στο θρυλικό Studio II στα Εξάρχεια. Μεταλλάδες, πανκάδες, γκοθάδες, ελληνόφωνα, αγγλόφωνα, οι μισές μπάντες της Αθήνας από εκεί περνούσαν τότε. Στο φουαγιέ οι γνωριμίες. Ξέρεις μπάσο, ξέρω κιθάρα, ένα, δυο, τρία, πάμε. Στην εποχή προ MySpace έτσι γινόταν. «Εγώ τότε ζούσα κανονικά μέσα στο Studio II. Πιτσιρικάς τότε, έπαιζα με τον Σταύρο, τον ντράμερ των Sound Explosion, διασκευές σε grunge πράγματα και λίγο πιο ποπ. Ήταν αρχές τις δεκαετίας του ‘90 και ακούγαμε Nirvana, Soundgarden και πολύ Dinosaur Jr., που μου φαίνονταν λίγο πιο ποπ από τους άλλους. Οταν γνωρίστηκα με τα υπόλοιπα παιδιά από τους Ονειροπαγίδα, πήραμε την απόφαση να κάνουμε ελληνόφωνη ροκ μουσική, γιατί, αν και θεωρούσαμε τίμιο αυτό που έκαναν οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά, δεν μας άρεσε ιδιαίτερα. Μας άρεσαν πολύ οι μελωδίες και θέλαμε τις βάλουμε κάτω μαζί με ελληνόφωνο στίχο κι έναν πιο καινούργιο για την εποχή ήχο κλασικής κιθάρας. Βέβαια, είχαμε ένα πρόβλημα τότε να γράφουμε στίχους πάνω σε αυτό τον καινούργιο ήχο. Έπρεπε να τραβάμε τις συλλαβές, κάτι που δεν ξέραμε πώς γινόταν, γιατί δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην ελληνική δισκογραφία», μου λέει ο Χρήστος, ενώ από τα ηχεία του Καφενείου Μουσικών της Σατωβριάνδου ακούγεται ένα κλαρίνο από κάποια λάιβ ηχογράφηση, πιθανότατα από έναν δίσκο (ή μάλλον κασέτα είναι) που έχει κυκλοφορήσει από μια δισκογραφική που βρίσκεται σε μια πολυκατοικία των αρχών της οδού Πειραιώς, πάνω από ένα μαγαζί που πουλάει φτηνά πουκάμισα. Στους τοίχους δεκάδες αφίσες, από ρεμπέτες και μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές, στη μια γωνία ο Μπάτης, στην άλλη ο Μανώλης Αγγελόπουλος (με τρομερό sixties outfit), στην άλλη ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα, μια αφίσα του Εξαδάκτυλου (!) που διαφημίζει τον δίσκο του «Σαν ένα αστέρι έπεσα» και μια άλλη της Δέσποινας Νικολαΐδου με την υποσημείωση «σε λαϊκά και ποντιακά, εταιρεία Φαντασία και στιχουργός δίσκων». Ο κύριος Σπύρος που έχει το μαγαζί μας σερβίρει φασολάδα με καρότο («από τα χεράκια της κυρίας Κούλας, με βιολογικό λάδι απ’ το Ναύπλιο») κι ένα πιάτο μ’ ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα στη μέση. Το Καφενείο των Μουσικών είναι πάνω από πενήντα χρόνια εδώ. «Έχουν περάσει από εδώ, από τον Μπιθικώτση και τον Τσαουσάκη μέχρι τον Βαμβακάρη, τη Ρόζα Εσκενάζυ και τον Αντρέα Μπάρκουλη που είναι πολύ φίλος μου», λέει ο Σπύρος, ενώ ο «μέγας» κλαρινιτζής από τη Λευκάδα Νίκος Αυγερινός τζαμάρει με τον Λαϊνά σ’ ένα απροσδιόριστο κομμάτι, που θα μπορούσε να ήταν μια μεταμοντέρνα εκδοχή ενός δημοτικού κομματιού. Το μαγαζί κάποτε (και ακόμα και τώρα σε μικρότερο βαθμό) λειτουργούσε ως βάση των μουσικών κυρίως του δημοτικού ρεπερτορίου. Έρχονταν εδώ από το πρωί για να κλείνουν δουλειές με τα γύρω μαγαζιά, τα κλαρινιτζίδικα της πλατείας Καραΐσκάκη, και να κάνουν μπίζνες με τους