Στο Deals ξανά!

Στο Deals ξανά! Facebook Twitter
0

 

Στο Deals ξανά! Facebook Twitter
Deals

 

To Deals, στο Ψυχικό, είχε γράψει ιστορία ως all day στέκι όταν μεσουρανούσε και αυτός είναι ο λόγος που η σύγχρονη αναβίωσή του ως Deals Heritage στις παρυφές της Φιλοθέης ξυπνά αναμνήσεις και γεννά προσδοκίες. Ο καινούργιος χώρος είναι μεγάλος και χαλαρός χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις ή κάποιο ιδιαίτερο στίγμα υπογραφής με εξαίρεση τη μεγάλη μπάρα με τις μπρούντζινες λεπτομέρειες για ποτήρια που δεσπόζει στο εσωτερικό του. Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Η σύνθεση του μενού κεντρίζει το ενδιαφέρον και προσπαθεί να υπηρετήσει την ταυτότητα που επιθυμεί να υιοθετήσει το Deals ως gastro pub. Στην πράξη, ωστόσο, το αποτέλεσμα αφήνει αρκετά περιθώρια για βελτιώσεις που θα δικαιώσουν μακροπρόθεσμα τόσο την κατάρτιση και την υλοποίηση του μενού όσο και τους εμπνευστές της δημιουργίας του Deals. Την επιμέλεια της κάρτας έχει αναλάβει ο Γιώργος Βενιέρης και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι ο σεφ Αλέξανδρος Μακρόπουλος. Αρχή με αυγά Σκωτίας (€7) που ήρθαν παναρισμένα με κιμά λουκάνικο. Τραγανή η κρούστα, το αυγό δεν ήταν ρευστό και από τον κιμά έλειπε η γευστική ένταση. Η Ρot Ρie (€10) παραπέμπει κατευθείαν στη βρετανική κουζίνα και ήρθε σε πήλινο σκεύος με μοσχάρι, αρακά, καρότο και κύβους πατάτας – ήταν ζουμερή και όλο νοστιμιά. Προτείνεται στο μενού και σε εκδοχή με κοτόπουλο ή θαλασσινά. Δοκιμάσαμε το ψωμάκι ατμού που γεμίζεται με χοιρινό, κρεμμύδι και σος hoisin (€7,5), yum ban με αφράτο το ψωμί και οι εντάσεις από τη γλυκοκαυτερή σος δένουν με τη γλύκα του χοιρινού, με σαφείς αναφορές στο πιάτο που λάνσαρε ο γνωστός σεφ David Chang στο εστιατόριο του Momofuku στην Νέα Υόρκη. Πραγματικά, πολύ καλό. Το μενού δεν είναι ευέλικτο με τις σαλάτες: υπάρχει μία ανάμεικτη πράσινη σαλάτα που αν δεν σου ταιριάζει κάποιο συστατικό της, την πάτησες. Οι δύο κροκέτες καβουριού (€12) θέλουν ακόμη δουλειά για να κερδίσουν γευστικούς πόντους. Από τα κυρίως, το Sirloin Steak, μοσχαρίσιο κρέας ωρίμανσης, ήρθε σωστά ψημένο, όπως το ζητήσαμε, και συνοδευόταν από ωραίες πατάτες με λάδι τρούφας και από δίπλα σος Blue Stilton (€19) που ήταν αρκετά υδαρής. Ο γλυκός επίλογος με το Apple Crumble ήταν υπέροχος. Η λίστα κρασιών, χωρίς να είναι εκτενής, δίνει καλές επιλογές και κάποιες προτάσεις σε ποτήρι. Κλείνοντας, θέλω να μνημονεύσω το πραγματικά ευγενικό και γρήγορο σέρβις.

Deals Heritage, λεωφόρος Καποδιστρίου 54, Νέα Φιλοθέη, 210 6800777

 

Το μενού της άνοιξης

Η άνοιξη χαρίζει έμπνευση στον σεφ Olivier Campanha με τις γαλλικές περγαμηνές που σε υποδέχεται στο εστιατόριο του Food+Wine με το νέο εαρινό μενού του. Ο Olivier σε κερδίζει με τα δημιουργικά πιάτα του αλλά και με το ζεστό του χαμόγελο του. Η μαγειρική είναι η μεγάλη του αγάπη που την υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο. Σέβεται τα υλικά και τιμά στην κουζίνα του την εποχικότητα. Το καινούργιο μενού του υμνεί τα φρέσκα προϊόντα και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Σε βάζει αμέσως στο παιχνίδι το πιάτο με την ονομασία Sea-Earth-Garden (€12,50), όπου ασιατικό ταρτάρ ψαριού (λαβράκι και τόνος) αποκαλύπτει τη φινέτσα του με νύξεις γουασάμπι και φύκια wakame, τη γη εκφράζει ένα ωραίο κλασικό ταρτάρ μοσχαριού που επάνω του φιγουράρει ένα μινιόν αυγό ορτυκιού, για να περάσεις στον αγρό με εκφραστικό μεσογειακό ταρτάρ λαχανικών, στο οποίο σε κερδίζει η λεπτομέρεια με το τσιπς από φλούδα ντομάτας. Τα πιάτα κινούνται σε αυτό το στυλ, εξαιρετικά δουλεμένα από τον σεφ με λεπτές, ραφιναρισμένες γεύσεις και πινελιές φινέτσας. Το ανακαλύπτεις και στο Vialone Nano, ριζότο με την καραβίδα να πρωταγωνιστεί με τρεις διαφορετικούς μαγειρικούς τρόπους: σε μικρούς κύβους ζελέ μπισκ, ταρτάρ με τσάι γιασεμί και ελαφρά τηγανητή με στικ μήλο Pink Lady (€14,5). Η αισθητική των πιάτων, εντυπωσιακή. Ακολουθεί καλοφτιαγμένο και βελούδινης υφής ψητό φιλέτο πάνω σε σελινόρριζα και λεπτοκομμένα παϊδάκια σχάρας σε σάλτσα από κόκκινο κάρι και δίπλα καροτάκια γλασέ (€16,5). Σημαντική σε αυτή την παρέλαση πιάτων είναι η συμβολή του εξαιρετικού σομελιέ Γιάννη Μακρή AIWS, με την επιλογή των ιδανικών «οινικών συντρόφων». Για πιο δυνατή εμπειρία, μπορείς να επιλέξεις το chef’s table, που είναι για 10 άτομα, στον χώρο της κουζίνας και επιτρέπει να παρακολουθείς τη διαδικασία δημιουργίας των εδεσμάτων. Τα επιδόρπια είναι εξαιρετικά. 

