Στο Deals ξανά!

Στο Deals ξανά! Facebook Twitter
0

 

Στο Deals ξανά! Facebook Twitter
Deals

 

To Deals, στο Ψυχικό, είχε γράψει ιστορία ως all day στέκι όταν μεσουρανούσε και αυτός είναι ο λόγος που η σύγχρονη αναβίωσή του ως Deals Heritage στις παρυφές της Φιλοθέης ξυπνά αναμνήσεις και γεννά προσδοκίες. Ο καινούργιος χώρος είναι μεγάλος και χαλαρός χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις ή κάποιο ιδιαίτερο στίγμα υπογραφής με εξαίρεση τη μεγάλη μπάρα με τις μπρούντζινες λεπτομέρειες για ποτήρια που δεσπόζει στο εσωτερικό του. Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Η σύνθεση του μενού κεντρίζει το ενδιαφέρον και προσπαθεί να υπηρετήσει την ταυτότητα που επιθυμεί να υιοθετήσει το Deals ως gastro pub. Στην πράξη, ωστόσο, το αποτέλεσμα αφήνει αρκετά περιθώρια για βελτιώσεις που θα δικαιώσουν μακροπρόθεσμα τόσο την κατάρτιση και την υλοποίηση του μενού όσο και τους εμπνευστές της δημιουργίας του Deals. Την επιμέλεια της κάρτας έχει αναλάβει ο Γιώργος Βενιέρης και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι ο σεφ Αλέξανδρος Μακρόπουλος. Αρχή με αυγά Σκωτίας (€7) που ήρθαν παναρισμένα με κιμά λουκάνικο. Τραγανή η κρούστα, το αυγό δεν ήταν ρευστό και από τον κιμά έλειπε η γευστική ένταση. Η Ρot Ρie (€10) παραπέμπει κατευθείαν στη βρετανική κουζίνα και ήρθε σε πήλινο σκεύος με μοσχάρι, αρακά, καρότο και κύβους πατάτας – ήταν ζουμερή και όλο νοστιμιά. Προτείνεται στο μενού και σε εκδοχή με κοτόπουλο ή θαλασσινά. Δοκιμάσαμε το ψωμάκι ατμού που γεμίζεται με χοιρινό, κρεμμύδι και σος hoisin (€7,5), yum ban με αφράτο το ψωμί και οι εντάσεις από τη γλυκοκαυτερή σος δένουν με τη γλύκα του χοιρινού, με σαφείς αναφορές στο πιάτο που λάνσαρε ο γνωστός σεφ David Chang στο εστιατόριο του Momofuku στην Νέα Υόρκη. Πραγματικά, πολύ καλό. Το μενού δεν είναι ευέλικτο με τις σαλάτες: υπάρχει μία ανάμεικτη πράσινη σαλάτα που αν δεν σου ταιριάζει κάποιο συστατικό της, την πάτησες. Οι δύο κροκέτες καβουριού (€12) θέλουν ακόμη δουλειά για να κερδίσουν γευστικούς πόντους. Από τα κυρίως, το Sirloin Steak, μοσχαρίσιο κρέας ωρίμανσης, ήρθε σωστά ψημένο, όπως το ζητήσαμε, και συνοδευόταν από ωραίες πατάτες με λάδι τρούφας και από δίπλα σος Blue Stilton (€19) που ήταν αρκετά υδαρής. Ο γλυκός επίλογος με το Apple Crumble ήταν υπέροχος. Η λίστα κρασιών, χωρίς να είναι εκτενής, δίνει καλές επιλογές και κάποιες προτάσεις σε ποτήρι. Κλείνοντας, θέλω να μνημονεύσω το πραγματικά ευγενικό και γρήγορο σέρβις.

Deals Heritage, λεωφόρος Καποδιστρίου 54, Νέα Φιλοθέη, 210 6800777

 

Το μενού της άνοιξης

Η άνοιξη χαρίζει έμπνευση στον σεφ Olivier Campanha με τις γαλλικές περγαμηνές που σε υποδέχεται στο εστιατόριο του Food+Wine με το νέο εαρινό μενού του. Ο Olivier σε κερδίζει με τα δημιουργικά πιάτα του αλλά και με το ζεστό του χαμόγελο του. Η μαγειρική είναι η μεγάλη του αγάπη που την υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο. Σέβεται τα υλικά και τιμά στην κουζίνα του την εποχικότητα. Το καινούργιο μενού του υμνεί τα φρέσκα προϊόντα και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Σε βάζει αμέσως στο παιχνίδι το πιάτο με την ονομασία Sea-Earth-Garden (€12,50), όπου ασιατικό ταρτάρ ψαριού (λαβράκι και τόνος) αποκαλύπτει τη φινέτσα του με νύξεις γουασάμπι και φύκια wakame, τη γη εκφράζει ένα ωραίο κλασικό ταρτάρ μοσχαριού που επάνω του φιγουράρει ένα μινιόν αυγό ορτυκιού, για να περάσεις στον αγρό με εκφραστικό μεσογειακό ταρτάρ λαχανικών, στο οποίο σε κερδίζει η λεπτομέρεια με το τσιπς από φλούδα ντομάτας. Τα πιάτα κινούνται σε αυτό το στυλ, εξαιρετικά δουλεμένα από τον σεφ με λεπτές, ραφιναρισμένες γεύσεις και πινελιές φινέτσας. Το ανακαλύπτεις και στο Vialone Nano, ριζότο με την καραβίδα να πρωταγωνιστεί με τρεις διαφορετικούς μαγειρικούς τρόπους: σε μικρούς κύβους ζελέ μπισκ, ταρτάρ με τσάι γιασεμί και ελαφρά τηγανητή με στικ μήλο Pink Lady (€14,5). Η αισθητική των πιάτων, εντυπωσιακή. Ακολουθεί καλοφτιαγμένο και βελούδινης υφής ψητό φιλέτο πάνω σε σελινόρριζα και λεπτοκομμένα παϊδάκια σχάρας σε σάλτσα από κόκκινο κάρι και δίπλα καροτάκια γλασέ (€16,5). Σημαντική σε αυτή την παρέλαση πιάτων είναι η συμβολή του εξαιρετικού σομελιέ Γιάννη Μακρή AIWS, με την επιλογή των ιδανικών «οινικών συντρόφων». Για πιο δυνατή εμπειρία, μπορείς να επιλέξεις το chef’s table, που είναι για 10 άτομα, στον χώρο της κουζίνας και επιτρέπει να παρακολουθείς τη διαδικασία δημιουργίας των εδεσμάτων. Τα επιδόρπια είναι εξαιρετικά. 