ανθρώπους των δισκογραφικών που επίσης σύχναζαν εδώ. Κρασί βαρελίσιο από το Μαρκόπουλο, κατσικάκι γάστρας, ένα πιάτο ταπεινές ελιές κι έπεφταν οι άτυπες υπογραφές – δηλαδή, ο αντρίκιος λόγος και το σφίξιμο του χεριού. Ο Τιμολέωντας Τζανής από το Πέραμα, ένας υπέροχος 75άρης με χίπικη φαβορίτα και μπερέ, μας αραδιάζει τη ρεμπέτικη ιστορία του, τα 45άρια που είχε κυκλοφορήσει στην εταιρεία Ballada με κομμάτια όπως ο «Μπατίρης», ένα τετράδιο με στίχους που γράφει ο ίδιος («βρε τσιγκούνη, βρε τσιγκούνη, βρε σπαγγοραμμένε, τι τα μαζεύεις τα λεφτά και πού τα πας καημένε») και μας τραγουδάει α καπέλα, μ’ ένα συγκλονιστικό γρέζο στη φωνή, τις μεγάλες του επιτυχίες. Ο Λαϊνάς είναι ενθουσιασμένος. Σκέφτομαι πως ταιριάζουν όλα αυτά με τον νέο του δίσκο, εκεί που έχει πετσοκόψει ανεπαίσθητα δεκάδες samples από σόουλ παλιά κομμάτια κι έχει φτιάξει ένα καταπληκτικό ποπ patchwork, που συνεχίζει την πορεία των Ονειροπαγίδα - σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1998, μου φαίνεται. Οι ίδιες εμμονές, η ίδια συγκλονιστική αυθεντία στο να βάζει κάτω μελωδίες, απλούς στίχους (μακριά, δηλαδή, από κακότροπους εντεχνισμούς), τα «σωστά» ηλεκτρονικά στοιχεία και να φτιάχνει «κανονικά» uplifting κομμάτια (όπως το «Η αγάπη θα λάμψει», που είναι ήδη χιτ στα ραδιόφωνα), από αυτά που τα ακούς και σου φτιάχνουν τη μέρα, όπως τότε που ακούγαμε το «Καλύτερες Μέρες» στο repeat. «Βασικά, ακούω ότι να ‘ναι. Μπορεί κάποιο διάστημα να θέλω ν’ ακούσω σόουλ. Tα παλιά βινύλια του Marvin Gay και του Curtis Mayfield. Και δίπλα από αυτά να έχω Ravel. Ακούω μουσική κάπως καυλωμένα. Δεν κάθομαι να παρακολουθώ τι καινούργιο έχει βγει. Το θεωρώ βαρετό που στις μέρες μας κυκλοφορούν τόσο πολλά πράγματα. Είμαι σίγουρος πως όταν κυκλοφορήσει κάτι και είναι καλό θα μαθευτεί». Η Ονειροπαγίδα αυτό τον καιρό ετοιμάζουν νέα κομμάτια. Εχουν σκορπίσει, βέβαια, στις τέσσερις μεριές του πλανήτη: η Παυλίνα είναι δασκάλα στον Καναδά, ο Στέλιος στη Σουηδία, αλλά ηχογραφούν, ανταλλάζουν αρχεία μέσω ίντερνετ κι ετοιμάζουν έναν δίσκο που θα βγει στο τέλος του 2012. Το περασμένο καλοκαίρι ο Λαϊνάς αποδέχτηκε την πρόταση του Στέλιου, ο οποίος έχει μια μπάντα που λέγεται The mess with Julia, να παίξει μαζί τους ως δεύτερη κιθάρα σε μια μίνι περιοδεία στην Αμερική. «Παίξαμε στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, σε μέρη καλά, αλλά και σε άλλα παρακμιακά, όπως ένα κλαμπ που είχε μόνο breakdance floor μπροστά απ’ τη σκηνή και τύποι άνω των 70 χόρευαν ταγκό μαζί με 16ρες Φιλιππινέζες. Αλλά το πιο τέλειο ήταν όταν πήγαμε στο Μέιν, ένα εκπληκτικό μέρος, εκεί που μένει και ο Στίβεν Κινγκ, και όπου κατάλαβα γιατί γράφει τα βιβλία που γράφει. Έχει ολόγυρα δέντρα και λίμνες κι ένα βράδυ, που επέστρεφα στο μοτέλ μου με το αυτοκίνητο, είδα μέσα στη μέση του δρόμου έναν τάρανδο με τα πόδια του βυθισμένα στην πάχνη».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