F+W, Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 210 7211146   

 

Στο Λαμπόρι στα Πετράλωνα

Το Λαμπόρι είναι καινούργιος χώρος που υπηρετεί τη φιλοσοφία του καφενείου-μεζεδοπωλείου στην γειτονιά των Πετραλώνων, που συγκεντρώνει πολλές προσπάθειες από νέους ανθρώπους . Η ιδέα είναι γνωστή: μια ποικιλία μεζέδων ελληνικών, χαμηλές τιμές, απλό περιβάλλον, χύμα τσίπουρο-κρασί και καλή διάθεση. Πραγματικά, όμως, εδώ η καλή διάθεση περισσεύει στους ανθρώπους που τρέχουν το μαγαζί. Ο Κώστας στην κουζίνα και ο συνέταιρός του ο Γιώργος στη σάλα φροντίζουν να μη σου λείψει τίποτα και πάντα με αβίαστο χαμόγελο. Μπροστά από την ταβέρνα  βρίσκεται η πλατεία του Εργάτη που έδωσε και την ιδέα για την ονομασία Λαμπόρι. Από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν νόστιμα μεζεδάκια που μοιράζεται η παρέα στο τραπέζι. Ωραιότατη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, ενισχυμένη με κόκκινες και πράσινες πιπεριές (€3,5), και τυροκαυτερή που τη φτιάχνει ο σεφ με φέτα και ξινομυζήθρα (€3,50) και μπόλικη καυτερή πιπεριά, για όσους αντέχουν. Η πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με βαλεριάνα ήρθε με τα λαχανικά όλο φρεσκάδα και ωραία αρτυμένα, ενισχυμένη με καρύδι και γραβιέρα (€5). Καλή ήταν και η ταμπουλέ με κουσκούς, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ντοματούλα και αγγούρι (€2,50). Ακολούθησαν η τηγανιά με γευστικές μπουκιές χοιρινό, κοτόπουλο και πιπεριές (€5,5) και μια συμπαθητική ομελέτα με απάκι (€4). Την παράσταση, όμως, έκλεψε το σπέσιαλ κεμπάπ (€6) που ήρθε αφράτο, ζουμερό και όμορφα μπαχαρένιο και ξεχείλιζε από νοστιμιά. Το συνόδευαν ψητές πιτούλες και κρεμμύδι σε ροδέλες με μαϊντανό. Έγινε ανάρπαστο! Το Λαμπόρι εκφράζει μια ειλικρίνεια με την ανοιχτή του κουζίνα και τους μεζέδες του που δεν θα σε προβληματίσουν, αφού είναι απλοί και νόστιμοι. Νόστιμες είναι και οι τιμές και δεν θα φοβηθείς να παραγγείλεις πιάτα που τραβάει η όρεξή σου. Εκτός από χύμα τσίπουρο από τον Τύρναβο και τα Πράμαντα, υπάρχουν και καλές προτάσεις σε εμφιαλωμένα τσίπουρα και ούζα. Είναι από το πρωί ανοιχτό, με καφέδες, τσάι και φρέσκους χυμούς, και αξίζει να μπει στο καρνέ της εξόδου.

Λαμπόρι, Αλκμήνης 23-25, Κάτω Πετράλωνα, 213 0302493

 

Νέα πιάτα στον Θαλασσινό

Καινούργια πιάτα έβαλε στο μενού του ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το δυνατό  χαρτί του που είναι η κουζίνα του. Ο Γιώργος αναζητά με πάθος την πολύ καλή πρώτη ύλη και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, που μοσχοβολούν. Πήρα γεύση από τις ελκυστικές προτάσεις που έκαναν την εμφάνισή τους τις ημέρες της νηστείας και μεταδίδω: το ριζότο με φρέσκια αγκινάρα και γαρίδες (€12,5) είναι καταπληκτικό – τέλεια ισορροπία των υλικών. Πολύ νόστιμη και η κόκκινη κολοκύθα που μαγειρεύεται με φρέσκες γαρίδες και λίγο φρέσκο κόλιανδρο (€9), που αφήνει μια διακριτική γλυκιά επίγευση. Ωραίος μεζές είναι τα μανιτάρια Πορτομπέλο με καπνιστά μύδια και ρόκα (€4), ένα ιδιαίτερο γευστικό παιχνίδι στον ουρανίσκο. Δυνατά παίζουν και οι ψαροχορτοκεφτέδες. Ο Θαλασσινός έχει πάντα κάτι καινούργιο στη μαγειρική φαρέτρα του για να σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