Το 1883 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Καρλ Μαρξ

Το 1883 πεθαίνει στο Λονδίνο ο Καρλ Μαρξ Facebook Twitter
5

[ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΣΤΑΒΕΡΗ] 

Επαναστατικές πρωτοχρονιάτικες ευχές σε στυλ manga της Japan Revolutionary Communist League. Βλ. Weekly Kaihoh / Liberation.

 

Η πρώτη έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου στα γερμανικά το 1848 και στα ελληνικά το 1913. Bλ. Wikipedia. Δεξ., χειρόγραφη σελίδα του Μανιφέστου. Βλ. kootation.com.

 

Karl Marx, Friedrich Engels. Βλ. marxists.org/Archivo Marx-Engels.

 

Βλ. Dan Wyman Books.

O νεαρός Karl Marx, ταινία (σε τελικό στάδιο) του αϊτινού σκηνοθέτη (και Υπουργού Πολιτισμού για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Αϊτή τη δεκετία του '90) Raoul Peck. Βλ.010x.com και Never get out of the boat.

 

Βλ. marxists.org/Archivo Marx-Engels και Filipino Futuresbook.

 

Ο Karl Marx με τη γυναίκα του Jenny von Westphalen. Βλ.Wikimedia Commons και libcom.org.

Βλ. Киноклуб "Феникс" και Hachette Book Group.

Η Jenny von Westphalen. Βλ. marxists.org/Archivo Marx-Engels.

 

Διάφορα σπίτι όπου διέμενε o Marx (Τρηρ, Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο). Πάνω, Η σύλληψη του Karl Marx (το 1848 στις Βρυξέλλες με σκοπό την απελασή του), έργο του N Khukov. Βλ. marxists.org/Archivo Marx-Engels.

 

Ο Marx με τις τρεις κόρες του Jenny, Laura, Eleanor και τον Friedrich Engels (1864). Βλ. marxists.org/Archivo Marx-Engels.

 

Jenny, Laura, Eleanor. Βλ. marxists.org/Archivo Marx-Engels.

 

Η Jenny, η πρωτότοκη κόρη του Marx. Δεξ. με τον συζυγό της Charles Longuet, ηγετική φιγούρα της Παρισινής Κομμούνας. Η Jenny είχε ενεργό δράση στο σοσιαλιστικό κίνημα, αρθρογραφώντας σε διάφορα έντυπα της εποχής.Βλ. 2.cddc.vt.edu marxists archive και parisrevolutionnaire.

 

Η Laura, η δευτερότοκη κόρη του Marx, με τον συζυγό της Paul Lafargue, συγγραφέα του γνωστού βιβλίου Το δικαίωμα στην τεμπελιά. Μετέφρασαν και διέδωσαν τα έργα των Marx και Engels. Αυτοκτόνησαν μαζί το 1911. Βλ. parisrevolutionnaire.

 

Η Eleanor (Tussy) Marx, η μικρότερη κόρη. Προσπάθησε να συνδέσει την πολιτική της δράση με την αγάπη της για το θέατρο. Η ταραγμένη σχέση της με τον άγγλο βιολόγο Edward Aveling την οδήγησε στην αυτοκτονία σε ηλικία 43 ετών. Πάνω αριστερά με τον Wilhelm Liebknecht, συναγωνιστή του πατέρα της στην οργάνωση  Bund der Kommunisten (Κομμουνιστική Λίγκα), και πατέρα του Karl Liebknecht, ηγέτη των Σπαρτακιστών στη Γερμανία μαζί με την Rosa Luxemburg. Βλ. Wikipedia, malcsbooks και marxists.org/Archivo Marx-Engels.

 

Η νεότητα του Marx σε σπάνιο κινέζικο φωτορομάντζο από τη σειρά "Πολιτιστικά ταξίδια".  Βλ. jsqg.org.

 

Η νεότητα του Marx. Βλ. jsqg.org.

 

Η ζωή του Marx σε άλλα 6 επεισόδια (έκδόσεις του 1980). Βλ. 997788.com.

Βλ. shuobao.com και 997788.com.

 

Αριστ. βλ. unesco.org. Δεξ. φωτ. του John Mayall (1875). Βλ. Museum Trier.

 

Βουλγάρικες κάρτες. καρτ ποστάλ Delcampe.

