Το «χάκινγκ» είναι ένα είδος ακτιβισμού ή περισσότερο μια πράξη αυτοεπιβεβαίωσης;
Εξαρτάται για ποιο λόγο γίνεται, όπως φυσικά και κάθε παρόμοια κίνηση. Αν αποσκοπεί στην απελευθέρωση πληροφοριών, στη μεταφορά κάποιου μηνύματος προς το κοινό, είναι ακτιβισμός. Η «επίθεση» που δέχτηκε πρόσφατα η Mastercard ήταν πράξη διαμαρτυρίας μιας κοινότητας που έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας, άρα ήταν μια ακτιβιστική/επαναστατική πράξη. Οι «χάκερ», άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια είναι αυτοί που αποκαλύπτουν τα περισσότερα προβλήματα ασφαλείας σε λειτουργικά συστήματα και προγράμματα υπολογιστών, φροντίζοντας μετά να ενημερώσουν το κοινό αλλά και τις εταιρείες γι' αυτά.
Ο «χακτιβισμός» είναι εύκολο να γίνει από τον καθένα ή χρειάζεται ειδικές γνώσεις;
Το να εκμεταλλευτεί κάποιος μια αδυναμία ενός υπολογιστικού συστήματος δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Με λίγο ψάξιμο μπορεί να βρει κανείς έναν τυφλοσούρτη για το πώς να το κάνει, χωρίς να έχει και ιδιαίτερες ικανότητες. Το να μπορέσει, όμως, κάποιος να παραβιάσει ένα σύστημα ή ένα δίκτυο χωρίς να αφήσει ίχνη και με ένα σημαντικό αποτέλεσμα (π.χ. την ανάκτηση μίας συγκεκριμένης πληροφορίας ή την παρεμπόδιση λειτουργίας ενός συστήματος) απαιτεί πολύ καλές γνώσεις προγραμματισμού, δικτύων και λειτουργικών συστημάτων.
Υπάρχουν, όμως, μερικά απλά παραδείγματα χακτιβισμού (μποϊκοτάζ);
Το πιο γνωστό ίσως είναι το google bomb. Δηλαδή, η συντονισμένη προσπάθεια χρηστών να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του google, ώστε μία συγκεκριμένη λέξη να φέρνει ως αποτέλεσμα ένα πρόσωπο. Στην Ελλάδα το είδαμε αυτό με τη Μαριέτα Γιαννάκου-Κουτσίκου, πρώην υπουργό Παιδείας. Όταν έψαχνες για κατσίκα, έβγαζε πρώτο αποτέλεσμα το όνομά της.
Πιστεύεις ότι στο μέλλον θα είναι κάτι πιο απλό να κάνεις «χακτιβισμό»;
Εξαρτάται. Κάποιες απλές μορφές του (όπως το google bomb) είναι πολύ εύκολο να γίνουν ακόμα και τώρα. Οι πιο δυναμικές πάντα θα γίνονται από ομάδες με εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες. Το σίγουρο είναι πως όσο πιο πολύ συνδέεται η καθημερινότητά μας με το internet τόσο μεγαλύτερη σημασία θα αποκτούν τέτοιες μορφές αγώνα.
Ο Assange μπορεί να γίνει το σύμβολο μιας γενιάς;
Σύμβολο δεν ξέρω, σίγουρα όμως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και συζήτησης για πολλά χρόνια. Νομίζω πως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει καταλάβει πλήρως τις επιπτώσεις των κινήσεων που γίνονται εναντίον του Assange ούτε και τις ελευθερίες που ροκανίζονται για να τον σταματήσουν. Ίσως και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα σύμβολο.
σχόλια