«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» δεν λέει το γνωμικό;
Έτσι λέει το γνωμικό, όμως, επειδή πολύς κόσμος θα μείνει στην Αθήνα κι επίσης υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν χωριό (ένας από αυτούς είμαι κι εγώ, γκάγκαροι, βλέπεις, γενιές πίσω) ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ) ετοίμασε για τις ημέρες του Πάσχα μια σειρά εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας να γιορτάσουν, κυρίως όμως στα παιδιά να ψυχαγωγηθούν και να συμμετάσχουν σε ομαδικές εκδηλώσεις, συνδυάζοντας τις παραδόσεις και την εκπαίδευση. Από την 1η έως τις 8 Απριλίου, μελωδίες θρησκευτικής μουσικής, ύμνοι, λαϊκοί θρήνοι, προσευχές, άριες και συμφωνικά έργα αγκάλιασαν και τις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στα μουσεία, την Πινακοθήκη, τις βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά κέντρα του Οργανισμού είχαν ως στόχο την ανάδειξη της παράδοσής μας. Ο Οργανισμός φροντίζει να αξιοποιεί ιδιαιτέρως τα πραγματικά μοναδικά του Μουσικά Σύνολα και όλες οι εκδηλώσεις είναι πάντα με ελεύθερη είσοδο. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων άνοιξε τις εκδηλώσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την 1η Απριλίου, ενώ στις 3/4 στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα συνέπραξε με τον Εκκλησιαστικό Χορό του Ναού. Στις 5/4 στο Μουσείο Μπενάκη εμφανίστηκε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στην πασχαλινή τους συναυλία και τη Μ. Δευτέρα (6/4) ο Λάκης Χαλκιάς και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δ.Α. παρουσίασαν εκκλησιαστικούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας, όπου τα κείμενα τα αφηγήθηκα εγώ η ίδια στον πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά».
Περπατώντας στα σοκάκια ανάμεσα στα καφέ και στα νεοκλασικά, μερικά μέτρα από τα πασίγνωστα σκαλιά των Αναφιώτικων, αισθάνεσαι, τουλάχιστον για λίγο, ότι ίσως και να βρίσκεσαι σε νησί.
Τι μπορώ να κάνω στην Αθήνα αυτή την περίοδο για να μην αισθανθώ μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους που θα φύγουν;
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» παρουσιάζει από 4 έως 19 Απριλίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο Ελληνίδων, την έκθεση «Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη». Κατά τα άλλα, ελπίζοντας να έχει καλό καιρό, μια όμορφη διέξοδος αποτελεί πάντα μια βόλτα στις παραλίες της Αττικής, ένα καλό φαγητό σε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα ή ένα πικ-νικ στου Φιλοπάππου.
Εσύ, προσωπικά, τι προτείνεις και γιατί;
Επειδή μέσα από τις δραστηριότητες πολιτισμού προσφέρεται πάντα ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τη Δευτέρα 13 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών συναυλία με την Αθηναϊκή Ορχήστρα του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος. Τη Μεγάλη Δευτέρα 6, τη Μεγάλη Τρίτη 7 και τη Μεγάλη Τετάρτη 8 πραγματοποιήθηκαν θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Π. & Α. Κυριακού», «Αγία Σοφία» και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης από το Θέατρο Ν. Κόσμου. Θα δοθεί άλλη μια παράσταση την Τετάρτη 15/4.
Ποια εκκλησία προτιμάς αυτές τις μέρες;
Για να είμαι ειλικρινής, στην εκκλησία πηγαίνω μόνο επειδή πρέπει, σε γάμους και βαφτίσια. Αν πρέπει, πάντως, να προτείνω κάποια μόνο και μόνο για την ομορφιά της βόλτας, συνιστώ το Μετόχι των Αγίων Αναργύρων ή, αλλιώς, Μετόχι Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Περπατώντας στα σοκάκια ανάμεσα στα καφέ και στα νεοκλασικά, μερικά μέτρα από τα πασίγνωστα σκαλιά των Αναφιώτικων, αισθάνεσαι, τουλάχιστον για λίγο, ότι ίσως και να βρίσκεσαι σε νησί.
σχόλια