O Karl Marx εξελέγη το 1864 στο Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς 'Ενωσης Εργαζομένων (της Πρώτης Διεθνούς). Η Εναρκτήρια ομιλία του στη ΔΕΕ (1864), που αποτέλεσε και το προγραμματικό μανιφέστο της οργάνωσης, άρχιζε με την εξής πρόταση : "It is a great fact that the misery of the working masses has not diminished from 1848 to 1864, and yet this period is unrivaled for the development of its industry and the growth of its commerce". Η πάνω φωτογραφία είναι από πορεία του αμερικανικού τμήματος της Διεθνούς 'Ενωσης Εργαζομένων προς τιμήν του Louis-Nathaniel Rossel και των συντρόφων του της Παρισινής Κομμούνας που εκτελέστηκαν από την κυβέρνηση των Βερσαλλιών (Frank Leslie's Illustrated Newspaper, 1872). Κάτω δεξιά, κάρτα μέλους της ΔΕΕ του Friedrich Engels. Bl. historynotes.info, Archive of The communist International (stalinist-hoxhaists), raspouteam.org.

 

Πάνω αριστ., συνεδρίαση του πρώτου Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς 'Ενωσης Εργαζομένων το 1864. Βλ. Robert Graham's Anarchism,  iisg.nl, e-Bay.

 

Δεξ., πρώτη έκδοση του Κεφαλαίου. Βλ. Wikimedia Commons. Αριστ., βλ. How to Be Useful.

 

Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα του 1844. Βλ. apieceofmonologue.

 

"Προστατέψτε τα παιδιά σας από την εκκλησία", αφίσα των ρώσων μπολσεβίκων. Βλ. davidicke.com και flickriver.com.

 

Βλ. Letters from a Lavatory.

 

Αριστ., εργαζόμενοι διαβάζουν το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ο 'Αθεος σε μία παύση των εργασιών "απαλλοτρίωσης".  Pioneers of Soviet photography, Thames and Hudson, New York, 1983. Βλ. davidicke.com. Δεξ. αντι-θρησκευτική εκστρατεία των κομμουνιστών στη Γερμανία. Βλ. allposters.com.

 

Καρτ ποστάλ Delcampe και NJB Article and Source Repository.

 

Η τελευταία φωτογραφία του Marx στο Αλγέρι, όπου είχε πάει για ανάρρωση το 1882. Βλ.. Fuck Yeah, Piero Sraffa! και .iisg.nl.  Οι πάνω φωτογραφίες είναι από το προσχέδιο της κινούμενης ταινίας Το τελευταίο ταξίδι του Karl Marx του H.J. Krysmanski. Βλ. braniya.

 

Images Profiles of Famous Sociologists, Past and Present, Sean Gallup/Getty Images. Βλ. sociology.about.com .

 

Δύο διαφημίσεις, για την ελβετική εφημερίδα WOZ και για μαθήματα οικονομίας. Βλ. 1jour1pub.com και 1home.earthlink.net.

Ο περίπατος στο πάρκο του Μαρξ και του Heine (1960), έργο της καλλιτέχνιδας και μούσας της ρώσικης πρωτοπορίας Alisa Poret. Βλ. ARTinvestment.ru.

 

Agit prop σε ρώσικα παιδικά βιβλία. Σχέδια της Alisa Poret. Βλ. mcgill.ca. Δεξ. πορτρέτο της ίδιας. Βλ. .inmsk.ru.

 

Installation της ουκρανής καλλιτέχνιδας Nataliya Slinko στη γκαλερί Soap Factory (Minneapolis). Η απορία του διευθυντή της, Ben Heywood, ήταν πως ελάχιστοι επισκέπτες αναγνώρισαν σ' αυτό το έργο τη γενειάδα του Marx. Βλ. Eyeteeth- Incisive ideas.

 

Καλούπι του μνημείου Marx-Engels μεταφέρεται στο εργαστήριο του γλύπτη Ludwig Engelhardt (1984). Το μνημείο βρίσκεται σήμερα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Βερολίνου (Berlin-Mitte). Φωτ. Sibylle Bergemann/Agentur OstkreuzOstkreuz. Βλ. Museum Trier.

 

"Θάνατος στο μαρξισμό". Bl. wh00ps.wordpress.com.

Εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα το 1917 για τη  Διεθνή μέρα των εργαζομένων γυναικών. Βλ. Fuck Yeah Marxism-Leninism.

 

Πορτρέτα του Προέδρου Hồ Chí Minh και του Marx στην 10η επέτειο της επανένωσης του Βιετνάμ (1985). Βλ. reds.vn.

