Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της πιο συχνής γυναικείας νεοπλασματικής ασθένειας που πλήττει όλη την οικογένεια, καθώς αφορά τη γυναίκα-σύζυγο-μητέρα, το ιατρικό οπλοστάσιο είναι γεμάτο. Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις που μας προσφέρουν τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης όταν η διάμετρος του όγκου παραμένει μικρότερη του ενός εκατοστού, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ακόμα να τον ψηλαφίσουμε. Ο όγκος γίνεται ψηλαφίσιμος όταν φτάνει σε διάμετρο τα 3 εκατοστά και μέχρι τότε μπορούν να τον εντοπίσουν σε πρώιμο στάδιο η ψηφιακή μαστογραφία (πιθανώς σε συνδυασμό με συμπληρωματικό υπέρηχο για τις γυναίκες με πυκνό μαστό), η μαγνητική μαστογραφία, η μαγνητική τομογραφία εξπρές και η τομοσύνθεση χαμηλής ακτινοβολίας. Αντίστοιχα, υπάρχει και πληθώρα φαρμάκων, νέων και παλαιότερης κοπής, δοκιμασμένα φάρμακα που διευκολύνουν την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Το μόνο που μένει είναι να μην υποτιμούμε τη νόσο και να μην παραμελούμε την υγεία μας. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε κάθε Οκτώβριο οργανώνεται η εκστρατεία της ροζ κορδέλας και στο πλαίσιό της πραγματοποιούνται ο αγώνας δρόμου για τον καρκίνο του μαστού από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» καθώς και η φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων ή δομών, όπως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Παράλληλα, υπάρχει και το καθημερινό ζήτημα των διατροφικών επιλογών, καθώς η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων. Οι ειδικοί δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις γυναίκες που νοσούν ή νόσησαν στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού, προκειμένου να θωρακίσουν καλύτερα την υγεία τους από μελλοντικές υποτροπές. Οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων και ειδικότερα το λίπος, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να ευνοήσει την αρχική ανάπτυξη του όγκου. Επίσης, συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 5-9 μερίδων βιολογικών φρούτων και λαχανικών και 6 μερίδων τροφίμων ολικής άλεσης καθημερινά για την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ινών και φυτοχημικών συστατικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν πηγές από άλφα και βήτα καροτίνη, ζεαξανθίνη και λυκοπένιο.
Το σκόρδο και ο κουρκουμάς, που είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη, μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνά ως καρυκεύματα. Ιδιαίτερα ευεργετικά φαίνεται πως είναι τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, όπως τα άγρια χόρτα, το σέλινο, το μαρούλι, οι πιπεριές, το ωμό σπανάκι, το φρέσκο λεμόνι και ο φρέσκος μαϊντανός. Παρότι οι διατροφικές πηγές των βιταμινών και μετάλλων που πληρούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι συνήθως επαρκείς, ένα γενικό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό. Προτιμήστε ένα διατροφικό συμπλήρωμα που να περιέχει φολικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνες D, Α, C και Ε. Προσοχή όμως, η πρόσληψη φυτο-οιστρογόνων σε μεγάλη δόση πρέπει να αποφεύγεται. Οπότε, αν παίρνετε βοτανικά συμπληρώματα, αποφύγετε αυτά που περιέχουν ginseng, ginkgo biloba, licorice root, μαύρο cohosh, ρίζα άγριου γιαμ και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη). Τέλος, η κατανάλωση ελαιόλαδου, χυμού από σταφύλια, τυριών και κόκκινου κρασιού φαίνεται να είναι επίσης ευεργετική. Ωστόσο, το κόκκινο κρασί πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτήρι την ημέρα, γιατί η κατάχρηση αλκοόλ ενοχοποιείται ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκίνου.
σχόλια