2005 : Πεθαίνει στο Παρίσι ο γάλλος συγγραφέας Jacques Lacarrière.

2005 : Πεθαίνει στο Παρίσι ο γάλλος συγγραφέας Jacques Lacarrière. Facebook Twitter
2

Rennes, Αμερικανικό Ινστιτούτο, τέλη δεκαετίας του '80. Φωτ. via Satiabor. 

Ο Jacques Lacarrièr έζησε τρία χρόνια στην Πάτμο, από το 1963 εώς το 1966 σε ένα μικρό ερημητήριο που είχε πάρει το όνομα ενός βυζαντινού Αγίου, του Αγίου Απόλλωνα.

"Σ' αυτό το μαγικό μέρος που βρισκόταν σε μία προεξοχή του βουνού, ο ασκητής είχε κάτω από τα μάτια του, καθώς ξυπνούσε το πρωί, την άκρη του Παραδείσου. Ο ασκητής ή ο ποιητής". Kαρτ ποστάλ Delcampe.

Στους Δελφούς, στις στήλες του Ολυμπίου Διός... Η μικρή φωτογραφία κάτω αριστερά ίσως να είναι από την πεζοπορία των 1000 χμ. που έκανε διασχίζοντας τη Γαλλία.

 

Δελφοί, καρτ ποστάλ Delcampe.

Ο Jacques Lacarrière μιλάει -στα ελληνικά- για τη σχέση του με την Ελλάδα στην εκπομπή Μονόγραμμα (ΕΡΤ) του Γιώργου και της Ηρούς Σγουράκη. Διαβάζει Ελύτη στο Λουμπαρδιάρη και Ρίτσο κάτω από την Ακρόπολη.

Φωτογραφίες του Jacques Lacarrière από την έκθεση «Η Ελλάδα μέσα από τον φακό του Ζακ Λακαριέρ» που έγινε το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη. 'Ενα σύνολο 100 φωτογραφιών παρουσιάστηκε σε δύο ενότητες : «Δρόμοι του ελληνικού καλοκαιριού» και «Μοναχοί και ερημίτες του Άθω».

 

 

Jacques Lacarrière και Lawrence Durrell μοιράστηκαν το ελληνικό καλοκαίρι και το ελληνικό φως.

 

Ρεμπέτικο, κείμενα του Jacques Lacarrière.

Τα μπλε παραθυρά σου (1938),  Μάρκος Βαμβακάρης. Τραγουδάει μαζί του η Σοφία Καρίβαλη. Ηχογραφήθηκε το 1938. 'Ενα από τα 100 ρεμπέτικα που μετέφρασε ο Jacques Lacarrière μαζί με τον φίλο του Michel Volkovitch στο βιβλίο τους Η 'Ελλάδα της σκιάς.

"Φθινόπωρο του 1952 ή του 1953. Μία ταβέρνα στο Πέραμα, σε ένα προάστειο του Πειραιά, απέναντι από τη Σαλαμίνα.

Μία μεγάλη αίθουσα με μία εξέδρα στο βάθος πάνω στην οποία μία ορχήστρα παίζει εναλλάξ ρεμπέτικα, χασάπικα, τσιφτετέλια, ενώ δύο τροφαντές γυναίκες μοιράζονται το μικρόφωνο. Δεν καταλαβαίνω όλα όσα τραγουδούν αλλά ξέρω τι είναι το ρεμπέτικο. Τα προάστεια της Θεσσαλονίκης, όπου έμεινα μερικές μέρες μετά από μία μακρά διαμονή στο 'Αγιον Όρος, είναι γεμάτα από τέτοια μαγαζιά".

 

Η Ελλάδα της σκιάς,  Jacques Lacarrière - Michel Volkovitch.

 

Φωτ. Rebetiko. Sealabs.

 

Το Άγιο Όρος, κείμενα του Jacques Lacarrière και φωτογραφίες του Carlos Freire. Αθωνίτικα πρόσωπα, κείμενα και φωτογραφίες του Jacques Lacarrière.

 

Φιλάρετος μοναχός Καρουλιώτης (1872-1962). Φωτογραφίες του Jacques Lacarrière (1954).

 

"Η Αίγυπτος. Στη χώρα του Ηροδότου".

Μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης (1868). Από το βιβλίο "Ταξίδια στην Αντολή" των Sylvie Aubenas και Jacques Lacarrière, BNF - Editions Hazan.

 

Αριστ.: Ομάδα Τούρκων στο νεκροταφείο του Scutari. Η φωτογραφία αποδίδεται στον James Robertson.

Δεξ. : Ανδρικό πορτρέτο στο νεκροταφείο του Scutari. Φωτ. James Robertson.

 

Φωτογραφία του 'Eλληνα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κυρίλλου (1870). Από το βιβλίο "Ταξίδια στην Αντολή" των Sylvie Aubenas και Jacques Lacarrière, BNF - Editions Hazan.

 

Δεξιά, σχέδιο της Myriam Bat-Yosef.

Εκείνο το καλοκαίρι (1971).  Σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη. Πρωταγωνιστούν ο Λάκης Κομνηνός και η 'Ελενα Ναθαναήλ.

 


Κορίτσια στον ήλιο (1969). Σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Βόγλης και η Anne Lonnberg.

 

'Οπως το θέλησε ο Jacques Lacarrière, οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Σαρωνικό, ανοιχτά των Σπετσών. Καρτ ποστάλ Delcampe.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πραγματικά εξαιρετικά περιεκτική ανάρτηση.Μου τράβηξε την προσοχή η λεγόμενη :Φωτογραφία του 'Eλληνα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κυρίλλου (1870). Από το βιβλίο "Ταξίδια στην Ανατολή" των Sylvie Aubenas και Jacques Lacarrière, BNF - Editions Hazan. Πηγή: www.lifo.grΤο κεφαλοκάλυμμα του Ιεράρχη θυμίζει Αρμένιο επίσκοπο, ενώ η τιμητική ομπρέλλα είναι μάλλον Αιθιοπικής ( μονοφυσιτικής) προέλευσης.Έλληνας Πατριάρχης Αλεξανδρείας με το όνομα Κύριλλος υπήρξε μόνο τον 4ο-5ο αιώνα. Αντιθέτως Κόπτες (μονοφυσίτες) Πατριάρχες Αλεξανδρείας ήταν ο Κύριλλος Δ!1853-1862( Κυρόλλος αραβιστί)και Κύριλλος Ε! 1874-1927 (!!)Στους Ελληνορθόδοξους, με τον θάνατο του Νικάνορος το 1870, εξελέγη ο Σωφρόνιος ο Γ! που πατριάρχευσε μέχρι το 1899.