 

Αριστ., μνημείο του Marx στην πόλη Karl-Marx-Stadt της Ανατολικής Γερμανίας (1971). Bl. Памятники архитектуры и культуры. Δεξ., ο τάφος του στο Λονδίνο. Βλ. National Federation of Postal Employees.

 

Η Εξομολόγηση του Marx.
 
Σε μία επίσκεψη του ρώσου μαρξιστή επαναστάτη David Riazanov στο σπίτι των Lafargue στο Παρίσι, η κόρη του Marx, Laura, του εμπιστεύτηκε ένα είδος ερωτηματολόγιου του Proust στο οποίο είχαν υποβάλει τον Marx οι κόρες του Jenny και Laura (γύρω στο 1860).
 
Εξομολόγηση
 
Η αγαπημένη σας αρετή          Η απλότητα
    Στους άντρες                     Η δύναμη
    Στις γυναίκες                     Η αδυναμία
 
Το κύριο χαρακτηριστικό σας  
Η ενότητα της θέλησης.

Η άποψη σας για την ευτυχία  
Ο αγώνας

Η άποψη σας για τη δυστυχία  
Η υποταγή

Η αδυναμία που τείνετε να δικαιολογήσετε
Η εμπιστοσύνη που δίνεται με ελαφρότητα.

Η αδυναμία που σας προκαλεί τη μεγαλύτερη αποστροφή 
Η δουλικότητα.

Η αντιπαθειά σας  
Ο Martin Tupper (σ.σ. άγγλος συγγραφέας και ποιητής), η πούδρα βιολέτας

Η αγαπημένη σας απασχόληση 
Να κοιτάζω τη Netchen (σ.σ. πρόκειται για την Antoinette Philips, ξαδέλφη του Marx και μέλος του ολλανδικού τμήματος της Διεθνούς), να διαβάζω.

Ο αγαπημένος σας ποιητής 
Dante, Eschyle, Shakespeare, Goethe

Ο αγαπημένος σας πεζογράφος  
Diderot, Lessing, Hegel, Balzac

Ο ηρωάς σας            
Ο Σπάρτακος, ο Kepler

Η ηρωίδα σας 
Η Gretchen

Το αγαπημένο σας λουλούδι 
Η Daphné (σ.σ. λογοπαίγνιο με το όνομα της κόρης του Laura), η δάφνη

Το αγαπημένο σας χρώμα    
Το κόκκινο

Το αγαπημένο σας χρώμα ματιών   
Το μαύρο

Τα αγαπημένα σας ονόματα 
Laura, Jenny

Το αγαπημένο σας πιάτο   
Το ψάρι

Το αγαπημένο σας ρητό     
Nihil Humani a me alienum puto (τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο - Terence)

Το αγαπημένο σας μότο

De omnibus dubitandum (Να αμφιβάλλεις για όλα - Descartes)

 


 



 