F+W, Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 210 7211146   

 

Στο Λαμπόρι στα Πετράλωνα

Το Λαμπόρι είναι καινούργιος χώρος που υπηρετεί τη φιλοσοφία του καφενείου-μεζεδοπωλείου στην γειτονιά των Πετραλώνων, που συγκεντρώνει πολλές προσπάθειες από νέους ανθρώπους . Η ιδέα είναι γνωστή: μια ποικιλία μεζέδων ελληνικών, χαμηλές τιμές, απλό περιβάλλον, χύμα τσίπουρο-κρασί και καλή διάθεση. Πραγματικά, όμως, εδώ η καλή διάθεση περισσεύει στους ανθρώπους που τρέχουν το μαγαζί. Ο Κώστας στην κουζίνα και ο συνέταιρός του ο Γιώργος στη σάλα φροντίζουν να μη σου λείψει τίποτα και πάντα με αβίαστο χαμόγελο. Μπροστά από την ταβέρνα  βρίσκεται η πλατεία του Εργάτη που έδωσε και την ιδέα για την ονομασία Λαμπόρι. Από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν νόστιμα μεζεδάκια που μοιράζεται η παρέα στο τραπέζι. Ωραιότατη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, ενισχυμένη με κόκκινες και πράσινες πιπεριές (€3,5), και τυροκαυτερή που τη φτιάχνει ο σεφ με φέτα και ξινομυζήθρα (€3,50) και μπόλικη καυτερή πιπεριά, για όσους αντέχουν. Η πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με βαλεριάνα ήρθε με τα λαχανικά όλο φρεσκάδα και ωραία αρτυμένα, ενισχυμένη με καρύδι και γραβιέρα (€5). Καλή ήταν και η ταμπουλέ με κουσκούς, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ντοματούλα και αγγούρι (€2,50). Ακολούθησαν η τηγανιά με γευστικές μπουκιές χοιρινό, κοτόπουλο και πιπεριές (€5,5) και μια συμπαθητική ομελέτα με απάκι (€4). Την παράσταση, όμως, έκλεψε το σπέσιαλ κεμπάπ (€6) που ήρθε αφράτο, ζουμερό και όμορφα μπαχαρένιο και ξεχείλιζε από νοστιμιά. Το συνόδευαν ψητές πιτούλες και κρεμμύδι σε ροδέλες με μαϊντανό. Έγινε ανάρπαστο! Το Λαμπόρι εκφράζει μια ειλικρίνεια με την ανοιχτή του κουζίνα και τους μεζέδες του που δεν θα σε προβληματίσουν, αφού είναι απλοί και νόστιμοι. Νόστιμες είναι και οι τιμές και δεν θα φοβηθείς να παραγγείλεις πιάτα που τραβάει η όρεξή σου. Εκτός από χύμα τσίπουρο από τον Τύρναβο και τα Πράμαντα, υπάρχουν και καλές προτάσεις σε εμφιαλωμένα τσίπουρα και ούζα. Είναι από το πρωί ανοιχτό, με καφέδες, τσάι και φρέσκους χυμούς, και αξίζει να μπει στο καρνέ της εξόδου.

Λαμπόρι, Αλκμήνης 23-25, Κάτω Πετράλωνα, 213 0302493

 

Νέα πιάτα στον Θαλασσινό

Καινούργια πιάτα έβαλε στο μενού του ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το δυνατό  χαρτί του που είναι η κουζίνα του. Ο Γιώργος αναζητά με πάθος την πολύ καλή πρώτη ύλη και από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, που μοσχοβολούν. Πήρα γεύση από τις ελκυστικές προτάσεις που έκαναν την εμφάνισή τους τις ημέρες της νηστείας και μεταδίδω: το ριζότο με φρέσκια αγκινάρα και γαρίδες (€12,5) είναι καταπληκτικό – τέλεια ισορροπία των υλικών. Πολύ νόστιμη και η κόκκινη κολοκύθα που μαγειρεύεται με φρέσκες γαρίδες και λίγο φρέσκο κόλιανδρο (€9), που αφήνει μια διακριτική γλυκιά επίγευση. Ωραίος μεζές είναι τα μανιτάρια Πορτομπέλο με καπνιστά μύδια και ρόκα (€4), ένα ιδιαίτερο γευστικό παιχνίδι στον ουρανίσκο. Δυνατά παίζουν και οι ψαροχορτοκεφτέδες. Ο Θαλασσινός έχει πάντα κάτι καινούργιο στη μαγειρική φαρέτρα του για να σε εκπλήσσει ευχάριστα.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT