Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποιεί για "νεκρανάσταση" του ISIS σε Συρία-Ιράκ Facebook Twitter

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποιεί για "νεκρανάσταση" του ISIS σε Συρία-Ιράκ

0

Ποιος: Αμπντάλα ΙΙ, βασιλιάς της Ιορδανίας από τον Φεβρουάριο του 1999. Απόγονος του Οίκου των Χασεμιτών, θεωρείται 43ης γενεάς απόγονος του προφήτη Μωάμεθ.  


Πού: Στα ανάκτορα του Αμάν (η αρχαία Αμμών), πρωτεύουσας του βασιλείου της Ιορδανίας από το 1946 οπότε έπαψε να είναι βρετανικό προτεκτοράτο. Αρχικά η χώρα που πριν από τους Εγγλέζους και μέχρι την Αραβική Επανάσταση του 1916 κατείχαν επί αιώνες οι Οθωμανοί λεγόταν Υπεριορδανία και περιλάμβανε την ανατολική Ιερουσαλήμ όπως επίσης τα μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη της Δυτικής Όχθης.


Γιατί: Διότι σε χτεσινή του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους του ISIS στη Νοτιοανατολική Συρία και το Δυτικό Ιράκ. «Πρόκειται για μια απειλή που αφορά όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά επίσης την Ευρώπη και τον κόσμο όλο... εμείς θα είμαστε εκεί για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε. Προειδοποίησε επίσης ότι ο Ερντογάν με αφορμή τον λιβυκό εμφύλιο «στέλνει χιλιάδες τζιχαντιστές κοντύτερα στη Δύση». Για όλα αυτά αλλά και για συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, γεγονός που συνδέεται στενά με τις εξελίξεις αυτές σκοπεύει να μεταβεί άμεσα σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Παρίσι για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.


Δια ταύτα: Η Ιορδανία, το 70% του πληθυσμού της οποίας είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 30% χριστιανοί είναι δεκαετίες τώρα η πλέον σταθερή (και φιλοδυτική) χώρα στη Μέση Ανατολή, η μόνη επίσης στην οποία δεν βρήκε «πάτημα» ο ισλαμικός εξτρεμισμός παρότι δεν απέφυγε κάποια τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έγιναν ενεργειακές και άλλες επενδύσεις, επιπλέον ο θρόνος σοφά ποιών συναίνεσε για περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν και εκεί στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του '11. Όλα αυτά παρότι τα τελευταία χρόνια η Ιορδανία υποδέχτηκε πάνω από 1.5 εκ. Σύριους πρόσφυγες, όπως είχε παλιότερα υποδεχτεί Ιρακινούς και Παλαιστίνιους – η PLO είχε μάλιστα διεκδικήσει ενόπλως την εξουσία τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» του 1970. Ο βασιλιάς που έχει εκπαίδευση κι «αέρα» βετεράνου ΛΟΚατζή είναι ορκισμένος εχθρός των φονταμενταλιστών. Τους θεωρεί «μια ενιαία διεθνή του τρόμου» άσχετα με ονόματα που κατά τόπους υιοθετούν, στήριξε μάλιστα τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία ως «αναπόφευκτη» προκειμένου να συντριβεί ο ISIS. Το 2005 είχε ο ίδιος συγκαλέσει παγκόσμιο ισλαμικό συνέδριο όπου συμμετείχαν σουνίτες και σιίτες μελετητές και ιεροδιδάσκαλοι με στόχο την καταδίκη της τρομοκρατίας, την προώθηση της ανοχής και την εμπέδωση της πραγματικής πίστης. Το λεγόμενο «Μήνυμα του Αμάν» παρουσιάστηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2010, επιπλέον ο Αμπντάλα θέσπισε βραβείο διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο Ιορδανός μονάρχης που εξακολουθεί βάσει των διεθνών συνθηκών να έχει υπό την αιγίδα του τον Θόλο του Βράχου (τέμενος Αλ-Ακσά) και άλλα σημαντικά χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία της Ιερουσαλήμ, καλοδέχτηκε τον Πάπα και χρηματοδότησε γενναία την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου. Παρότι έχει με τη σειρά του δεχτεί καταγγελίες για διαφθορά και αυταρχικές μεθοδεύσεις, τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του φαντάζουν πραγματική «όαση» αναλογικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καλό οπότε θα είναι οι ανησυχίες του να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Πρόσωπα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