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Ο ανθρωπος ο οποιος ,κατα πολλους,"αλλαξε τον ρου της ιστοριας",ηταν ενας Εβραιος το θρησεκευμα,Γερμανος υπηκοος,ο οποιος εζησε και εδρασε κυριως στην Μεγαλη Βρεταννια.Οπου και πεθανε,αφου ειχε αποκτησει και την αγγλικη υπηκοοτητα.Η δε πολιτικη θεωρια του "υλοποιηθηκε",κυριως ,στην Ρωσια και στην Κινα !Τα "παιχνιδια" της Ιστοριας ειναι συχνα αξιοπροσεκτα.
Κατ' αρχήν ο Μαρξ ήταν άθεος, ο δε πατέρας του (δικηγόρος) ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος, αποφάσισε, το 1816 ή 1817, να ενστερνιστεί τη λουθηρανική θρησκεία, που ήταν το θρήσκευμα της Πρωσίας, αλλάζοντας ο ίδιος το όνομά του σε Χάινριχ, πράγμα που είχε θετικές επιπτώσεις στην καριέρα του ως νομικού (Βικιπαίδεια). Όσον αφορά, το που έγινε η πρώτη απόπειρα υλοποίησης του σοσιαλισμού, έχει να κάνει με κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες. Άλλωστε ο Μαρξ πίστευε ότι, η επανάσταση θα ξεκινούσε από την Γερμανία ή την Βρετανία που είχαν πιο ισχυρά εργατικά κινήματα και ως πρόβλεψη δεν ήταν άστοχη, αν πάρει κανείς υπ' όψην του την εξέγερση των Σπαρτακιστών στην Γερμανία.
Ο ανθρωπος ο οποιος ,κατα πολλους,"αλλαξε τον ρου της ιστοριας",ηταν ενας Εβραιος το θρησεκευμα,Γερμανος υπηκοος,ο οποιος εζησε και εδρασε κυριως στην Μεγαλη Βρεταννια.Οπου και πεθανε,αφου ειχε αποκτησει και την αγγλικη υπηκοοτητα.Η δε πολιτικη θεωρια του "υλοποιηθηκε",κυριως ,στην Ρωσια και στην Κινα !Τα "παιχνιδια" της Ιστοριας ειναι συχνα αξιοπροσεκτα.
Κατ' αρχήν ο Μαρξ ήταν άθεος, ο δε πατέρας του (δικηγόρος) ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος, αποφάσισε, το 1816 ή 1817, να ενστερνιστεί τη λουθηρανική θρησκεία, που ήταν το θρήσκευμα της Πρωσίας, αλλάζοντας ο ίδιος το όνομά του σε Χάινριχ, πράγμα που είχε θετικές επιπτώσεις στην καριέρα του ως νομικού (Βικιπαίδεια). Όσον αφορά, το που έγινε η πρώτη απόπειρα υλοποίησης του σοσιαλισμού, έχει να κάνει με κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες. Άλλωστε ο Μαρξ πίστευε ότι, η επανάσταση θα ξεκινούσε από την Γερμανία ή την Βρετανία που είχαν πιο ισχυρά εργατικά κινήματα και ως πρόβλεψη δεν ήταν άστοχη, αν πάρει κανείς υπ' όψην του την εξέγερση των Σπαρτακιστών στην Γερμανία.
1 ) Συμφωνα με το "Διανοουμενοι" του Πολ Τζονσον, την εκφραση "οπιο=θρησκεια, την πηρε ο Μαρξ απο τον Heine. To" οι εργατες δεν εχουν δικη τους χωρα" ειναι του Marat. Το "εργατες ολων των χωρων ενωθειτε !" ειναι του Karl Schapper, ενω του Blanqui η εκφραση " δικτατωρια του προλεταριατου".( Πηγη : Johnson 1988/56 ).2 ) Ο Μαρξ ηταν και καλος ποιητης. Η ποιηση επαιξε αρκετα μεγαλο ρολο στον τροπο γραφης του. Ηταν επισης ανηψι του Λιον Φιλιπς, του ανθρωπου που δημιουργησε την πασιγνωστη εταιρια ηλεκτρονικων Philips στο Αμστερνταμ. Ειχαν μιλησει αρκετες φορες.3 ) Η πιο γνωστη απο τις λιγες βιογραφιες που εχουν γραφτει για τη ζωη του ειναι του David Mc Lellan. Μια αλλη, πιο προσφατη, ειναι του δημοσιογραφου Francis Wheen, φιλαρακι του Χιτσενς. Υπαρχει και καλο σχετικο βιντεο-συνεντευξη για το βιβλιο στο youtube.com.4 ) Δυο απο τις κορες του Μαρξ, αυτοκτονησαν ( η μια με συμφωνο-αυτοκτονιας με τον αντρα της ).5 ) Στην γνωστη και καλογραμμενη εισαγωγη για τους τρεις τομους του "Κεφαλαιου" του Michael Heinrich, ο Γιαννης Μηλιος ( καθηγητης και μελος του Συριζα ), το εξυμνει με βινιετα στο οπισθοφυλλο. 6 ) Ο Μαρξ θαφτηκε στο γνωστο νεκροταφειο Χα'ι'γκε'ι'τ του Λονδινου, το 1883. Αν θυμαμαι καλα ειχα διαβασει καπου οτι - για ευνοητους λογους - ειχε θαφτει καπου απομακρα σε ενα οχι τοσο καλο σημειο διπλα στο δρομο. Αργοτερα ομως οπαδοι του, αποφασισαν να μεταφερουν τον σκελετο του σε πιο κεντρικο σημειο και να του κτισουν το γνωστο αγαλμα που το διακοσμει.7 ) Ενα καλο σχετικο βιβλιο για τον μαρξισμο, ειναι η ιστορια του πιο γνωστου συλλεκτη σπανιων μαρξιστικων βιβλιων, του Τσιμεν Αμπραμσκι, γραμμενη απο τον εγγονο του, Σασα. Λεγεται " Το σπιτι των 20.000 βιβλιων" ( Sasha Abramsky / 2014 ).