Κωνσταντίνος Πετράκης: Ο πρώτος Έλληνας parasnowboarder

Ο πρώτος Έλληνας parasnowboarder Facebook Twitter
Όταν κατέβαινα να κάνω snowboard σε αγώνες, με ρωτούσαν από πού είμαι και έλεγα από Ελλάδα. «Από Ελλάδα;» «Ναι», απαντούσα, «Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά και η Σαντορίνη».
0

Ο Κωνσταντίνος Πετράκης δεν θυμάται πολλά από τη στιγμή που έμπαινε στο στάδιο που φιλοξενούσε την τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018 στη Νότια Κορέα.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες, το άγχος, η είσοδος της Ελλάδας ως πρώτης χώρας της διοργάνωσης και οι γεμάτες κόσμο κερκίδες έδωσαν στην εμπειρία του κάτι το πρωτόγνωρο. Η στιγμή ήταν υπερβολικά έντονη, και όχι άδικα. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος Έλληνας parasnowboarder που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Δύο χρόνια αργότερα, και μετά από πολλούς αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Κωνσταντίνος θα την εκπροσωπούσε για ακόμη μία φορά, τερματίζοντας 7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Όταν τον ρωτάω για τη μαιευτική παράλυση στο χέρι του, μου απαντά, με το βλέμμα στραμμένο στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου το '22, ότι το θέμα είναι πώς θα αντιληφθείς ο ίδιος την αναπηρία που έχεις και πώς θα κάνεις τους άλλους να την αντιμετωπίσουν. 

«Θεωρώ ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το πώς θα “περάσεις” το πρόβλημα που έχεις, είτε είναι μια αναπηρία είτε οτιδήποτε» λέει. «Και εφόσον αρχίσεις να το λες εσύ, ο άλλος δεν μπορεί να σου πει τίποτα. Μεγάλο ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του καθενός, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα που μπορεί να έχει. Αυτό το δέχομαι, αλλά καλύτερα να το λες και όποιος είναι να το ξέρει, να το ξέρει, παρά να κρύβεσαι μια ζωή για να μη δουν το πρόβλημά σου – που για εμένα δεν είναι πρόβλημα, τα προβλήματα είναι άλλα. Γιατί αυτά που έχω δει στην Παραολυμπιάδα δεν μπορεί να τα κάνει άνθρωπος. Το μεγαλείο ψυχής είναι τεράστιο. Βλέπεις κάποιον τυφλό να κάνει σκι, με οδηγό μπροστά, και να πηγαίνει με 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Στην Ελλάδα το focus γίνεται σε συγκεκριμένα αθλήματα. Ας αναλογιστούμε σε πόσα μικρότερα αθλήματα, είτε ατομικά είτε ομαδικά, έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες απ' ό,τι σε κάτι ποδοσφαιρικό.

Επειδή όλα ξεκινάνε από το σπίτι και τους γονείς, αν έχουν ένα παιδί με κάποιου είδους αναπηρία ή πάθηση, δεν πρέπει να φοβούνται και να το κλείνουν μέσα στο σπίτι ή να το κρύβουν. Γιατί δεν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα. Αν εσύ γυρίσεις και πεις στα ίσια “ξέρεις κάτι; Εγώ έχω αναπηρία”, οι άλλοι δεν θα συζητάνε μεταξύ τους “ρε συ, κάτι έχει”». 

Ο πρώτος Έλληνας Parasnowboarder Facebook Twitter
Είμαι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε στο snowboard σε Παρολυμπιάδα. Πρώτη φορά πήγα εγώ, το 2018.

Στην Ημαθία, όπου μεγάλωσε, η επαφή του με το βουνό και το χιόνι ήταν συχνή. Αθλητικός τύπος, και λάτρης του ποδοσφαίρου, κάποια στιγμή γνώρισε έναν διαιτητή με αντικείμενο τον αθλητισμό για ανθρώπους με αναπηρία και σιγά-σιγά μπήκε και ο ίδιος μπήκε σε αγωνιστικό επίπεδο. 

«Η περιοχή μας γενικότερα είχε πολλά χιονοδρομικά. Στη Βέροια, στη Νάουσα και στον νομό Ημαθίας υπάρχει σε αναπτυγμένη μορφή το σκι, όπως και όλα αυτά τα σπορ. Οπότε με αυτά ασχολήθηκα από πιτσιρικάς. Ανεβαίναμε στο βουνό – στην αρχή ήταν σαν χόμπι, στην πορεία προέκυψε το αθλητικό κομμάτι.  

Είμαι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε στο snowboard σε Παραολυμπιάδα. Πρώτη φορά πήγα το 2018. Το να αγωνιστεί σε επίπεδο Ολυμπιάδας, Παραολυμπιάδας, είναι ο υπέρτατος στόχος για έναν αθλητή. Τα δύο κορυφαία events είναι οι Ολυμπιακοί Aγώνες και το Μουντιάλ στο ποδόσφαιρο. Είναι η Μέκκα του αθλητισμού. Το συναίσθημα που νιώθεις τη στιγμή που αγωνίζεσαι για τη χώρα σου είναι κάτι τρομερό».  

Ο ίδιος μου λέει ότι για να συμμετάσχει κάποιος πρώτη φορά σε ένα αγώνισμα πρέπει να περάσει από το classification, από μια επιτροπή η οποία, ανάλογα με την αναπηρία του, τον κατατάσσει στην αντίστοιχη αγωνιστική κατηγορία. 

Ο πρώτος Έλληνας Parasnowboarder Facebook Twitter
Με τις φετινές ακυρώσεις των διοργανώσεων λόγω του κορωνοϊού, οι αγώνες ήταν περιορισμένοι.

«Το snowboard στην Παραολυμπιάδα αποτελείται από δύο αγωνίσματα. Το ένα είναι το boardercross, στο οποίο ξεκινάς χρονομετρημένα και στην πορεία τρέχεις σε τετράδες, ώστε να φτάσεις σε προημιτελικά, ημιτελικά κ.λπ., και το δεύτερο είναι το banked slalom, που είναι χρονομετρημένο και καθαρά ατομικό. Σε αυτή την Παραολυμπιάδα θα μπει και η εξέλιξη του banked slalom, το dual banked slalom, με δύο ίδιες πίστες, η μία δίπλα στην άλλη, αλλά χωρίς να έχουν επαφή, όπως το boardercross. Ξεκινούν δύο άτομα την πίστα και διαγωνίζονται ποιος θα φτάσει πρώτος κάτω. 

Από κει και πέρα, η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση την αναπηρία που έχεις. Εγώ, που έχω μια αναπηρία στο χέρι από γενετήσια παράλυση, είμαι στην Upper Limb (UL), η οποία αφορά παράλυση ή ακρωτηριασμό σε κάποιο σημείο του χεριού. Οι επόμενες δύο κατηγορίες είναι οι LL1 και LL2, που αφορούν ακρωτηριασμό στα κάτω άκρα». 

Με τις φετινές ακυρώσεις των διοργανώσεων λόγω του κορωνοϊού, οι αγώνες ήταν περιορισμένοι. Η προπόνηση πριν από τον αγώνα της Φινλανδίας κράτησε 15 μέρες και παρότι ο ίδιος θα ήθελε να έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο αυτό το διάστημα με το snowboard, οι βασικές απαιτήσεις της δεν του άφηναν χρόνο. «Δεν μπορείς να τσουλήσεις λίγο παραπάνω και να βρεις τα πατήματά σου, γιατί έχεις το πρόγραμμα της προπόνησης και την καταπόνηση που σου προκαλεί. Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα» λέει. «Συνεργάζομαι και με έναν πολυχώρο στην Ελλάδα, ο οποίος έχει έναν προσομοιωτή για σκι και snowboard κι έτσι μπορώ να έχω μια επαφή με το snowboard, να το φοράω και να κάνω την προπόνησή μου».

Ο πρώτος Έλληνας Parasnowboarder Facebook Twitter
Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λογικό οι αθλητές από χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία που έχουν ιστορία στην χιονοδρομία, να βρίσκονται σε άλλο επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λογικό οι αθλητές από χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία, που έχουν ιστορία στη χιονοδρομία, να βρίσκονται σε άλλο επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα. Οι μέρες που περνούν στο βουνό και στο χιόνι αλλά και η ανάπτυξη των αθλημάτων εκεί είναι μεγάλη. «Στην Ελλάδα έχουμε τρεις μήνες σεζόν. Πόσο θα χιονίσει; Δεν υπάρχει κάποιο χιονοδρομικό που να σου λέει ότι, βρέξει-χιονίσει, θα είναι ανοιχτό 1 Δεκεμβρίου με 20 Μαρτίου» συνεχίζει.

«Στην Ελλάδα το focus γίνεται σε συγκεκριμένα αθλήματα. Ας αναλογιστούμε σε πόσα μικρότερα αθλήματα, είτε ατομικά είτε ομαδικά, έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες απ' ό,τι σε κάτι ποδοσφαιρικό. Αλλά, καλώς ή κακώς, ο κόσμος, όπως κι εγώ, επικεντρώνεται στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Απλώς, ως χώρα έχουμε ταλέντο, είμαστε καλοί σε όλα. Όταν κατέβαινα να κάνω snowboard σε αγώνες, με ρωτούσαν από πού είμαι και έλεγα “από Ελλάδα”. “Από Ελλάδα;” “Ναι”, απαντούσα, “Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά και η Σαντορίνη”». 






 

Συνεντεύξεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